Příbuznost jazyků z hlediska vývoje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Češi a Habsburská monarchie v 19.stol. Národní obrození
Advertisements

PŮVOD A ZÁKLADY VÝVOJE ČEŠTINY
Název: PERIODIZACE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
České národní obrození
Národní obrození Pro žáky 8. ročníku ZŠ
Název: JOSEF DOBROVSKÝ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. et Mgr. Gabriel Juchelka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava,
České národní obrození
Josef Jungmann Simona Coubalová C2B
Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.
Periodizace národního obrození
České národní obrození
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:3. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
JOSEF JUNGMANN Mgr. Ludmila Růžičková
Registrační číslo projektu:
Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 22, zpracovala J. Polgárová v rámci projektu EU PENÍZE ŠKOLÁM – operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost,
České země v první polovině 19. století
NÁRODNÍ OBROZENÍ.
NÁRODNÍ OBROZENÍ. národní obrození = společenský proces vedoucí k záchraně českého jazyka a literatury a k národní emancipaci 80. léta 18. století – 20.
ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Etapy českého národního obrození
Národní obrození - úvod Mgr. Ludmila Růžičková
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
80. léta 18. století - polovina 19. stol.
České národní obrození
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Literatura doby pobělohorské Mgr. Ludmila Růžičková.
Název: NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:1. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
Národní obrození.
Májovci, ruchovci a lumírovci léta 19. století
2. polovina 18. století – 50. léta 19.století
VY_32_INOVACE_17_Literatura 19. století Česká literatura 2. pol. 19. století Česká literatura 2. poloviny 19. století - úvod.
NÁRODNÍ OBROZENÍ M. Kryška. = snaha o emancipaci českého národa. vyznačuje se: Uvědomováním si vlastního národa. rozvoj dějepisectví. Obrodou národního.
SITUACE V ČESKÝCH ZEMÍCH V 1.POLOVINĚ 19.STOLETÍ A.
Příbuznost jazyků z hlediska vývoje Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické službyČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Soukromá střední.
ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ proces, který probíhal v rakouské monarchii zhruba od poslední třetiny 18. století do roku 1848 hlavním úkolem jeho tvůrců bylo.
Příbuznost jazyků z hlediska vývoje Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické službyČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Soukromá střední.
České národní obrození (ČNO). ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – České.
České země ve 2. polovině 18. století
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 26  Autor:
Národní obrození Michaela Tarabová.
VY_32_INOVACE_447 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Příbuznost jazyků z hlediska vývoje
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
1. Fáze Národního obrození
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_09 Název Májovci, Ruchovci, Lumírovci Téma.
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Národní jazyk a jeho útvary
NÁRODNÍ OBROZENÍ PO ROCE 1815
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
České národní obrození = ČNO
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor Michaela Zemanová Číslo VY_32_INOVACE_12_01 Název Národní obrození Téma hodiny Národní.
3. Fáze Národního obrození
NÁZEV ŠKOLY: SOŠ Net Office Orlová, spol. s r. o.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Národní jazyk a jeho útvary
Tématický celek: Čtenářská gramotnost
Česká literatura 1. poloviny 19. století
Počátek Národního obrození
Název materiálu: Národní obrození
70. léta 18. století – 50. léta 19. století
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
2. Fáze Národního obrození
NÁRODNÍ OBROZENÍ PRVNÍ FÁZE
POEZIE V ČESKÉ LITERATUŘE PRVNÍ POLOVINY 20. STOLETÍ
Národní obrození Opakování
České národní obrození
Transkript prezentace:

Příbuznost jazyků z hlediska vývoje Název projektu: Digitalizace výuky oboru Kosmetické služby Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0535 Škola: Soukromá střední odborná škola Břeclav, s.r.o., Mládežnická 3, 690 02 Břeclav Předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 4. Tematický okruh: Příbuznost jazyků z hlediska vývoje Téma: Vývoj českého jazyka IV Jméno autora: Mgr. Milan Zachodil Datum tvorby: 26. 3. 2013 Kód materiálu: OPVK_1.5_DUM_III/2_ČJL 1_ ZA_15 Soubor: VYSTUPY/VY_32_inovace_ČJL 1_ZA_15 Anotace: Materiál seznamuje žáky se základními etapami vývoje spisovné češtiny v období národního obrození.

Čeština v době národního obrození Období od 80. let 18. století do r. 1848 Na konci 18. století byl český jazyk v hlubokém úpadku. Češtinu používal pouze venkovský lid a nejchudší městské vrstvy, česká literatura byla zastoupena jen knížkami lidového čtení, jarmarečními písněmi. Spisovná podoba českého jazyka nebyla ustálena vůbec. Pojem národní obrození označuje složitý historický proces, při němž došlo k zastavení jazykového úpadku češtiny, k vytvoření nového spisovného jazyka, ke znovuobnovení české literatury, k položením základů českého novinářství a divadelnictví. V této době se začalo vytvářet národní povědomí a vznikl základ novodobého českého národa.

Čeština v době národního obrození 1. fáze NO - obranná (od 70. let 18. stol. do počátku 19. stol.) Vycházejí obrany českého jazyka: Bohuslav Balbín - Rozprava na obranu jazyka slovanského, zvláště pak českého (psáno latinsky; za Balbínova života tiskem nevyšlo, šířilo se opisem). Je to doba hledání vlastenectví a stavění se na odpor josefínským centralizačním snahám. Datují se sem počátky českého divadla, básnictví a žurnalistiky. Umělci a vědci této doby hledají inspiraci v klasicismu a osvícenství. Nejvýznamnější osobností této doby byl Josef Dobrovský. Český jazyk se postupně zbavoval přežitků bratrského pravopisu.

Čeština v době národního obrození 2. fáze NO - ofenzivní (od počátku 19. stol. do r. 1830) Na rozdíl od generace Dobrovského nemá Jungmannova generace aktivity obranné, nýbrž si klade vyšší cíle: usiluje o začlenění české kultury do evropského kontextu, zabývá se myšlenkou slovanské vzájemnosti a národním charakterem tvorby. Významnou roli zde sehrály překlady, které přiblížily českému čtenáři vrcholná díla světové literatury a zároveň dokazovaly, že čeština je schopna tato náročná díla zprostředkovat. K obnově české slovní zásoby přispělo zejména vydání pětidílného Slovníku česko-německého Josefa Jungmanna. Díky nadšení českých vědců bylo vytvořeno i odborné české názvosloví. Česká literatura byla v této době ovlivněna preromantismem – snaha navázat na kulturní hodnoty, které tu již v minulosti byly vytvořeny.

Čeština v době národního obrození 3. fáze NO – vyvrcholení obrozeneckých snah (od r. 1830 do r. 1848) Národní obrození se v této době stává celonárodním hnutím. Odpor proti rakousko-uherskému útisku a absolutismu. Vzniká samostatná česká politika. Pozvolna mizí učenecký ráz české literatury, přední místo zaujala literatura krásná. Úsilí spisovatelů směřovalo k vytvoření literatury, která by plně odpovídala soudobým zájmům a potřebám národa.

Čeština v době národního obrození 3. fáze NO Národní obrození se v této etapě projevuje ve třech proudech: 1. Pokračovatelé myšlenek NO: J. K. Tyl, K. J. Erben - tento proud odmítá vlivy cizích literatur 2. Romantismus: K. H. Mácha - únik do vlastního nitra (pocity, fantazie) - únik do idealizované minulosti - návrat k přírodě a lidovým tradicím - subjektivní přístup autora 3. Počátky realismu: B. Němcová, K. Havlíček Borovský - rozvoj publicistiky, satiry a venkovské prózy

Otázky a úkoly Jaká byla úroveň češtiny ve druhé polovině 18. století? Kolik fází má národní obrození? Kdo byl nejvýznamnější osobností 1. fáze NO? Proč se 2. fáze NO nazývá ofenzivní? Na jaké proudy se dělí NO ve své 3. fázi? Odpovědi: Na konci 18. století byl český jazyk v hlubokém úpadku. Češtinu používaly pouze nejchudší vrstvy obyvatelstva. Tři – fáze obranná, ofenzivní a vyvrcholení NO. Josef Dobrovský. Jungmannově generaci už šlo o začlenění české kultury do evropského kontextu, nikoliv jen o obranné aktivity. Pokračovatelé myšlenek NO (Tyl, Erben), romantismus (K. H. Mácha), počátky realismu (Havlíček Borovský, Němcová).

Použitá literatura a další zdroje M. Čechová a kol.: Český jazyk pro 4. ročník SOŠ. SPN, Praha 2007 D. Mašková: Český jazyk – přehled středoškolského učiva. Petra Velanová-vyuka.cz, Třebíč 2006 M. Sochrová: Český jazyk v kostce. Fragment, Praha 2011 http://cs.wikipedia.org/wiki/Historick%C3%BD_v%C3%BDvoj_%C4%8De%C5%A1tiny http://www.neaktuality.cz/kultura/v-praze-byla-zalozena-ceska-expedice-prvni-ryze-ceske-nakladatelstvi/ http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A9_n%C3%A1rodn%C3%AD_obrozen%C3%AD http://www.sps-ko.cz/documents/CJL_Skrivankova/N%C3%A1rodn%C3%AD%20obrozen%C3%AD%20v.pdf