Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŽAHAVCI MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŽAHAVCI MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ"— Transkript prezentace:

1 ŽAHAVCI MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ

2 NEZMAR OBECNÝ VÁLCOVITÉ TĚLO, UPROSTŘED LÁČKA SLOUŽÍCÍ K TRÁVENÍ
RAMENA SE ŽAHAVÝMI BUŇKAMI (6-7) PŘIJÍMACÍ A VYVRHOVACÍ OTVOR DÝCHÁNÍ CELÝM POVRCHEM TĚLA ROZPTÝLENÁ NERVOVÁ SOUSTAVA ROZMNOŽOVÁNÍ PUČENÍM v létě+ POHLAVNĚ v zimě-HERMAFRODIT Nejběžnější ve sladkých vodách

3 MEDŮZOVCI- talířovka ušatá
Žije v evropských mořích Zvonovité až talířovité tělo 2 vývojová stadia- polyp a medúza Rozmnožování- Polyp se rozmnožuje odškrcováním Medúza-pohlavně

4 KORÁLNATCI-korál červený
Žijí v teplých mořích-přisedle Ve stadiu polypa celý život Kostru těla tvoří rohovité nebo uhličitanové schránky Vznik korálových útesů a ostrovů Živí se drobnými mořskými živočichy Výskyt na Zemi již před sto miliony lety.

5 KORÁLNATCI- další zástupci
větveník mozkový houbovník obecný větveník velkoústý

6 KORÁLNATCI- sasanky Válcovité tělo se širokým nožním terčem
Přijímací otvor je značně roztažitelný a obklopen žahavými rameny. SASANKA KOŇSKÁ- červená, tělo asi 5cm

7 KORÁLNATCI- sasanka plášťová
Žije v symbióze s rakem poustevníčkem. ÚKOL: zopakujte si co je to symbióza.

8 KORÁLNATCI- sasanka plášťová
symbióza-VZÁJEMNÉ PROSPÍVÁNÍ SI. Př. rak poustevníček posouvá sasanku a ta pak snadněji získává potravu, na oplátku sasanka chrání poustevníčka svými žahavými buňkami, a tak je poustevníček chráněn před predátory.

9 OTÁZKY K PROCVIČENÍ Kterého žahavce naleznete ve sladkých vodách nejčastěji? Jak se nazývá přisedle žijící stádium medúzy? Kteří žahavci vytvářejí schránky? Ve kterém ročním období se nezmaři rozmnožují pohlavně? Které korálnatce znáte?

10 ŘEŠENÍ Kterého žahavce naleznete ve sladkých vodách nejčastěji? Nezmar obecný. Jak se nazývá přisedle žijící stádium medúzy? Polyp. Kteří žahavci vytvářejí schránky? Korálnatci. Ve kterém ročním období se nezmaři rozmnožují pohlavně? V zimě. Které korálnatce znáte? Korál červený, větevník mozkový, větevník velkoústý, houbovník obecný, mořské sasanky.

11 Použité zdroje ČERNÍK, V., BIČÍK, V., BIČÍKOVÁ, L., MARTINEC, Z. Přírodopis 1 pro 6. ročník základní školy. Praha : SPN, 2004, 103 s., ISBN 80–7235–068–4.


Stáhnout ppt "ŽAHAVCI MNOHOBUNĚČNÍ ŽIVOČICHOVÉ"

Podobné prezentace


Reklamy Google