Vzdělávání pro konkurenceschopnost Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, 373 16 Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Člověk a příroda/Chemie Autor Mgr. Růžena Koubová Vzdělávací oblast/Obor: Člověk a příroda/Chemie Třída: IX. Datum tvorby: 22.9.2013 Datum zařazení do výuky a zapsání do třídní knihy: 23.9.2013 Jazyk: čeština Název: VY_32_INOVACE_CH.9.42 Téma: Chemie pro 8. a 9. ročník Klíčová slova Lipidy, žluknutí, tenzidy, mýdlo
ANOTACE Druh materiálu: Prezentace Ročník: 9. Pomůcky: Inovace: Materiál slouží k výuce, zápisu a aktivnímu opakování učiva s užitím interaktivní tabule Metodické pokyny: Str. 5 – základní charakteristika – zápis do sešitu Str. 6 – opakování - zápis do sešitu Str. 7 – na ukázce margarínu a oleje žáci třídí tuky podle skupenství Str. 8 – třídění tuků podle původu – zápis do sešitu Str. 10 – vosky (jejich funkce a použití) – zápis do sešitu Str. 11 – procvičování – žáci pracují podle zadání – po kliknutí se objeví správné řešení Očekávaný výstup: Žák umí rozlišit látky, které patří mezi lipidy, uvede příklady zdrojů těchto látek pro člověka a posoudí jejich význam z hlediska zásad zdravé výživy
LIPIDY Význam a použití
Opakování – doplň pojmy do vět karboxylových Lipidy jsou estery vyšších …………………………….. kyselin a ……………………… . ………………… jsou zvláštní skupinou lipidů, které mají ……………………… a ……………………… funkci. Slunečnicový olej se ze semen získává ………………………. Ricínový olej se získává …………………………. . Sádlo se získává ………………………. . Lidskému zdraví prospívají tuky …………………………… původu. glycerolu Vosky stavební ochrannou lisováním extrakcí vytavováním rostlinného
Význam tuků pro organismy zdroj energie (trávení tuků) zásobní látka ochrana vnitřních orgánů ochrana před ztrátou tělesného tepla (podkožní vazivo) usnadňují vstřebávání některých vitamínů nadbytek tuků ve stravě – zvyšování tukových látek a cholesterolu v krvi (choroby srdce a cév - ateroskleróza), obezita
Žluknutí tuků = oxidace dochází k němu při působení mikroorganismů, vzdušného kyslíku a UV záření na tuky vznikají při něm páchnoucí produkty (kyselina máselná) ochrana proti žluknutí tuků - přidávání antioxidantů do potravin
Ztužování tuků = hydrogenace přeměna kapalných olejů na tuhé tuky hydrogenace – účinkem vodíku se dvojné vazby změní na jednoduché Použití: výroba margarínů, pomazánkového másla
Zmýdelňování tuků mýdlo = směs sodných nebo draselných solí vyšších mastných kyselin účinkem hydroxidů za horka vznikají mýdla a glycerol mýdla: sodná (tuhá), draselná (mazlavá) vlastnosti: rozpouští se ve vodě, mají schopnost snižovat povrchové napětí vody (tenzidy)
Syntetické tenzidy náhrada mýdel (praní prádla, osobní hygiena) Výhody: větší mycí účinnost, nepoškozují tolik tkaniny ani neodmašťují pokožku Nevýhody: hůře odbouratelné v přírodě , dražší výroba než u mýdel saponáty, prací prášky a gely, sprchové gely a šampóny
Citace a zdroje Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Růžena Koubová. Materiál vznikl v OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost – projekt EU peníze školám.