Paliativní péče ve vlastním sociálním prostředí pacienta

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O.Sláma, Š. Špinka Projekt „Paliativní péče v ČR“ Senát PČR
Advertisements

Role odborné společnosti při sledování a zvyšování kvality
Sociální služby SOZ.
Myšlenky pro současnost a budoucnost MUDr.Bohumil Skála,PhD
Kulatý stůl-Paliativní medicína evropské zkušenosti
Koncepce zdravotní péče o bezdomovce
OBČANSKÉ SDRUŽENÍ POMOCI DUŠEVNĚ NEMOCNÝM ČR (OSPDN ČR)‏
Bc. Halina Doležalová o.s. Hospic pro Liberecký kraj.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Ondřej Sláma, MOU Brno Subkatedra paliativní medicíny IPVZ Praha
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Klíčová otázka č. 4 Specifika péče o osoby bez přístřeší na akutní příjmové ambulanci z pohledu všeobecné sestry Mgr. Patrik Burda 26. – 27. listopadu.
DOMÁCÍ ZDRAVOTNÍ PÉČE.
Integrovaná duchovní péče ve zdravotnických službách Rev. George Cobb Vedoucí kaplanského týmu Nemocnice Mount Vernon North West London, UK.
Spirituální péče v hospici z pohledu lékaře
Praktické tipy pro budování interdisciplinárního týmu (nejen) v hospici Ladislav Kabelka DLBsH Rajhrad Subkatedra paliativní medicíny XII.BDPM, BVV
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Péče o umírajícího dle vzoru LCP - zahraniční zkušenosti Anita Reda, Blanka Highfiel, Velká Británie.
Úhel pohledu algeziologa Vztah paliativní medicíny a léčby bolesti Dana Vondráčková Subkatedra léčby bolesti.
CHARITA OSTRAVA CHOS a Mobilní hospicová jednotka
Síť služeb pro ohrožené děti a rodiny
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
Realizace ošetřovatelského plánu/péče
Halina Doležalová.  Vznik na jaře 2008, 64 členů  Převážná většina zdravotníků- zdravotních sester  Cíl: vzbudit veřejnou diskuzi o potřebě hospice.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
Domácí ošetřovatelská péče. Domácí ošetřovatelskou péčí je zdravotní péče poskytovaná pacientům v jejich sociálním prostředí. Na základě doporučení: 
Jarmila Cmuntová Zuzana Mezerová Podzimní škola WHO / HPH 2011 v ČR září MZ ČR, Praha Kontinuální edukační programy ve vztahu k podpoře zdraví.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Akční plán podpory zdraví Nemocnice Pelhřimov, p.o. Pavlína Fridrichovská, DiS. Podzimní škola WHO – HPH, 12. – , MZČR Praha.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Vzdělávání pro zdrav í PředmětZdravověda Tematický.
SYSTÉM psychosociální intervenční služby „SPIS“ k zajištění úkolů ochrany obyvatelstva a krizové připravenosti zdravotnictví v České republice. Porada.
Příklad dobré spolupráce ADP s poskytovateli sociálních služeb Koppová L., Walachová D. MEDICA zdravotní péče, s.r.o.
Financování hospicové péče. Seznam zdravotních výkonů a úhradová vyhláška Pro zdravotnická zařízení typu hospic je určen ošetřovací den č a jeho.
Práva Pacientů Tato práva jsou prohlášená za platná dnem 25. února 1992 Schválila Centrální etická komise Ministerstva zdravotnictví České Republiky.
Reforma psychiatrické péče z pohledu Asociace krajů MUDr. Jan Tuček, Ph.D.
HOSPICOVÁ A PALIATIVNÍ PÉČE v Libereckém kraji CESTA K VÝSTAVBĚ KAMENNÉHO HOSPICE.
Odlehčovací služby. terénní, ambulantní nebo pobytové služby poskytované osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění.
Pilotní projekt Mobilní specializovaná paliativní péče (MSPP) Několik poznámek z perspektivy ČSPM MUDr. Ondřej Sláma, Ph.D. Vědecký sekretář ČSPM ČLS JEP.
Srdeční selhání z pohledu pacienta Marie Lazárová I. Interní klinika kardiologická FN Olomouc.
Paliativní péče a nemocný s lymfomem
Mezinárodní den sester květen 2009
Paliativní péče a sociální služby - vhled do souvislostí
Paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb
Cíle péče a paliativní přístup v pobytových službách
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
Spolupráce zdravotníků a sociálních pracovníků; možnosti následné péče
Mgr. Jana Drexlerová Mamma HELP
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
KA 1 Podpora a rozvoj služeb v oblasti SPOD
Pilotní projekt Mobilní specializované paliativní péče (MSPP)
Reforma psychiatrické péče
Hodnoty v péči o seniory
SmoČR a senioři v obcích
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Obor zdravotních služeb MZ
Snídaně s novináři, Účelná a bezpečná farmakoterapie v domovech pro seniory, výsledky tří let realizace projektu PhDr. Ivana Plechatá
MOBILNÍ HOSPIC SV. KRYŠTOFA
Dlouhodobá péče Věcný záměr zákona upravujícího řešení zdravotně sociální péče Společný projekt Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva práce a sociálních.
Podpora nových služeb v péči o duševně nemocné
MOBILNÍ HOSPIC STROM ŽIVOTA
Budoucnost domácí péče
Transkript prezentace:

Paliativní péče ve vlastním sociálním prostředí pacienta Pavel Svoboda Domácí hospic sv. Zdislavy v Třebíči Paliativní péče ve vlastním sociálním prostředí pacienta

Základní body O čem? Proč? Jak? O paliativní péči, důrazu na kvalitu života pacienta Proč? Protože chceme dělat něco smysluplného, pomoci Protože je to příležitost i pro nás Jak? Obecná paliativní péče Specializovaná paliativní péče – ambulantní/za hospitalizace/v náhradním sociálním prostředí/nepřetržité zajištění péče ve vlastním sociálním prostředí pacienta

Co je paliativní péče? Palliative care is an approach that improves the quality of life of patients and their families facing the problem associated with life-threatening illness, through the prevention and relief of suffering by means of early identification and impeccable assessment and treatment of pain and other problems, physical, psychosocial and spiritual. WHO definition of palliative care

Co je paliativní péče? Dle definice WHO: Paliativní péče je přístup, který zlepšuje kvalitu života pacientů a jejich rodin čelících život ohrožujícímu onemocnění, a to prostřednictvím prevence a úlevy od utrpení pomocí včasného rozpoznání a bezchybného zhodnocení a léčby bolesti a dalších potíží, ať již fyzických , psychosociálních či duchovních.

Proč o tomto hovořit? Ročně v ČR umírá přes 100 000 lidí Rok 2015 – 111 173 zemřelých (zdroj Český statistický úřad: https://www.czso.cz/csu/czso/ceska-republika-podle-pohlavi-a-veku-2006-2015-dfx2bxdr2u) Většina pacientů umírá mimo domov (Zdroj: Zemřelí 2013, Zdravotnická statistika, UZIS) Doma - 20,2 % V nemocnici – 65,9 % V léčebném ústavu – 1,2 % Na ulici či veřejném místě – 1,6 % Při převozu – 0,6 % V sociálním zařízení – 5,6 % Ostatní – 2,4 % Nezjištěno – 2,5 %

Kde si přejeme zemřít? 78 % lidí si přeje zemřít v domácím prostředí Doma by nechtělo umírat 7 % populace Zdroj: Čeho se na umírání Vy osobně nejvíce obáváte? Možnost více odpovědí. N=1147 (veřejnost), STEM/MARK pro Cestu domů 2013

Čeho se na úmrtí nejvíce obáváme? Zdroj: Čeho se na umírání Vy osobně nejvíce obáváte? Možnost více odpovědí. N=1147 (veřejnost), STEM/MARK pro Cestu domů 2013

Jak se bude vyvíjet populace do budoucna? Rok 2010 Rok 2050 Zdroj: ČSU: Populační prognóza: Projekce obyvatelstva České republiky

Proč? Naše společná příležitost … Využít příležitosti – značná část pacientů umírá v nemocnicích, rádi by byli doma Ne vždy to jde – potřebná spolupráce a péče rodiny Pomoci pacientům/jejich blízkým splnit jejich přání Pomoci systému – musíme stavět stále nové budovy v nemocnicích, když část péče můžeme poskytnout ve srovnatelné kvalitě doma?

Naše společná příležitost … Šance pro Pacienty – mohou být tam, kde chtějí Blízké pacienta Poskytovatele – získávají další pole působnosti Personál na realizaci, smysluplnou práci s pacienty a jejich blízkými Zdravotní systém – levnější péče (Zdroj: SMITH, Samantha, Aoife BRICK, Sinéad O’HARA a Charles NORMAND. Evidence on the cost and cost-effectiveness of palliative care: A literature review. Palliative Medicine [online]. 2014, 28(2), 130-150 [cit. 2017-04-16]. DOI: 10.1177/0269216313493466. ISSN 0269-2163. Dostupné z: http://journals.sagepub.com/doi/10.1177/0269216313493466)

Kolik je potenciálních pacientů V České republice potřebuje každoročně paliativní péči více než 70 tisíc pacientů s chronickým nevyléčitelným onemocněním. U 50 tisíc z nich jsou potřeby paliativní péče zvládnutelné v rámci obecné paliativní péče, 20 tisíc pacientů by významně profitovalo ze specializované paliativní péče. Většina chronicky nemocných (> 60 %) umírá v lůžkových zdravotnických zařízeních akutní nebo následné péče. Zde je dostupnost kvalitní paliativní péče velmi různá. V lůžkových hospicech prožívá závěr života a umírá méně než 3 tisíce nemocných. Ambulantní a mobilní specializovaná paliativní péče jsou dostupné pouze několika stovkám pacientů. (Zdroj: SLÁMA, Ondřej, Ladislav KABELKA a Martin LOUČKA. PALIATIVNÍ PÉČE V ČR V ROCE 2016. Časopis lékařů českých [online]. 2016(8), 445-450 [cit. 2017-04-16]. Dostupné z: http://www.prolekare.cz/casopis-lekaru-ceskych-clanek/paliativni-pece-v-cr-v-roce-2016-60048)

Podmínky pro využití potenciálu Nutné poskytnout kvalitní indikovanou paliativní péči Nutná spolupráce s ostatními poskytovateli – propagace naší činnosti u zdravotníků (semináře, konference, …) Nutné povědomí o naší práci u obyvatel – propagace (noviny, web, semináře, …)

Paliativní péče Obecnou paliativní péčí rozumíme dobrou klinickou praxi poskytovanou zdravotníky v rámci jejich odborností. Specializovaná paliativní péče je aktivní péče poskytovaná pacientům a jejich rodinám týmem odborníků, kteří absolvovali formální vzdělání v oboru paliativní péče, disponují potřebnými zkušenostmi a erudicí. Zdroj: SLÁMA, Ondřej, Ladislav KABELKA a Martin LOUČKA. PALIATIVNÍ PÉČE V ČR V ROCE 2016. Časopis lékařů českých [online]. 2016(8), 445-450 [cit. 2017-04-16]. Dostupné z: http://www.prolekare.cz/casopis-lekaru-ceskych-clanek/paliativni-pece-v-cr-v-roce-2016-60048

Mobilní specializovaná paliativní péče Komplexní zajištění pacienta v jeho vlastním sociálním prostředí Týmová práce – garantem péče lékař – paliatr Lékař, zdravotní sestra Sociální pracovník, pečovatelka, psycholog, kaplan Nepřetržité zabezpečení pacienta – pohotovostní telefon s možností výjezdu sestry/lékaře kdykoliv, pokud indikováno (24/7)

Co to znamená? Paliativní péči potřebuje cca. 70 000 pacientů ročně Z toho cca. 20 000 pacientů specializovanou paliativní péči Tj. cca. 50 000 pacientů potřebuje ročně obecnou paliativní péči Cca. 2/3 péče o pacienty v terminálním stavu se odehrává v nemocnici (a další velká část v jiných institucích)

Příležitost Obrovský prostor pro přesun těchto pacientů do domácí péče Při přesunu 1/3 pacientů z nemocnic do domácí péče se jedná o cca. 11 000 pacientů pro obecnou paliativu a přes 4 000 pacientů pro specializovanou paliativu ročně Demografický vývoj – předpoklad nárůstu potřebných V terénu nejsou dostatečné kapacity – „EVOLUCE, NE REVOLUCE“

Mobilní specializovaná paliativní péče (MSPP) Forma „nadstavby“ na homecare Důraz na týmovou práci Garantem služby lékař – paliatr Nepřetržitě dostupní zdravotníci (lékař i zdravotní sestra) připraveni pomoci i vyjet Sociální, psychologická i spirituální část služby Pro pacienty, kteří jsou nestabilní, vykazují větší symptomatickou zátěž, symptomy jsou hůře zvladatelné

Pilotní program MSPP Ověření funkčnosti a nákladnosti modelu nepřetržitě dostupné zdravotní péče pro pacienty v závěru života Od dubna 2015 VZP, MZČR, ČSPM, pilotní organizace Již vyhodnocena první fáze Závěry: poskytovaná péče je bezpečná, kvalitní, cenově přijatelná

Pilotní program MSPP Nyní vstupují další organizace poskytující MSPP Snaha příští rok mít tyto výkony již v Sazebníku výkonů Pod odborností 925 Garantem zůstává lékař – paliatr Nepřetržitá dostupnost zdravotní části týmu i k akutním výjezdům Pro nové organizace je mnohdy obtížné zajistit personální požadavky – nutná příprava předem

Děkuji za pozornost Abyste dnes mohli sedět ve stínu, musel někdo ten strom před dlouhou dobou zasadit. (Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago) Les Brown/Warren Buffet