Přírodopis: ŽAHAVCI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽAHAVCI kmen.
Advertisements

Podříše: Mnohobuněční živočichové
PLOŠTĚNCI – ŽIVOČICHOVÉ S PLOCHÝM TĚLEM
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: ŽAHAVCI VY_inovace_32_PR6_18
Život se strunou hřbetní..
Živočichové rybníka Žahavci.
POLYPOVCI.
ZOOLOGIE VÝVOJ NOHOBUNĚČNÝCH ŽIVOČICHŮ
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Adriana Janáčová Zš Ilji Hurníka 6.A 2009/2010
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Žahavci - Cnidaria HCl, BIGY, 2009.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
jméno autora Mgr.Eva Truxová název projektu
Obr. 1 Obr. 2 Opakování Žahavci.
Kmen: PRVOCI.
ŽAHAVCI Žijí ve sladké i slané vodě Většina žije trvale přisedle
Mnohobuněční živočichové.
Kmen: Žahavci vodní mnohobuněční živočichové sladké i slané vody
Základní škola Kladruby
Žahavci Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Žahavci.
Kmen: Žahavci /Cnidaria/ /Moře a oceány: Larousse,nakl. SLOVART/
Nezmar (Hydra) Nezmar je rod jednoduchých sladkovodních živočichů, vyznačující se radiální symetrií. Nezmaři jsou draví živočichové kmene žahavců, třídy.
Přírodopis – 6. třída Autor: Mgr. Hana Makovičková
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: prosinec 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VI Vzdělávací.
Ploštěnka mléčná Mgr. Helena Roubalová
ZOOLOGIE VÝVOJ NOHOBUNĚČNÝCH ŽIVOČICHŮ
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu: cz.1.07/1.4.00/ Autor:Miloslava Junková Název materiálu:Žahavci Šablona:III/2.
Žahavci Přírodopis VY_32_INOVACE_ sada, Př4
Žahavci.
zpracování ve dvojicích
kmen. Žahavci vodní mnohobuněční živočichové
Žahavci, ploštěnci, měkkýši
Diblastica – dvoulistí
ŽAHAVCI MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ
Žahavci mořští – žahaví dravci
Mnohobuněčné organismy
Žahavci mořští – žahaví dravci
ŘÍŠE: živočichové (bezobratlí)
Gymnázium Jiřího Wolkera v Prostějově
Přírodopis – 6. třída Autor: Mgr. Hana Makovičková
Stavba těla  tělo tvořeno řadou speciálních buněk, netvoří ani tkáně ani orgány  pohárek s mnoha drobnými otvory = póry (ostie) ve stěnách, které nasávají.
VY_32_INOVACE_32_Žahavci - 2.část Šablona Identifikátor školy:
ŘÍŠE ŽIVOČICHOVÉ. výživa: ……………………….. …………….. – …………… – ……………. – …………………………….. – ………………………. rozdělení: obratlovci: ……………………., ……………………………., ……………………….….,
Obecná charakteristika, polypovci. NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_7A_11_TEMA.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
ŽAHAVCI - ŽAHAVÍ DRAVCI (po výkladu si zapiš do sešitu)
VY_32_INOVACE_31_Žahavci – 1.část Šablona Identifikátor školy:
Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 2 Autor: Ošlejšková.
Žahavci – žahaví dravci
Žahavci 24. listopadu 2013 VY_52_INOVACE_210204
Kmen: Žahavci /Cnidaria/ /Moře a oceány: Larousse,nakl. SLOVART/
Podříše: Mnohobuněční živočichové
Kmen: Žahavci /Cnidaria/
Kmen : HOUBOVCI Nejprimitivnější živočichové.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Žahavci.
zpracovaný v rámci projektu
Přírodopis ROZSIVKY.
6.ROČNÍK Žahavci VY_32_INOVACE_ Název školy
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
PAVOUKOVCI 1.
NEZMAR OBECNÝ Žahavci VY_32_INOVACE_08_23.
Přírodopis ROZSIVKY.
zpracovaný v rámci projektu
Odpověz na otázky v pracovním listu:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Vyšší živočichové.
Transkript prezentace:

Přírodopis: ŽAHAVCI

Základní škola Choltice, okres Pardubice - "Učíme se pro život" Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 5 Autor: Ošlejšková Hana Ověření ve výuce: 6. třída Datum ověření:

Metodika: Klíčová slova: žahavci, výskyt, velikost, konulárie, nezmar hnědý, stavba těla, rozmnožování, regenerace, rozptýlená nervová soustava, medúzovci, talířovka ušatá, medúzka sladkovodní, sasanky, koráli. 1. Výklad učiva. 2. Opakování učiva – spoj, co k sobě patří. 3. Prohlédněte si video o životě žahavců.

VÝSKYT A VELIKOST Sladké, slané i stojaté vody Velikost – několik mm až 2 m Název je odvozen od žahavých buněk, kterými omračují kořist.

VYHYNULÝ ZÁSTUPCE KONULÁRIE Žily v prvohorách a druhohorách. Žily přisedle nebo volně plavaly. Dnes se vyskytují v podobě zkamenělin (fosílií).

NEZMAR HNĚDÝ

NEZMAR HNĚDÝ Žije ve sladkých vodách. S nataženými rameny měří 1- 2 cm. V těle má dutinu = láčku. Mezi rameny je ústní otvor, který je současně otvorem vylučovacím. Tělní stěna je dvouvrstevná: ve vnější vrstvě jsou žahavé buňky, ve vnitřní jsou trávicí buňky, které vylučují trávicí enzymy.

NEZMAR HNĚDÝ Rozmnožování: a) nepohlavní = pučení b) pohlavní. Je to obojetník (hermafrodit). Nervová soustava je rozptýlená. Je predátor. Má schopnost regenerace.

MEDÚZOVCI Většinou jsou volně žijící. Jsou to predátoři. Tělo tvoří z 97 % voda. Smyslové orgány tvoří: statocysta, jednoduché oči a chemoreceptory (čichové orgány).

DALŠÍ ZÁSTUPCI TALÍŘOVKA UŠATÁ Žije téměř ve všech mořích. Pro člověka neškodná. Živí se hlavně ráčky a rybím potěrem.

Medúzka sladkovodní Poprvé pozorována v r. 1930 ve Vltavě. Pochází z Asie. Dorůstá do 2-3 cm. Na hladinu vyplouvají v noci.

SASANKY Mořské organismy. Žijí přisedle, ale mohou se posunovat i po dně. Nemají schránku. Jsou to predátoři. Žijí v mutualismu s raky poustevníčky.

KORÁLI Žijí přisedle na dně moří, obvykle v koloniích. Pestře zbarvení. Tělo kryje schránka z uhličitanu vápenatého. Tvoří celé korálové ostrovy (atoly). Živí se řasami nebo planktonem. Jsou citliví na znečištění. Používají se na výrobu náhrdelníků.

DALŠÍ ZÁSTUPCI KORÁLŮ

Prohlédněte si video: http://m.rozhlas.cz/leonardo/zpravy/_zprava/1027501?print=1

OPAKOVÁNÍ – spoj co k sobě patří Mořští žahavci jsou Nejpestřeji zbarvení jsou Co je to konulárie? Z hlediska příjmu potravy patří žahavci mezi Korálový ostrov se nazývá Nervová soustava žahavců se nazývá Nezmar se rozmnožuje Pohlavně i nepohlavně Atol Predátory Koráli, medúzy a sasanky Rozptýlená Zkamenělina vymřelých žahavců koráli

Kontrola: Mořští žahavci jsou koráli, medúzy a sasanky. Nejpestřeji zbarvení jsou koráli. Co je to konulárie? Zkamenělina vymřelých žahavců. Z hlediska příjmu potravy patří žahavci mezi predátory. Korálový ostrov se nazývá atol. Nervová soustava žahavců se nazývá rozptýlená. Nezmar se rozmnožuje pohlavně i nepohlavně.

Zápis: ŽAHAVCI Žahavé buňky k usmrcení kořisti V těle mají chitin – zpevnění Vymřelí předchůdci = konulárie Zástupci: Nezmar hnědý Sladké vody Měří asi 2 cm Uvnitř těla dutina (láčka) 1 otvor přijímací a současně vyvrhovací

Ve vnější vrstvě žahavé buňky Ve vnitřní vrstvě trávicí buňky Rozmnožování: nepohlavně pučením pohlavně Obojetník (hermafrodit) Rozptýlená nervová soustava Predátor Má schopnost regenerace

Další zástupci: medúzy mořské sasanky koráli – tvoří korálové ostrovy a útesy - na tělech mají schránku z uhličitanu vápenatého, - jsou citliví na znečištění

Použité zdroje http://en.wikipedia.org/wiki/File:Craspedacusta_sowerbyi_by_OpenCage.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hydra_oligactis.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Trachyphyllia_Prague_2011_1.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Corail_alg%C3%A9rien.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:PillarCoral.jpg Jurčák, J.; Froněk, J. Přírodopis 6, 1st ed.; Prodos: Liberec, 1998 http://en.wikipedia.org/wiki/File:Cnidaria_Luc_Viatour.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:ConulariaSowerby1818.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Haeckel_Actiniae.jpg http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Blue_Linckia_Starfish.JPG http://sk.wikipedia.org/wiki/S%C3%BAbor:BuckIsland_StCroix_fire_coral.jpg