Pátrání po chodských pověstech

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Naše obec – Rožmitál p. Tř
Advertisements

Člověk a příroda Zeměpis Česká republika Cestování po Česku – Královéhradecký kraj (orientace na mapě) VY_32_INOVACE_18 Sada 5 Základní škola T. G. Masaryka,
K r o n i k a 2004 Vše důležité, co se stalo v roce 2004 v obci Blížejov Zpracoval: Tomáš Halama.
PLZEŇSKÝ KRAJ.
Základní škola a mateřská škola Blížejov Zámek Osvračín
Jarní prázdniny ve školní družině
Prvouka – 2.ročník ZŠ „ČR a hlavní město Praha“
46.1 Olomoucký kraj – poznáš jeho dominanty?
PO STOPÁCH KARLA IV. ŠKOLNÍ PROJEKT 4. B –
Nejvýznamnější představitel historické prózy 19.století
Procházka městem Brnem
Základní škola Bohutín, okres Příbram, Bohutín 37,
Královehradecký kraj nejvyšší pohoří ČR – Krkonoše
OBEC Obec je základní (nejmenší) samosprávnou jednotkou, kterou tvoří – obytná (vnitřní) část – domy, silnice, parky apod. volná krajina (vnější) část.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceJižní Morava Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Umisťuje regiony na mapě, ústně rekapituluje.
ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město Praha. ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město Praha.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_577_VyOv6 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Výchova k občanství.
OPAKOVÁNÍ III. Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_710_3TR_PRV Autor: Mgr.
42.1 Plzeňský kraj– poznáš jeho dominanty?
HABSBURSKÁ MONARCHIE PO TŘICETILETÉ VÁLCE
VYSOČINA.
Praha Andy Poláková.

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor seznamuje žáky s pověstí o původu názvu města Tišnova.
Královéhradecký kraj. Královéhradecký kraj Obsah Vlajka kraje Základní informace Symboly Historické podoby Okresy.
Město je rozloženo v mělkém údolí řeky Radbuzy. V dávné minulosti zde vedla zemská stezka z Prahy do Řezna. Již v 10. století zde stávala kupecká osada.
… … Úvod V polovině měsíce prosince v roce 2014 jsem si prohlédl zajímavou výstavu Moravské vesničky a Betlému. Z prohlídky, která se mi líbila a.
INFORMATIKA 7 Jak má vypadat textový dokument III2 - I7- 16.
Pardubický kraj. Pardubický kraj Pozice na mapě.
Prvouka – 2. ročník ZŠ „Rožmitál pod Třemšínem“
MÍSTNÍ REGION V RÁMCI ČR VŠEOBECNÉ INFORMACE. POLOHA Stát- Česká republika NUTS II- Jihovýchod Kraj- Jihomoravský Okres- Brno – venkov Obec s RP- Rosice.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Vytvoř prezentaci. Titulní strana Název – dle vlastního výběru zvolíte jeden z těchto názvů (nebo vymyslíte vlastní) : – Zajímavá a památná místa v Týně.
CK Šumavský medvěd. Služby Nabízíme zájezdy a dovolené na Šumavě pro rodiny s dětmi, páry, seniory i školní zájezdy Spolupracujeme s hotelem „U sedmi.
Historická tvorba – 19. stol.
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Tachov.a.okoli.
Název školy : Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor : Mgr. Irena Nešněrová Datum : březen 2012 Název :VY_52_INOVACE_5.2.1.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.1.4 Města Plzeňského kraje Téma: Česká republika jako součást Evropy.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Michaela Blažková Název DUM: VY_32_Inovace_ Rukopisy RKZ Název sady: Český jazyk 8. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: V/2 Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd VZDĚLÁVACÍ OBLAST: Člověk a jeho svět.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
VY_52_INOVACE_12_02_Středočeský kraj. 3. snímek – vlajka, znak a mapa 4. snímek – hrady a zámky Středočeského kraje 5. snímek – cvičení (použij mapu a.
Po našich hradech a zámcích Autor: Mgr. Ivana Tesařová.
ČESKÁ REPUBLIKA Plzeňský kraj Plzeňský kraj v ČR.
Název DUM: VY_32_INOVACE_X_3_16_Jihomoravský_kraj Šablona číslo: X Sada číslo: 3 Pořadové číslo DUM: 16 Autor: Mgr. Radomíra Fišerová.
Vypracoval: Josef Truhlář Dne
HALTRAVOU z POSTŘEKOVA do POBĚŽOVIC
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
VY_12_INOVACE_C6. 11 Autor: Mgr
Povodí řeky Moravy.
Živá kronika Projekt spolupráce MAS Krajina srdce
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Pardubický kraj.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA BLÍŽEJOV ZÁVĚREČNÁ PRÁCE IX. ROČNÍK
Náš region Česká republika se člení do 14 krajů.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Anotace Prezentace obsahuje přehled míst regionu Zlínska. Je určena žákům 4. a 5. tříd, lze ji využít i v jiných předmětech, kde se probírá téma Můj region,
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Autor: Mgr.Renata Viktorinová
Číslo přílohy: VY_ 52_INOVACE_26_NAŠE VLAST Mgr. Petra Kukuczková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie, o. p. s
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV
VLASTIVĚDA Místo, kde žijeme Naše obec – Česká Kamenice
Autor: Mgr. Iveta Váňová
Spisovatelé a ilustrátoři
PLZEŇSKÝ KRAJ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Střední Čechy VY_12_INOVACE_Rů_II_11
Plzeňsko a Chodsko VY_12_INOVACE_Rů_II_14
Poznávání měst Kalenská.
Transkript prezentace:

Pátrání po chodských pověstech Vypracovala:Beata Blechová Dne: 4.6. 2009 Ročník: IX. Školní rok:2008/2009

OBSAH 1)Pověst O velké rybě u Staňkova 2)Stručný náhled do historie Staňkova 3)Pověst Lucerna 4)Historie Osvračína 5)Chodsko a na něj navazující pověst O Kozinovi 6)Pověst Boží soud 7)Zhodnocení a poděkování

Obrázky k pověsti O velké rybě u Staňkova 1)Řeka Radbuza (místo vhodné pro bělení prádla) 2)Kostel sv. Jakuba Většího ve Staňkově (možné místo,kde se mohl dědek dozvědět o neštěstí)

Staňkov 1)Erb Staňkova 2)Mapa 3)Řeka Radbuza 4)Lacembok 5)Mlýn Paseka 6)Hlohovská tůň

Lucerna 1)Mlýn Paseka 2)Hlohovská tůň 3)Chodský kroj 4)Zámek v Osvračíně (pravděpodobné sídlo kněžny) 5)Kněžna(takto mohla kněžna vypadat) 6)Stará lípa(ilustrace) 7)Vodník(lidová tvořivost)

Osvračín 1)Obec Osvračín 2)Zámek Osvračín, zbytky hradu nad Osvračínem 3)Stezka,,Po stopách Jiráskovy Lucerny“ (informační tabule u Osvračínského zámku)

Chodové,Chodsko,Domažlice 1)Chodský kroj hraničářů 2)Chodský hrad(dřívější sídlo chodského soudu) 3),,Léta svobody v držbě domažlických“

Pověst o Kozinovi-Boží soud 1)Brána Kozinova statku 2)Sednice v Kozinově statku 3)Památník J.S.Koziny 4)Šibenice(takto mohla šibenice vypadat)

Další pověsti 1)Bílá paní,polednice 2)Čarodějnice,hejkal, čert 3)Neobvyklá místa:zříceniny,věže 4)Močál,čarovný vrch za úplňku

V této prezentaci jsem se Vám snažila přiblížit pověsti zdejšího kraje V této prezentaci jsem se Vám snažila přiblížit pověsti zdejšího kraje.Možná to bude pro některé z vás inspirací, poznat zmiňovaná místa,přečíst si i méně známé pověsti.Děkuji za pozornost a doufám,že Vás má prezentace zaujala.