Ochrana, ohrožení, obnova mokřadů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Chráněná krajinná oblast Poodří
Advertisements

Význam malých vodních ploch pro krajinu
Rostliny okolo naší školy
HYDROSFÉRA.
Ekologický urbanismus zkušenosti z Úval JUDr. Ing. P. Petržílek, Ph.D. místostarosta Seminář pořádaný Ekologickou platformou při ČSSD a Masarykovou.
Ochrana přírody v ČR.
Česká republika-1 poloha, rozloha…
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
Střední škola rybářská a vodohospodářská
Význam strategie EU pro Podunají v klíčových oblastech ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Eva Kubešová Odbor Evropské unie a politiky životního prostředí 21. října 2011.
Základní škola Bohutín, okres Příbram, Bohutín 37,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_410.
Krajina a životní prostředí
Odpadní voda Mgr. Helena Roubalová
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
PŽP 9 Právní úprava ochrany vod. Ochrana vod v mezinárodním právu Z důvodu regionálního či lokálního významu předmětu ochrany ve světovém měřítku nejsou.
Využívání ICT ve všeobecně vzdělávacích a odborných předmětech Regionální dějepisně zeměpisný katalog Třeboňska Gymnázium, Třeboň, Na Sadech 308 Zpracováno.
Jihočeské pánve Jaroslav Holeček 9.B
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Ochrana druhové diverzity
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
Voda ( environmentální příručka – 5.ročník )
Krajina a životní prostředí
Ochrana přírody a krajiny Natura 2000
Nové populace Michal Řepík. Ochrana volně žijících populací (národní legislativa, mezinárodní úmluvy) Reintrodukce (repatriace) – navrácení druhu na původní.
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY I
Poodří Chráněná oblast.
Živočichové kolem rybníku
ČESKO a jeho krajina.
OCHRANA PŘÍRODY V ČR.
Můj domov Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
MODULARIZACE VÝUKY EVOLUČNÍ A EKOLOGICKÉ BIOLOGIE CZ.1.07/2.2.00/ Terénní exkurze k environmentálním problémům Černovická terasa
projekty podporující cestovní ruch v obci Modrá
Rybníky a rybníkářství
Životní prostředí a jeho ochrana. Co je životní prostředí? Prostor, ve kterém žijeme. ŽP – přírodní (louka, les, hory, řeky…) – umělé = vytvořené člověkem.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Miluše Džuberová Kácení lesů Těžba surovin Člověk a krajina Kulturní krajina.
Výsadba dřevin Návrh výboru pro životní prostředí září 2015.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_62_09 Název materiáluVodstvo.
Sdružení Krajina ve spolupráci se ZOO Jihlava a Mokřady - ochrana a management srdečně zvou na Setkání organizací zapojujících se do péče o přírodu v sobotu.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_11_A_03_Vodstvo České republiky Téma: Vlastivěda - Česká.
VODSTVO ČESKÉ REPUBLIKY.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Vojtěch Kawan Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_EKOLOGIE_17.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_04_NAŠE_VODSTVO.
Mgr. L. Bernátová. Ekosystém je soustava živých a neživých složek životního prostředí na určitém území, jež se navzájem ovlivňují V naší přírodě se nachází.
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
Krajina Co to je krajina?
Co je to mokřad, význam, mokřady ČR
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMY - lidské sídlo, město, vesnice
Základní společenstva – vody, mokřady a prameniště
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
OPŽP PO 4 Specifický cíl 4.1 a 4.2
Mokřady II. Život v mokřadech Autoři: Doc. RNDr. Jan Pokorný, CSc.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Jezera, bažiny a rybníky
VY_32_INOVACE_278_Jezera, bažiny, umělé nádrže
Ochrana přírody a krajiny
PANTANAL.
Název školy: Základní škola Chomutov, Písečná 5144 Název materiálu: VY_52_INOVACE_13_Třeboňská_soustava_rybníků_kh1 Číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/
VY_52_INOVACE_64_Lesní a vodní hospodářství
Jezera, bažiny a vodní nádrže
Dešťové zahrady ZLÍN
na promítání dokumentárního filmu Kino Pilotů, Donská 168/19, Praha 10
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
Hydrosféra – vodní obal země.
Klimatizace Prahy Arnika 2017.
VODA PRO KAŽDÉHO, PRO ŽIVOU PŮDU A ZDRAVOU KRAJINU!
Transkript prezentace:

Ochrana, ohrožení, obnova mokřadů Mokřady III. Ochrana, ohrožení, obnova mokřadů Autoři: Doc. RNDr. Jan Pokorný, CSc. Mgr. Jana Dvořáková Ilustrace: Marie Kameníková Dílo vzniklo v rámci předem definovaného projektu Ochrana, výzkum a udržitelné využívání mokřadů ČR financovaného z  fondů EEA v  programovém období 2009-2014

Co se stane, když bude málo mokřadů? Jižní Morava Afrika... Mohlo by se toto stát u nás?

Stopy po bývalých mokřadech

Stopy po bývalých mokřadech Pravidelně zaplavovaná místa v polích jsou důležitá pro vývoj korýšů Polní mokřad u Otnic: jediná lokalita žábronožky panonské v ČR Foto: Vít Zavadil

Těžba rašeliny Branná

Rozdíl mezi rybníky v ČR ve středověku a dnes 20. století: 52 000 ha rybníků V 1 ha asi 400 kg ryb 16. století: 180 000 ha rybníků V 1 ha asi 40 kg ryb

Vadí někomu, že je málo mokřadů? Kde berou vodu lidé a zvířata? Na jakém principu funguje klimatizační jednotka? Mají pro nás význam rostliny a zvířata žijící v mokřadech? Chodíte v létě k vodě?

Nenahraditelné mokřady: zadržení záplavové vlny nivou Lužnice 2002

Ohrožení mokřadů vysycháním Velká podkrušnohorská výsypka, Sokolovsko lokality s pulci ropuchy krátkonohé a kuňky žluté ohrožuje vysychání Foto: Vít Zavadil

Může vzniknout nový mokřad? Budování nové tůně na Jindřichohradecku

Mokřad jako obnova Revitalizace pískovny Cep II. na Třeboňsku Foto: M. Hátle

Mokřad jako čistička odpadních vod Umělý mokřad pro čištění odpadních vod z výroby limonád, Uruguay Foto: Jan Vymazal

Mokřady – produkce soli Nantes, Francie Foto: Jan Vymazal

Ramsarská úmluva 2. 2. 1971 Ramsar (Írán) Původně ochrana mizejících biotopů vodního ptactva, později obecná ochrana mokřadů 2. 2. 1971 – 18 států Březen 2015 – 168 států ČR – 1. 1. 1990

Ramsarská úmluva Členské země - povinnost vyhlásit na svém území minimálně jeden mokřad mezinárodního významu Mokřad mezinárodního významu = nějakým způsobem ohrožený – cílem je zvýšená péče a ochrana  V ČR je v roce 2015 14 mokřadů mezinárodního významu www.mzp.cz/cz/ramsarska_umluva_o_mokradech www.ramsar.org

Naše mokřady mezinárodního významu Ramsarská lokalita Litovelské Pomoraví Foto: Olga Žerníčková

Naše mokřady mezinárodního významu Ramsarská lokalita Červené Blato

Mokřady mezinárodního významu ve světě Jezero Naivasha v Keni

Mokřady mezinárodního významu ve světě Camargue, Francie

Jak lze zadržovat vodu v krajině Revitalizace vodních toků – odtrubnění, obnova niv Budování rybníků, tůní Tvorba remízků Zelené střechy Používání propustných materiálů při budování cest ve městech (propustná dlažba) Obnova městské zeleně, výsadba stromů Zadržování a využívání dešťové vody při zalévání