Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_14_9. ročník_Zubní kaz

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_14_9. ročník_Zubní kaz"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_14_9. ročník_Zubní kaz
Základní škola, Hrádek 203 Projekt: CZ.1.07/1.400/ VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_14_9. ročník_Zubní kaz Autor: Mgr. Jana Burdzová Použití: určeno k prezentaci na interaktivní tabuli Anotace: Jedná se o výukovou prezentaci, která má za úkol pomocí obrázků objasnit žákům příčiny vzniku zubního kazu, ukázat jeho počínající a pokročilé stadium. Zároveň by měla prezentace sloužit jako podpora při výuce možností prevence zubního kazu. Materiál je určen pro výuku žáků se středně těžkým mentálním postižením.

2 Jak vzniká zubní kaz? V ústech každého z nás se nacházejí bakterie, které rozkládají potravu. Přitom produkují kyselinu. Kyseliny z bakterií začnou narušovat tvrdý povrch zubu – zubní sklovinu.

3 Připomeneme si stavbu zubu
č. 1 – zubní sklovina č. 2 – zubovina č. 3 – zubní dřeň

4 Postup vzniku zubního kazu
Obrázek č. 1 – na obrázku vidíme vznikající zubní kaz – kyselina z bakterií narušila zubní sklovinu

5 Obrázek č. 2 – zubní kaz pronikl zubní sklovinou

6 Obrázek č. 3 – zubní kaz pronikl zubní sklovinou a zasáhl zubovinu

7 Obrázek č. 4 – zubní kaz zasáhl zubní dřeň

8 Zubní kaz na fotografii

9 Bolí zubní kaz? Na začátku zubní kaz nebolí a sami si ho ani nevšimneme. Odhalí ho pouze náš zubní lékař nebo lékařka. Proto je důležité chodit na pravidelné prohlídky, i když nás zoubky nebolí.

10 Jak často mám chodit na prohlídku k zubnímu lékaři?
Na preventivní prohlídku bychom měli chodit dvakrát za rok.

11 Prevence zubního kazu – co to znamená?
Jde o předcházení vzniku zubního kazu. Zkrátka děláme všechno pro to, aby naše zuby zůstaly zdravé. 1. Pravidelně si čistíme zuby.

12 2. Snažíme se omezit pojídání sladkostí během dne. NE. NE. 3
2. Snažíme se omezit pojídání sladkostí během dne. NE! NE! 3. Pokud jsme sladkostem neodolali, vyčistíme si po mlsání zuby. Pokud nejsme doma a tuto možnost nemáme, žvýkáme alespoň žvýkačku bez cukru. 4. Nezapomínáme na pravidelné kontroly v zubní ordinaci, i když nás zuby nebolí.

13 Citace ilustrace: www. office. microsoft. com obr. str
Citace ilustrace: obr. str. 3: průřez zubu [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < obr. str. 4 a 9: zubní kaz 1 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < obr. str. 5: zubní kaz 2 [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < obr. str. 6: zubní kaz 3: [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < obr. str. 7: zubní kaz 4: [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: < foto str. 8: zubní kaz: [cit ]. Dostupný pod licencí Creative Commons na www: <


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_03_Věcné učení_14_9. ročník_Zubní kaz"

Podobné prezentace


Reklamy Google