ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE Vodík – 8. ročník Mgr. Jitka Říhová
Vodík – Hydrogenium – 1H Vodík (chemická značka H latinsky Hydrogenium) je nejlehčí a nejjednodušší plynný chemický prvek, tvořící převážnou část hmoty ve vesmíru. Tvoří dvouatomové molekuly H2
Příprava a důkaz vodíku Příprava: Kov + kyselina vodík + sůl kyseliny Zinek + kyselina H2 + chlorid chlorovodíková zinečnatý Zn + 2HCl H2 + ZnCl2 Důkaz: Zkouškou výbušnosti
Vlastnosti vodíku Bezbarvý plyn Lehčí než vzduch Se vzduchem tvoří výbušnou směs Čistý vodík hoří bezbarvým plamenem Doprava vodíku: V ocelových lahvích s červeným pruhem
Sloučeniny vodíku voda H2O sulfan H2S amoniak NH3 uhlovodíky (např. methan) CH4 halogenovodíky (např. chlorovodík) HCl
Chemický děj slučování chemické slučování – ze dvou nebo více prvků nebo sloučenin vznikne jeden produkt, který je většinou složitější než výchozí látky. N2 + 3 H2 → 2 NH3 2 H2 + O2 2 H2O
Použití vodíku dříve se používal k plnění vzducholodí plnění meteorologických balonů palivo do raketových motorů v potravinářském průmyslu se pomocí vodíku vyrábí ztužené tuky. svařování kovů
Izotopy vodíku Atomy vodíku, které mají různé nukleonové číslo Nukleonové číslo – udává počet protonů a neutronů v jádře
Použitá literatura Učebnice :Základy chemie 1,Pavel Beneš,Václav Pumpr,Jiří Banýr(Fortuna) Chemie učebnice pro zš a vg,Jiří Škoda,Pavel Doulík(Fraus) http://cs.wikipedia.org/wiki/Vod%C3%ADk http://www.google.cz/imgres?q=molekula+vod%C3%ADku&hl=cs&sa=X&qscrl=1&nord=1&rlz=1T4SKPT_csCZ406 CZ410&tbm=isch&prmd=ivns&tbnid=ZM_49Wp--- YMoM:&imgrefurl=http://www.zschemie.euweb.cz/vodik/vodik4.html&docid=h6zin0AXoHqEXM&w=150&h=9 0&ei=Q6BKTuv1GInKswbGhL2yBw&zoom=1&iact=hc&vpx=1128&vpy=184&dur=2434&hovh=72&hovw=120&tx =96&ty=43&page=1&tbnh=72&tbnw=120&start=0&ndsp=14&ved=1t:429,r:4,s:0&biw=1366&bih=556 http://www.google.cz/imgres?q=molekula+vod%C3%ADku&hl=cs&sa=X&qscrl=1&nord=1&rlz=1T4SKPT_csCZ406 CZ410&tbm=isch&prmd=ivns&tbnid=otjPEkJsoumMTM:&imgrefurl=http://www.zschemie.euweb.cz/vodik/vod ik7.html&docid=L5om-Qv3ot- hSM&w=70&h=50&ei=Q6BKTuv1GInKswbGhL2yBw&zoom=1&biw=1366&bih=556&iact=rc&dur=264&page=3 &tbnh=50&tbnw=70&start=31&ndsp=17&ved=1t:429,r:7,s:31&tx=39&ty=33 http://www.google.cz/imgres?q=vod%C3%ADk&hl=cs&qscrl=1&nord=1&rlz=1T4SKPT_csCZ406CZ410&biw=1366& bih=517&tbm=isch&tbnid=R- TFOPAqpR_W6M:&imgrefurl=http://vedaumendiku.blog.cz/0802/vodik&docid=RmT6QKq- XU5K1M&w=600&h=450&ei=j6FKTvyGMsvysgaa- 5CEBw&zoom=1&iact=rc&dur=230&page=12&tbnh=163&tbnw=217&start=123&ndsp=10&ved=1t:429,r:3,s:123& tx=36&ty=77 http://www.google.cz/imgres?q=vlastnosti+vod%C3%ADku&hl=cs&qscrl=1&nord=1&rlz=1T4SKPT_csCZ406CZ410 &tbm=isch&tbnid=dNAzrCoEl9_7pM:&imgrefurl=http://www.bgml.chytrak.cz/nakre.htm&docid=qnhGvLEcYa M9eM&w=454&h=266&ei=paVKTvuNA43MtAbwgsyhBw&zoom=1&iact=hc&vpx=1026&vpy=170&dur=2866&h ovh=172&hovw=293&tx=151&ty=79&page=20&tbnh=137&tbnw=234&start=216&ndsp=11&ved=1t:429,r:4,s:216 &biw=1366&bih=517
Použitá literatura http://www.google.cz/imgres?q=vlastnosti+vod%C3%ADku&hl=cs&qscrl=1&nord=1&rlz=1T4SKPT_csCZ406CZ 410&tbm=isch&tbnid=dNAzrCoEl9_7pM:&imgrefurl=http://www.bgml.chytrak.cz/nakre.htm&docid=qnhGvLEc YaM9eM&w=454&h=266&ei=paVKTvuNA43MtAbwgsyhBw&zoom=1&iact=hc&vpx=1026&vpy=170&dur=2866 &hovh=172&hovw=293&tx=151&ty=79&page=20&tbnh=137&tbnw=234&start=216&ndsp=11&ved=1t:429,r:4,s:2 16&biw=1366&bih=517 http://www.google.cz/url?q=http://komenskeho66.cz/materialy/chemie/WEB- CHEMIE8/vodik.html&ust=1313517763036210&usg=AFQjCNHxGdRd7M1SlnJ5dXu-sbSOzd5R1Q http://www.google.cz/imgres?q=tlakov%C3%A9+lahve+vod%C3%ADk&hl=cs&qscrl=1&nord=1&rlz=1T4SKPT_csCZ 406CZ410&tbm=isch&tbnid=UDSUd7osSgk1ZM:&imgrefurl=http://www.ledocom.cz/produkt- 980.php&docid=z45Q6N3nhCXHpM&w=203&h=600&ei=bKtKTqvaGcTCtAaZs_SmBw&zoom=1&biw=1366&bi h=517&iact=rc&dur=3908&page=7&tbnh=173&tbnw=37&start=80&ndsp=11&ved=1t:429,r:0,s:80&tx=27&ty=79 http://www.google.cz/imgres?q=pou%C5%BEit%C3%AD+vod%C3%ADku&hl=cs&sa=X&rlz=1T4SKPT_csCZ406CZ4 10&tbm=isch&prmd=ivns&tbnid=9Kxx6V4hddSvsM:&imgrefurl=http://www.zschemie.euweb.cz/vodik/vodik6. html&docid=xcunewZPwn- ngM&w=300&h=242&ei=I65KTvPMKMP2sgbV0vGqBw&zoom=1&iact=hc&vpx=182&vpy=86&dur=16&hovh=1 93&hovw=240&tx=102&ty=133&page=1&tbnh=126&tbnw=168&start=0&ndsp=19&ved=1t:429,r:0,s:0&biw=136 6&bih=556 http://www.zschemie.euweb.cz/vodik/vodikhttp://www.google.cz/imgres?q=ztu%C5%BEen%C3%BD+tuk&hl=cs&s a=X&rlz=1T4SKPT_csCZ406CZ410&biw=1366&bih=517&tbm=isch&prmd=ivns&tbnid=9xBq7SpQK- SdSM:&imgrefurl=http://www.nakupdomu.cz/potraviny/ostatni-suroviny-604/oleje-a-tuky/omega-ztuzeny-tuk- 250g.html&docid=eClPHKZclAAEaM&w=350&h=358&ei=zq5KTvikBonKtAb08q2LBw&zoom=1&iact=rc&dur=2 98&page=1&tbnh=118&tbnw=121&start=0&ndsp=21&ved=1t:429,r:0,s:0&tx=90&ty=416.html