Základy astronomie, Slunce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_19 - SLUNEČNÍ SOUSTAVA
Advertisements

Sluneční soustava.
SLUNCE.
Slunce.
Zpracovali : Martin Nguyen : David Podzemný. Slunce vzniklo asi p ř ed 4,6 miliardami let a bude svítit ješt ě p ř ibli ž n ě 7 miliard let. Stejn ě jako.
Země ve vesmíru.
HISTORIE ZEMĚ.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Slunce je hvězda, která je Zemi nejblíže…
Slunce Anotace: Kód: VY_52_INOVACE_Přv-Z 4.,6.11
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Země Měsíc Slunce Sluneční soustava
Slunce Autor: RNDr. Zdeňka Strouhalová Fyzika Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
Aurora Borealis – polární záře Skladatel: Carl Orff,in the year 1936 Interpret: The Boston Symphany Orchestra Hudba: Carmina Burana Klikni myší pro pokračování.
Nela Bártová Opava,2010 Březen
SLUNCE A KOMETY. SLUNCE- nejbližší a pro nás nejdůležitější hvězda. -obrovská koule žhavých plynů -složení: především vodík a hélium.
Vesmír a hvězdy Vesmír Soubor všech kosmických těles
Slunce vzniklo asi před 4,6 miliardami let a bude svítit ještě přibližně 7 miliard let. Stejně jako všechny hvězdy hlavní posloupnosti i Slunce.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 9 Tematický okruhAstronomie TémaSlunce.
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
Autor: Mgr. Libor Sovadina
VY_V/2_INOVACE_09_Slunce Slunce Miroslav Kaňok. OBSAH SlunceSlunce Slunce - fotografieSlunce - fotografie Použité zdrojePoužité zdroje.
Země ve vesmíru Filip Bordovský.
Hvězdy. Je nebeské těleso, které září vlastním světlem. Tím se liší od planet, komet, měsíců a mlhovin, které vidíme na obloze proto, že jsou osvětlovány.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D3 – 15.
FYZIKÁLNÍ KUFR Téma: Země a vesmír (9. ročník) Zdroj: Wikimedia. Suitcase icon.jpg [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
Sluneční soustava. Struktura prezentace úvod otázky na úvod výklad příklad/praktická aplikace otázky k zopakování shrnutí.
Název školy:ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu:Eduard Šram Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název:VY_32_INOVACE_V.NP13 Vytvořeno:
ELEKTROTECHNIKA Elektronová teorie. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Jordánová Marcela Název prezentace (DUMu): 20. Astrofyzika Název sady: Fyzika pro 3. a 4. ročník středních škol.
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu a procvičení učiva o atomu. Zabývá se složením.
NÁZEV ŠKOLY : Základní škola Hostouň, okres Domažlice, příspěvková organizace NÁZEV PROJEKTU: Moderní škola REGISTRAČNÍ ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
VESMÍR SLUNEČNÍ SOUSTAVA.
Světlo, optické zobrazení - opakování
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Slunce Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Slunce a sluneční soustava
VY_32_INOVACE_10_32_SLUNCE – ZDROJ SVĚTLA A TEPLA
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Prezentace – výklad učiva
Elektromagnetické vlnění
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zvuk, šíření zvuku, zdroje zvuku
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Energii „vyrábí“ slučováním vodíku na těžší prvky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Šablona VY_52_INOVACE_Z
Elektronový obal atomu
UMÍSTĚNÍ ZEMĚ VE VESMÍRU
1. Co je to astronomie? Jedna z nejstarších věd.
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EU peníze školám Základní škola Čachovice a Mateřská škola Struhy, Komenského 96, příspěvková organizace Označení: VY_32_INOVACE_231_PR5 Předmět: Přírodověda.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číselné soustavy - Opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
SLUNCE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_11_32.
Neutronová hvězda Vesmír Název školy
Základní pojmy fyziky atomu
Stavba Země Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pojmem krajinná sféra a se stavbou zemského tělesa.
SLUNCE.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Uran Sluneční soustava Název školy
Transkript prezentace:

Základy astronomie, Slunce Předmět: Fyzikální vzdělávání Ročník: 2. Autor: Mojmír Možný Základy astronomie, Slunce Anotace: Digitální materiál vysvětlující pojmy astronomie a astrofyzika. Objasňující vlastnosti a složení Slunce. Je vysvětlena sluneční aktivita a proton-protonový cyklus. Klíčová slova: astronomie astrofyzika Slunce sluneční aktivita proton-protonový cyklus Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mojmír Možný Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 33 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_ FG2_17

Astronomie, astrofyzika Astronomie je věda o hvězdách, je jednou z nejstarších přírodních věd Astrofyzika – odvětví astronomie – zkoumá fyzikální a chemické vlastnosti kosmických těles Zkoumá: Hvězdy Planety Planetky Komety Meteory Mezihvězdnou látku

Základní údaje o Slunci Slunce je naše nejbližší hvězda Je to centrální těleso sluneční soustavy Střední vzdálenost Země od Slunce je asi 149,6 milionů kilometrů Tato vzdálenost se nazývá 1AU – 1 astronomická jednotka Slunce je obrovská koule, která se otáčí kolem osy přibližně za 25 dní Hmotnost Slunce je asi 2*1030 kg Průměrná hustota Slunce je 1 400 Průměrná teplota Slunce je asi 5 700K V nitru Slunce je teplota 15 milionů kelvinů

Složení Slunce Slunce se skládá z těchto prvků Vodík - 75% Helium – 20% Další prvky – 5% Tyto prvky jsou vlivem vysoké teploty ve stavu plazmatu (ionizovaný plyn) V nitru Slunce probíhá termojaderná reakce, při které se spojují jádra vodíku a vznikají jádra helia. Uvolňuje se velké množství energie Tato reakce se nazývá proton-protonový cyklus

Proton-protonový cyklus

Sluneční atmosféra Sluneční atmosféra je složená ze tří vrstev Fotosféra – je hlavním zdrojem slunečního záření, má zrnitou strukturu, zrna – granule jsou proudy žhavých plynů Ve fotosféře jsou sluneční skvrny – chladnější místa Chromosféra – tvořena řídkým plynem – vodíkem, tato vrstva je prakticky neviditelná, snadno přes ni prochází světlo z fotosféry Koróna – vnější vrstva, je tvořená řídkým plynem, kterým snadno prochází světlo

Sluneční aktivita Sluneční erupce – zjasnění určitého místa slunečního povrch vlivem zvýšení teploty, do prostoru je vyzářeno elektromagnetické záření a také protony, elektrony a heliová jádra Tyto částice vytvářejí tzv. sluneční vítr, mohou ovlivnit magnetické pole Země (geomagnetická bouře), to má vliv na šíření radiových vln Polární záře – srážky molekul vzduchu s nabitými částicemi slunečního větru ( vznikají světélkující závoje) Protuberance – mohutné výtrysky plazmatu do velké vzdálenosti od Slunce

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje LEPIL, Oldřich a kol. Fyzika pro střední školy II. 3.vyd. Praha: Prometheus, 1993. 311s. HLAD, Oldřich - PAVLOUSEK, Jaroslav. Přehled astronomie. 1.vyd. Praha:SNTL - Nakladatelství technické literatury, 1984. 400s GRYGAR, Jiří - ŽELEZNÝ, Vladimír. Okna vesmíru dokořán. 1.vyd. Praha: Naše vojsko, 1989. 256s. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mojmír Možný Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.