Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SOCIÁLNÍ INDIKÁTORY V RÁMCI MĚŘENÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚVAHA NAD NEUDRŽITELNÝM STAVEM.
Advertisements

Proč studovat na Vysoké škole Karla Engliše?
Návraty po mateřské/rodičovské dovolené na trh práce
VÝSLEDKY VÝZKUMU PODPOŘENÉHO NADAČNÍM FONDEM J&T
Podejte nám prst, my vám podáme celou ruku
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
OBLAST 3: KULTURNÍ A VZDĚLÁVACÍ VÝMĚNA MLADÝCH EVROPANŮ Mgr. Pavel Černuška, Ph.D. Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci.
Plán rozvoje sociálních služeb Milevsko Ing. Michaela Švehlová Tato akce byla financována Evropskou unií, státním rozpočtem České republiky a Jihočeským.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Obecná a vývojová psychologie dne
Rodina.
RODINA Mgr. Michal Oblouk.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Romantické vztahy v adolescenci
NOVÝ KONTRAKT MEZI VĚDOU A SPOLEČNOSTÍ? Tereza Stöckelová Sociologický ústav AV ČR, v.v.i.
Vývojový cyklus rodiny Mgr. Petra Sobková
SOS dětské vesničky.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce Ing. Petra Murycová, oddělení Evropské unie, MPSV.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií
Strachy v období rané adolescence
Spolupráce obcí a málotřídních škol v České republice Dana Knotová, Kateřina Trnková Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Sexualita uživatelů pervitinu a Subutexu
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
Průzkum sebehodnocení zdravotního stavu a disability Popis metody průzkumu Datum: 13. června 2006 Číslo projektu: Připravil: Petr Hrala.
Analýza nabídky bakalářských studijních programů ICV v rámci pedagogického vzdělávání Ing. Lenka Danielová, Ph.D., Mgr. Dita Janderková, Ph.D., Doc. PhDr.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Životní úroveň obyvatel v České republice
Moderní rodina. Institut rodiny se mění V ČR transformace – oddálení od tradičního modelu.
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Růst a vývoj brněnských dětí v rané adolescenci
Lenka Lacinová Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny
ABSTRAKT příspěvku (sdělení) Název příspěvku: Psychologické charakteristiky učitelů ve vztahu k jejich profesi a hodnocení výkonu pedagogické práce Autor:
Druhy výzkumů z hlediska času Ladislav Rabušic
E-learning z druhé strany: pohled studentů Jiří Zounek Ústav pedagogických věd FF MU A. Nováka Brno
Sociologie pro speciální pedagogy: Rodina
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Analýza marketingového mixu firmy Agrotec a. s. Bakalářská práce Zuzana Schwarzová.
Rodina na Vysočině výsledky empirických výzkumů uskutečněných v kraji Vysočina v letech 2005 – 2010 konference Rodinná politika v centru pozornosti krajů.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Teorie a přístupy v SP 6.
Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně Provozně ekonomická fakulta Analýza trhu zemědělské techniky a dotační politiky pro české zemědělce Diplomová.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Analýza interkulturního obchodního jednání mezi Čechy a Japonci Autor.
Místní demokracie a participace na veřejném životě
Osvětová kampaň zaměřená na práva dětí v náhradní rodinné péči
Analýza potřebnosti rozvoje sociálních služeb v Brně pro další osoby ohrožené sociálním vyloučením Dílčí odborná studie pro tvorbu 5. Komunitního plánu.
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
Výroční konference OP PIK
Komunitní plánování cesta k aktivní roli klienta sociálních služeb
Téma: Spolupráce MŠ a ZŠ v rámci jednoho právnického subjektu
Domov sv. Markéty pro matky s dětmi v tísni Oblastní Charita Brno.
Vývoj člověka Ontogeneze.
Psychologie adolescentů
Informace o Programu švýcarsko-české spolupráce
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Psychologie adolescentů
Sociální začleňování seniorů - výzkumné podněty pro praxi
Psychologie dospělých
Cesty do dospělosti: Jak se dnes mladí lidé stávají dospělými
O nás Univerzita s TRADICÍ – založena 1999
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
ŽIVOTNÍ SPOKOJENOST U VYBRANÝCH POMÁHAJÍCÍCH PROFESÍ
Škola základ občanského života
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Transkript prezentace:

Cesty do dospělosti: Psychologické a sociální charakteristiky dnešních dvacátníků Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta sociálních studií Masarykova univerzita Brno

Projekt Cesty do dospělosti: Longitudinální výzkum vývojových trajektorií a prediktorů autonomie a identity Projekt podpořený Grantovou agenturou České republiky (GAP407/12/0854) Cíle projektu: prozkoumat přechod z adolescence do dospělosti se zaměřením na vývoj autonomie a identity v současném společenském a kulturním kontextu; sledovat a popsat vnější okolnosti života mladých lidí v oblasti bydlení, vztahů s rodiči i partnery, studia a práce i jejich prožitky a názory v těchto oblastech či doménách. Realizace: 2012 – 2016; celkem 13 vln online dotazování

Charakteristika výzkumného souboru Mladí lidé narození v letech 1990 – 1994 (pokrytí celé třetí dekády života). Nábor přes instituce, posléze sociální síť FB. Start studie podzim 2012: cca 1600 respondentů. Závěr studie zima 2016: cca 540 respondentů. Převaha vysokoškoláků a žen (v obou kritériích cca 80 %).

Vynořující se dospělost? Tranzice z adolescence do dospělosti Právní dospělost - 18 let Sociální dospělost - odchod z původní rodiny, ekonomická nezávislost Psychologická dospělost explorace identity období mnoha možností zaměření na sebe období nestability pocit „jsem někde mezi“ „emerging adulthood“ (Arnett, 2000; 2016)

Během 2 let našeho výzkumu: poklesl počet těch, co bydlí s rodiči o 10%; více než dvojnásobně narostl počet těch, kteří se v bydlení zcela osamostatnili (v závěru studie 36%); 47% respondentů společné bydlení s rodiči nepokládá za příliš vhodné; 99% respondentů společné bydlení s partnerem v tomto věku pokládá za běžné a správné. Bydlení V mamahotelu už žije polovina mladých Čechů.

Partnerství, rodičovství, sex Během našeho výzkumu: Ano: 58% (2013); 64% (2014); 66% (2015); 74% (2016). Plány a cíle zahrnující partnerství udává 59% žen a 46% mužů. Plány a cíle zahrnující budoucí rodinu a děti udává 31% žen a 23% mužů. Na partnerství je pro ně důležité: partner jako zdroj opory, jistoty (71%) společně trávený čas a aktivity (37%) na vztahu pracovat a udržovat jej (37%) závazek (19%) sebepoznání, osobní rozvoj (19%) Partnerství, rodičovství, sex Češi se do svatby a dětí neženou, chtějí si déle užívat svobodného mládí.

V našem výzkumu: Práce a kariéra 50% účastníků kombinuje studium a práci: obživa x příprava na budoucí kariéru v oboru. Během 2 let 40% mění práci a vzrůstá spokojenost a oddanost vůči práci: od nekvalifikované práce k přípravě na kariéru. Mají více jasno o budoucím pracovním vývoji. Práce a kariéra Proč jsou mladí Češi líní a nechtějí pracovat?