Zručský park.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

Svatý Václav – místa a památky spojené s jeho jménem
a jeho proměny ( I.díl ) Rozdíl 120 let. Týnem se označovala pevnost, ohrazené místo. Osada vznikla na poč.11. stol. v místech,
Renesanční architektura v Čechách
Po stopách svaté Zdislavy z Lemberka
Znojmo
Média a komunikace  Petr Hanskut Klášter Rosa Coeli.
ELIŠKA JELÍNKOVÁ I. ZŠ Zruč nad Sázavou 5. A 28
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Prezentace Praha.
Kostelec nad Černými lesy
R a k o u s k o MELK s klášterem I automatický posun !!
Vypracovala : Lucie Zahálková. Poloha Obec Ježov Blízko vodní nádrž Želivka, Humpolec 465 m.n.m.
Zámek Sychrov Klára Panušková.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
PO STOPÁCH KARLA IV. ŠKOLNÍ PROJEKT 4. B –
Zeleň „Den Země”. Na tomto obrázku je vidět udržovanost trávníků a okolních stromů.
ČESKÉ DĚDICTVÍ UNESCO Jan Janeček.
Starý Jičín 8.června Zde je realizován projekt CZ.1.07/1.1.07/ „Kritické myšlení jako nástroj formování osobnosti.
Srdečně Vás zveme na pochod Ze Zbraslavic (nejen) do Zruče
BEZDĚZ.
Občanská výchova 6. ročník
LANDŠTEJN Vytvořeno v rámci projektu CZ.1.07/1.1.10/ Zavádění ŠVP na gymnáziu – projekt GOTIKA KVINTA.
Památky UNESCO v ČR Praha – historické jádro, Vyšehrad.
Naše město Zruč nad Sázavou.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Jakub Stojaník,Matouš Falout,Fabián Strecker
Kouřim– naše domovské město
ŠKOLNÍ VÝLET Buchlov Buchlovice Buchlovice. Vážení rodiče,milí žáci, i v letošním školním roce 2008/2009 pojede naše třída 3.B na školní výlet. KAM? Prohlédnout.
ČR – PAMÁTKY UNESCO K/41, M/01
PAMÁTKY PRAHA.
Brno.
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Kubásková Petra Prezentace 5MB
Autor: Lukáš Vávra. POLOHA  Vizovice se nachází na Moravě, ve Zlínském kraji. Vizovice Znak města.
Romantická architektura v Čechách
Sázava nad Sázavou. město Sázava leží v romantickém údolí řeky Sázavy místo je opředeno řadou legend a pověstí město leží asi 20 km jižně od Kouřimi v.
Město je rozloženo v mělkém údolí řeky Radbuzy. V dávné minulosti zde vedla zemská stezka z Prahy do Řezna. Již v 10. století zde stávala kupecká osada.
Výlet autem do Mikulova a Valtic ÚVOD Naše první zastavení bylo v Pasohlávkách s prohlídkou areálu AQUALAND MORAVIA. Další zastavení byla návštěva.
PAMÁTKY UNESCO Martin VRZALA.
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3.
Zlatá ulička (Zlatá ulička u Daliborky)
Heřmanův Městec Vlastivědné zajímavosti, které bychom měli znát.
Igor Dostal
Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Mgr. Jaroslava Jašová Název materiálu:VY_32_INOVACE_D Tachov.a.okoli.
Důl Jindřich. Důl Jindřich byl založen rakouským státem roku Před jeho založením probíhal v důlním poli rozsáhlý průzkum, při kterém byla vyhloubena.
Projekt úpravy parku Louny – RYNEČEK Představujeme projekt zástavby lokality ležící východně od historického jádra města Loun. Původně bylo toto území.
Projekt úpravy parku Louny – RYNEČEK Představujeme projekt zástavby lokality ležící východně od historického jádra města Loun. Původně bylo toto území.
Pozdně gotická architektura v Čechách Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802 – 4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Projekt - Místo, kde žiji. 2. ročník ZŠ Bezno ZŠ VY_32_INOVACE_08 Napiš své jméno a třídu.
B RNO Kateřina Konečná 5. třída. P AMÁTKY MĚSTA B RNA.
Současnou podobu dala zámku novogotická přestavba ve stylu tudorské gotiky z let , jejímž autorem byl Jiří Wingelmüller. Část barokního zdiva.
DO PODĚBRAD Akademie třetího věku o.s. Totem Plzeň, obor Historie a místopis a naše první zastavení v Nymburce u domu s nevšedním a krásným reliéfem.
Hrad Nádvoří 1lvl. Nádvoří 1lvl. Parkán Brána Kašna Náhled z města Věž Nádvoří 2lvl. Nádvoří 2lvl.
Autor prezentace: Vojtěch Kolařík Autor obrázku: 1 - Podzemnik (CC-BY-SA) 2, 3 - Karl Gruber - 2, 3 - Karl Gruber - karl.gruber[at]mmcx.net.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
SNĚŽNÉ.
Hrady-uspořádání, vývoj, dělení
Zručský zámek.
BARRANDOV PRAHA TROCHU JINAK Poznávací výlet A3V TOTEM Plzeň.
Putování po českých krajích.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Romantická architektura v Čechách
Pozdně gotická architektura v Čechách
Královské město Rakovník
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Transkript prezentace:

Zručský park

Každé město má svojí dominantu Každé město má svojí dominantu. Stejně jako má Praha Pražský hrad a Brno opěvovává Petrov, Zruč se může pochlubit nádherným novogotickým zámkem, jehož nedílnou součástí je i sousedící park, o kterém budu hovořit.

Zámek je momentálně v rekonstrukci. Historie Zámek stojí na návrší nad městem. Je to trojkřídlá dvoupatrová budova s třípatrovou věží v jihovýchodním nároží. Do nádvoří se otvírá několika zasklenými arkádami. Zámek je obklopen parkem, v němž jsou zachovány zbytky pseudogoticky upravených hradeb a bašt. Za zámkem se nachází zbytek bašty a v severozápadní části parku zbytek hranolové věže z původního hradu. Zámek je momentálně v rekonstrukci.

Stará bašta je jedním z nejvýznamnějších prvků areálu zámeckého parku Stará bašta je jedním z nejvýznamnějších prvků areálu zámeckého parku. Je to jediný pozůstatek starého hradu. V 19. století bylo do bašty vloženo dřevěné schodiště a bašta sloužila jako vyhlídko věž do roku 1930 pro majitele zámku a jejich hosty. Dnes je schodiště zřícené a jako vyhlídková věž se nepoužívá. Vchodová vrata byla přenesena ze vstupní brány, kde se v 50-tých letech používala k uzavírání parku na noc. Stará bašta

V parku nalezneme také altán, nově zrekonstruovaný, naproti kterému se rozkládá udržovaný trávník s květinovou výsadbou.

Díky získaným finančním prostředkům byl park vybaven novým osvětlením a též průchozími cestami.

Erb města na lampách

Kvůli vichřici, která se v létě roku 2008 prohnala naším městem, bylo strženo či následně pokáceno, velké množství stromů. Město proto neprodleně vysázelo novou zeleň, která alespoň částečně pokryje území parku. I přesto byl však park ochuzen o mnoho skvostů z říše stromů, které jsou nenahraditelné.

Kdysi zalesněná, momentálně holá mýtina.

V areálu parku nalezneme také kostel Povýšení svatého Kříže V areálu parku nalezneme také kostel Povýšení svatého Kříže. Na zdivu byl prý kdysi nalezen kousek nápisu a písmena MCL, což by mohlo znamenat letopočet založení kostela (1150), a tím by mohl být určen přesněji i vznik Zruče. Kostelu se v historii nevyhnuly ani katastrofální požáry, po kterých vždy musel dojít k opravám a úpravám. Pod kostelem měla být krypta patronátních rodin. Již od roku 1334 se o kostelu píše jako o farním. Zachovány jsou původní ohradní zdi kolem kostela.

Psí hřbitov Psí hřbitov - nachází se ve střední části zámeckého parku za altánem s jezírkem.

Konec

Zdroje Vypracovala Zuzana Lejnarová 11.1.2010 http://www.turistika.cz/turisticke-cile/detail/zamek-zruc-nad-sazavou http://www.mesto-zruc.cz/?link=mesto/mesto#pametihodnosti Vypracovala Zuzana Lejnarová 11.1.2010