Starosti starostů s evropskými fondy, Praha

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Podpora meziobecní spolupráce
Strukturální fondy jako zdroj financí pro komunální investice
Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Aktuální proces přípravy programového období 2014+
Územní dimenze a priority Olomouckého kraje
Generální sekretáři Rada pro fondy SSR Úvodní slovo generálního sekretáře PhDr. M. Kopicové Jednání Rady pro inovace Ostrava
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
Kohezní politika a venkov 2014+
Kohezní politika EU – současnost a perspektiva Radomír Špok Institut pro evropskou politiku EUROPEUM.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Budoucnost strukturálních fondů Plzeň |Arnost Marks
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
Pozice EP k budoucí kohezní politice Dominují národní zájmy nebo ideologie? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Příprava na programovací období Teze meziobecní spolupráce Jaromír Jech XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
Příprava programového období Aktuální proces přípravy programového období Zpracoval: Nazim Afana Datum: duben 2013.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Strukturální politika
Způsoby podávání projektů na úrovni krajů Příprava financování projektů internetizace knihoven ze strukturálních fondů Havlíčkův Brod, 18. –
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
FONDY EU Programové období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Regionální politika RP ČR.
FONDY EU Programové období
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
Program rozvoje venkova na období možnosti podpor pro obce Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských oblastí.
© Berman Group. Ex-ante hodnocení NRP Presentace na jednání ŘKV 18. října 2005.
Územní dimenze a nové nástroje v programovém období Mgr. Jelena Kriegelsteinová Ministerstvo pro místní rozvoj ČR.
Úvahy o budoucnosti koheze a teritoriální spolupráci Jan Březina, europoslanec.
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Integrovaná strategie rozvoje území , Vrbátky.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Analýza potřeb venkova Josef Bezdíček místopředseda Svazu měst a obcí ČR Předseda Komory obcí 22. června 2012 Senát PČR, Praha.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Daniel Braun Konference „Moravskoslezsko “, Ostrava Příprava budoucího programového období
ITI METROPOLITNÍ OBLASTI (MO) Dr. Ing. Marie Zezůlková Kancelář strategie města.
Vyhlášené programy v roce 2016/2017
Regionální politika ČR
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Integrovaný regionální operační program
Prioritní osa 3 - výzva č. 25 a 27
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Řízení rizik podvodů pro období 2014–2020
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Regionální akční plán Olomouckého kraje
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Projekt Svazu na podporu meziobecní spolupráce v ČR
Jaromír Jech Svaz měst a obcí ČR
Transkript prezentace:

Starosti starostů s evropskými fondy, Praha 22. 6. 2012 Urbánní a územní dimenze v budoucím programovacím období Základní úvahy a východiska SMO ČR Ing. Dan Jiránek Předseda SMO ČR Starosti starostů s evropskými fondy, Praha 22. 6. 2012

Východiska SMO ČR Dlouhodobá snaha o posílení pozice měst i obcí v oblasti evropských fondů v budoucím programovacím období (opora v nařízeních EK - důraz na urbánní a územní dimenzi, např. vyčlenění min. 5 % z ERDF na rozvoj měst) Neexistence definice urbánní a územní dimenze na úrovni ČR Nutnost promítnout skutečné potřeby měst a obcí do budoucích operačních programů Snaha zajistit, aby obce a města měly v budoucnu větší vliv na to, jaké aktivity jsou realizovány na jejich území

Priority měst 3 3

Priority obcí

Aktivity SMO ČR Od prosince 2011 - projekt „Územní a urbánní dimenze v operačních programech po roce 2013 z pohledu měst a obcí“ Prvotní iniciativa měst samotných, příprava v aktivní spolupráci s nimi CÍL: konkrétní návrh urbánní a územní dimenze, zohlednění potřeb, kompetencí a postavení měst a obcí v budoucí implementační struktuře OP Příprava pozičního dokumentu, prosazování zájmů měst a obcí pro programovací období 2014+

Kategorizace území - návrh Urbánní dimenze I: evropské póly růstu jako klíčové ekonomické zóny (území největších měst a aglomerací) Urbánní dimenze II: tzv. národní urbánní centra rozvoje (středně velká centra, která mají regionální význam a integrují ekonomické, společenské a sociální aktivity pro své zázemí) Územní dimenze: zahrnuje menší města a venkov jako nositele dlouhodobé stabilizace území

Úvahy o definici urbánní dimenze Urbánní dimenze I: orientační předpoklad do 10 měst, resp. aglomerací – realizace opatření pomocí ITI Urbánní dimenze II: středně velká centra vliv města na území sousedících ORP mnohem menší než u aglomerace koordinace intervencí z centrální úrovně, odlišné územní nástroje než urbánní dimenze předpoklad vytvoření alokace z ERDF (obdobně jako 5% urbánní dimenze I) 7 7

Priority urbánní dimenze V souladu s prioritami a tematickými cíli na úrovni EU i ČR Konkurenceschopnost města (návaznost na tématické okruhy priorit ČR: Podnikání, Výzkum a inovace) Udržitelná a ekologická infrastruktura (návaznost na okruhy: Mobilita-dostupnost-energie, ŽP, Efektivní správa, Rozvoj území) Efektivní veřejné služby (návaznost na okruhy: Efektivní veřejná správa a agenda reformy veřejné správy) Dynamický trh práce a sociální soudržnost (návaznost na: Trh práce, Boj s chudobou a inkluze, Rozvoj území)

Úvahy o koncepci územní dimenze řešení území na úrovni správního území ORP (komplexní rozvoj celého území ORP, integrovaný rozvoj venkova s rozvojem ORP) nastavení koordinačních mechanismů „poradních sborů starostů“ na úrovni OPR včetně změny legislativy standardy pro základní veřejné služby a základní infrastrukturu pro ORP a venkov role měst a obcí: odpovědnost zejména za poskytování veřejných služeb a péči o veřejnou infrastrukturu role MAS a dalších teritoriálních nástrojů: důraz na rozvojové aktivity posilující ekonomiku jasná a konsistentní role obcí jak v intervencích strukturálních fondů, tak EAFRD 9 9

Priority územní dimenze Udržitelný ekonomický rozvoj území Udržitelná infrastruktura Efektivní a udržitelné veřejné služby Udržitelný trh práce a sociální soudržnost

Požadavky SMO ČR Zohlednění priorit stanovených pro jednotlivé kategorie území Urbánní dimenze I a II a Územní dimenze Zahrnutí návrhů kategorizace území a koncepci urbánní a územní dimenze ve strategických dokumentech ČR Jednoduchý implementační systém – horizontální priorita pro města a obce v OP Dostatečná alokace finančních prostředků Partnerský přístup a vliv měst a obcí na vyjednávání partnerské smlouvy a OP i průběh implementace a čerpání finančních prostředků

Výzvy - kategorizace urbánní / územní dimenze Chybí národní definice Vztah k zázemí Problematika kategorizace území Poradní sbory starostů – nutnost legislativních změn 5% z ERDF na urbánní rozvoj je vyčleněno jako minimum EU Jaké intervence obsahuje? Týká se i území za hranicí měst? Podmíněno realizací formou ITI? Možné změny v nařízeních EK?

Tel: 234 709 711 Fax: 234 709 786 E-mail: smocr@smocr.cz Děkuji za pozornost Svaz měst a obcí ČR 5. května 1640 /65 140 21 Praha 4 Tel: 234 709 711 Fax: 234 709 786 E-mail: smocr@smocr.cz http://www.smocr.cz