Dentální hygiena A Výživa HAPLOVÁ MAGDALÉNA MACKOVÁ MÁRIA DEHY 2. ROČ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ
Lidské zdraví a potrava - pokračování
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
ZUBY, DUTINA ÚSTNÍ.
SPOTŘEBNÍ KOŠ.
MUDr.Anna Jonášová I. Interní klinika VFN Praha
ZUBY Prvouka 3.ročník. ZUBY Prvouka 3.ročník Funkce zubů Ukousnutí a žvýkání potravy Mluvení Vzhled obličeje (postavení a tvar zubů dotvářejí celkový.
ČASTÁ NEINFEKČNÍ ONEMOCNĚNÍ –
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
ZUBY, DUTINA ÚSTNÍ.
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
Fluorid v zubní hygieně
Zdravá výživa aneb výživou ke zdraví.
Přírodní látky - systematizace a opakování
Sacharidy.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Vitamíny rozpustné ve vodě
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Trávicí soustava Práce s učebnicí str
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Soustava trávicí - část 1.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2VY_32_inovace_585.
Zuby … ověř si, co o nich víš.
Péče o chrup Libuše Špičáková. Péče o chrup Libuše Špičáková.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zuby … ověř si, co o nich víš.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Stránská Alena NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_Př - výživa a zdraví TEMA:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
ČOKOLÁDA A JEJÍ PUTOVÁNÍ PO TĚLE Biologicko-chemický projekt.
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
DENTÁLNÍ HYGIENA.
Zdravé zuby ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_32_INOVACE_03_20_Člověk a zdraví Vzdělávací oblast: Člověk a.
H YGIENA DUTINY ÚSTNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
Potrava
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o vitamínech. Klíčová slova: vitamíny,
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
TUKY (LIPIDY).
Pravidelný pitný režim! Pohyb na čerstvém vzduchu!
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
ORÁLNÍ ZDRAVÍ DOSPĚLÉ POPULACE ČR
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_06_20_hygiena.
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Živina Funkce (dle schválených tvrzení) Významný zdroj Vitamin A
Autor: PaedDr. Hana Hrubcová Název: VY_32_INOVACE_3B_18_Zuby
VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_14_9. ročník_Zubní kaz
PESTROST STRAVY.
Autor: Mgr. Marcela Holubová
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
= přeměna látek a energií
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Transkript prezentace:

Dentální hygiena A Výživa HAPLOVÁ MAGDALÉNA MACKOVÁ MÁRIA DEHY 2. ROČ.

OBSAH NÁSLEDKY NEVHODNÉHO STRAVOVÁNÍ Zubní kaz Eroze Abraze POTRAVINY ZDRAVÉ PRO ZUBY mléčné výrobky, sýry sezam, semena a ořechy vláknina, ovoce zelený čaj, žvýkačky bez cukru kakao a čokoláda, sladkosti přátelské k zubům

NÁSLEDKY NEVHODNÉHO STRAVOVÁNÍ ZUBNÍ KAZ EROZE ABRAZE

ZUBNÍ KAZ ZUBNÍ KAZ BAKTÉRIE SACHARIDY ZUB ČAS Dostupné z www: http://ajcn.nutrition.org/content/78/4/881S/F1.expansion.html

hlavně zkvasitelné mono, di, tri ZUBNÍ KAZ SACHARIDY hlavně zkvasitelné mono, di, tri baktérie je metabolizují – kyselé metabolity vylučují na sklovinný povrch – snížení pH – DEMINERALIZACE pokud nedochází k opětovnému zvýšení pH (REMINERALIZACI) – vzniká kavitovaná léze Dostupné z www: http://www.webmd.com/oral-health/tc/tooth-decay-topic-overview

lepivé ještě nebezpečnější ZUBNÍ KAZ POTRAVINY nejen „sladkosti“ ale i např. pečivo, chléb, brambory atd. – rozklad celulózy na monosacharidy (pokud se z dutiny ústní neodstrání zbytky jídla) lepivé ještě nebezpečnější Dostupné z www: http://ajcn.nutrition.org/content/78/4/881S.full http://www.slideshare.net/marwa39/diet-and-caries-11878024

ZUBNÍ KAZ POZOR NA...

chemické poškození skloviny nevratné EROZE chemické poškození skloviny nevratné naleptání sklovinného povrchu kyselinami vnitřní (zvracení) a vnější (potrava) vlivy postupně dochází k zvýšené citlivosti zubů Dostupné z www: http://ajcn.nutrition.org/content/78/4/881S.full http://www.slideshare.net/ahmedaaljawady/diet-and-dental-caries

EROZE POTRAVINY čím nižší pH, tím nebezpečnější

EROZE POZOR NA...

mechanické poškození skloviny, opotřebení ABRAZE mechanické poškození skloviny, opotřebení postupné obroušení až na dentin různé vlivy (bruxizmus, nesprávná technika čistění, patologické chování, nevhodné stravovaní atd. ) postupně dochází k zvýšené citlivosti zubů Dostupné z www: http://www.zdravie.sk/choroba/51303/abrazia-zubov

velmi tvrdé, těžko kousatelné ABRAZE POTRAVINY velmi tvrdé, těžko kousatelné hlavne nevhodné kombinace– potraviny s nízkým pH ( např. víno, džusy ec. ) a k nim tvrdá potrava (např. oříšky) Dostupné z www: http://www.ludsketelo.sk/zdravie-a-krasa/item/768-erozia-a-abrazia-zubov.html

ABRAZE POZOR NA...

Nevhodná strava ovšem není jediným faktorem ovlivňujícím onemocnění a problémy v dutině ústní. Důležitá je i mikroflóra, orálně-hygienické návyky, množství a frekvence přijímání nevhodných jídel apod.

OVOCE SÝRY POTRAVINY ZDRAVÉ PRO ZUBY SEZAM ZELENÝ ČAJ MLÉČNÉ VÝROBKY KAKAO A KVALITNÍ ČOKOLÁDA SLADKOSTI PŘÁTELSKÉ K ZUBUM SEMENA A OŘECHY SÝRY POTRAVINY ZDRAVÉ PRO ZUBY ŽVÝKAČKY BEZ CUKRU MLÉČNÉ VÝROBKY OVOCE ZELENÝ ČAJ SEZAM VLÁKNINA

MLÉČNÉ VÝROBKY - mléko, jogurty... - obsahují Ca (složkou hydroxyapatitu 99% skloviny) zpevnění skloviny a prevence proti zubnímu kazu SÝRY zvláště tvrdé sýry obsahují bílkovinu kasein, která se spolu s Ca podílí na upevňování skloviny a její remineralizaci

SEZAM semínka redukují zubní plak a pomáhají mineralizovat zubní sklovinu - kloktání sezamového oleje počet bakterií v ústech, působí jako přirodní ústní voda SEMENA A OŘECHY - působí jako přirozený peeling na zuby odstranění zubního plaku

POTRAVINY S VYSOKÝM OBSAHEM VLÁKNINY – čerstvá tvrdá zelenina vyžaduje usilovnější kousání funguje jako umytí zubů, navíc podporuje slinění, pH OVOCE - jablko a hrušky – dužnina obsahuje sklerocyty = pevné buňky narušující strukturu plaku - jahody – kys.malonová – přirozeným bělidlem zubů  

ZELENÝ ČAJ taniny, které brání vzniku skvrn a bakteriím přilnout k povrchu zubů - prevence nepříjemného dechu ŽVÝKAČKY BEZ CUKRU - obsahující sladidlo xylitol, které zabraňuje metabolismu bakterii a tím množství plaku  

KAKAO A KVALITNÍ ČOKOLÁDA alkaloid teobromin, který pomáhá posilovat sklovinu a činí ji tvrdší, zabraňuje vzniku skvrn ne však mléčná čokoláda !!! SLADKOSTI PŘÁTELSKÉ ZUBUM – výrobky, které nenavodí do 30min. pokles pH pod 5,7  

DĚKUJEME ZA POZORNOST!