Kybernetická kriminalita

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Advertisements

EStrategie statutární město Ostrava Ing.Jaromír Tomala
Systém včasné intervence ve Svitavách
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Integrovaný dopravní systém
Policie ČR partner dalších orgánů státu a samosprávy Senát Parlamentu ČR Ing. Jaroslav Salivar 1. náměstek ministra vnitra.
Projekt zavádění jednotné bezpečnostní politiky v prostředí VZP ČR
Problematika informační kriminality
Organizační členění ÚO
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
5. března 2015 TISKOVÁ KONFERENCE. Co je KOBRA? -Nemá vlastní budovy, -nemá zaměstnance, -nemá dokonce ani korespondenční adresu, protože není institucí,
SIK Skupina odhalování informační kriminality
Vít Řanda Policejní prezidium ČR Úřad služby kriminální policie a vyšetřování oddělení informační kriminality.
Vladimír Šiška Náměstek ministra – ředitel sekce
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Studium pro školní metodiky prevence
RPS/CSF Technická pomoc RPS Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Charakteristika správní vědy Přednáška SV č.1 M. Horáková.
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Příspěvek Ministerstva vnitra k informatizaci územních samospráv Ing. Tomáš Holenda ředitel.
 V souladu s Koncepcí vzdělávání v oblasti krizového řízení, schválenou usnesením Bezpečnostní rady státu ze dne 16. listopadu 2004 č. 14 a Plánem hlavních.
Problematika informační kriminality
Zajišťování majetku v trestním řízení v roce 2012 POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY KRAJSKÉ ŘEDITELSTVÍ ÚSTECKÉHO KRAJE.
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ projekt spolufinancovaný z programového období Integrovaný operační program (IOP)
Národní centrála proti organizovanému zločinu SKPV
Vyhodnocení činnosti hospodářské kriminality za rok 2012.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Stav eGovernmentu v ČR a aktuální výzvy Praha, JUDr. Jaroslav Strouhal náměstek ministra vnitra pro informační a komunikační technologie.
EEA Grants Norway Grants pplk. JUDr. Mgr. Václav VLČEK Policejní prezidium České republiky, Ředitelství služby pořádkové policie Lt. Col. Václav Vlček,
MINISTERSTVO OBRANY ČESKÉ REPUBLIKY. SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI PRIMÁRNÍ PREVENCE RIZIKOVÉHO CHOVÁNÍ PERSONÁLU REZORTU MINISTERSTVA OBRANY Praha, červen.
MĚSTO ROŽNOV POD RADHOŠTĚM NÁVRH ZMĚNY FINANCOVÁNÍ PROVOZU ŠKOL (PO)  důvody  cíle  záměry  způsoby provedení.
Evidence přestupků Mgr. Radka Paulová ředitelka Rejstřík trestů Soudní Praha 4 Ing. Jan Ladin ředitel Odbor informatiky Ministerstvo spravedlnosti.
Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Sjednocení technologické platformy Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Projekt je.
Luhačovice, Libor Lukáš Statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Řídící výbor KOMUNIKAČNÍ INFRASTRUKTURY Zlínského kraje.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY ÚTVAR ODHALOVÁNÍ KORUPCE A FINANČNÍ KRIMINALITY Vyhodnocení činnosti za rok 2014 Praha,
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY ÚTVAR ODHALOVÁNÍ KORUPCE A FINANČNÍ KRIMINALITY Vyhodnocení činnosti za rok 2013 Praha, 13. února února 2014.
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY Krajské ředitelství policie Jihomoravského kraje Městské ředitelství Brno por. Bc. Andrea KORNETOVÁ por. Bc. Andrea KORNETOVÁ –
Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/ Zabezpečení dat a komunikační infrastruktury Policie ČR CZ.1.06/1.1.00/
Policie České republiky Kriminalita za rok 2013.
Ing. Aleš Průša. Co bylo na počátku ? Primárně je nutné předcházet protiprávním jednáním ve městě, obci Společná odpovědnost samosprávy a PČR za oblast.
Letecká technika pro záchranné práce v IZS CZ.1.06/3.4.00/ Projekt je spolufinancován z Evropské unie, Evropského fondu pro regionální rozvoj v.
Činnost Policie ČR za I. pololetí r.2010 v dohledu nad sil. provozem plk. Mgr. Ing. Ivan Bílek Policejní prezidium ČR Praha 19. července 2010.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
2. února 2016 TISKOVÁ KONFERENCE. Co je KOBRA? -Nemá vlastní budovy, -nemá zaměstnance, -nemá dokonce ani korespondenční adresu, protože není institucí,
Integrační a migrační projekty KIVS. 2 Definice: KIVS v ČR je prostředím pro efektivní, bezpečné, garantované a auditovatelné sdílení dat mezi Informačními.
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
„Bagatelní trestná činnost“ z pohledu Policie ČR
Standardizace orgánů sociálně-právní ochrany PhDr. Miloslav Macela Odbor rodiny a ochrany práv dětí.
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie a vyšetřování Útvar pro odhalování organizovaného zločinu služby kriminální policie.
Specializovaný tým MŘ PČR Brno na problematiku DmN
Mezinárodní policejní akce na železnici 24–BLUE
Zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů
Akční plán Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období
KŘP Středočeského kraje Kriminalita a trestní řízení 2011
10 pilířů reformy Policie ČR
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy
Základní statistické údaje ÚSKPV o trestné činnosti v roce 2016
Vyhodnocení bezpečnostních opatření PČR na úseku požívání alkoholických nápojů nezletilými a mladistvými osobami „MLÁDEŽ - LÉTO 2010“
Obnova HW (serverová část) v rámci systému NS-VIS projekt spolufinancovaný z ročního programu Fond pro vnější hranice (FVH)
PRIORITY A NOVÁ STRUKTURA MINISTERSTVA VNITRA
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Alkohol v silničním provozu plk. Ing. Tomáš LERCH
Základní statistické údaje o kriminalitě
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Priority Policie České republiky na rok 2012
Program spolupráce SN – CZ
Transkript prezentace:

Kybernetická kriminalita Republikový výbor pro prevenci kriminality MV ČR Praha, 28.1.2016 Náměstek ředitele útvaru plk. Ing. Ivan Černík (dále jen „náměstek ředitele“) odpovídá za zajištění jednotného postupu na úseku trestního řízení, v jeho nepřítomnosti tato odpovědnost přechází na koordinátory trestního řízení útvaru.

Definice kybernetické kriminality Trestná činnost, která je páchána v prostředí informačních a komunikačních technologií včetně počítačových sítí, kdy předmětem útoku je samotná oblast informačních a komunikačních technologií nebo je trestná činnost páchána za výrazného využití informačních a komunikačních technologií, jakožto významného prostředku k jejímu páchání. V širším pojetí je kybernetickou kriminalitou i jiné deliktní jednání, které v daném okamžiku nedosahuje intenzity trestného činu (zejm. přestupky). specifický způsob spáchání + vyšší míra sofistikovanosti spáchání nejširší pojetí - reflektováno faktické zneužívání informačních a komunikačních technologií ve společnosti komplexní přístup, bez ohledu na organizační strukturu a věcnou příslušnost jednotlivých služeb nebo útvarů Policie ČR objektivní přehled o rozsahu delikvence (východisko pro efektivní organizační, personální a technologické nastavení linie kybernetické kriminality a její případnou modifikaci v budoucnosti) Náměstek ředitele útvaru plk. Ing. Ivan Černík (dále jen „náměstek ředitele“) odpovídá za zajištění jednotného postupu na úseku trestního řízení, v jeho nepřítomnosti tato odpovědnost přechází na koordinátory trestního řízení útvaru.

Vývoj kybernetické kriminality Náměstek ředitele útvaru plk. Ing. Ivan Černík (dále jen „náměstek ředitele“) odpovídá za zajištění jednotného postupu na úseku trestního řízení, v jeho nepřítomnosti tato odpovědnost přechází na koordinátory trestního řízení útvaru.

Struktura kybernetické kriminality 2015 Náměstek ředitele útvaru plk. Ing. Ivan Černík (dále jen „náměstek ředitele“) odpovídá za zajištění jednotného postupu na úseku trestního řízení, v jeho nepřítomnosti tato odpovědnost přechází na koordinátory trestního řízení útvaru.

Výchozí stav Neexistence výkonného článku na celostátní úrovni pro odhalování a vyšetřování nejzávažnějších případů kybernetické kriminality vč. kybernetických útoků na kritickou infrastrukturu OIK ÚSKPV – metodika, kontaktní bod v rámci mezinárodní spolupráce, technická podpora pro články provádějící OPČ a vyšetřování, Nejednotný přístup k problematice informační kriminality na teritoriální úrovni Úkoly plynoucí z právních a koncepčních dokumentů Náměstek ředitele útvaru plk. Ing. Ivan Černík (dále jen „náměstek ředitele“) odpovídá za zajištění jednotného postupu na úseku trestního řízení, v jeho nepřítomnosti tato odpovědnost přechází na koordinátory trestního řízení útvaru.

Zásadní prvky řešení Výkon OPČ a vyšetřování případů kybernetické kriminality specializovaným pracovištěm ÚCP na centrální úrovni Spojení výkonu s metodikou a koordinací na centrální úrovni Sjednocení přístupu ke kybernetické kriminalitě na KŘP Využití stávajících organizačních struktur v PČR Náměstek ředitele útvaru plk. Ing. Ivan Černík (dále jen „náměstek ředitele“) odpovídá za zajištění jednotného postupu na úseku trestního řízení, v jeho nepřítomnosti tato odpovědnost přechází na koordinátory trestního řízení útvaru.

Organizační změny na centrální úrovni ÚSKPV PP ÚOOZ SKPV ÚOOZ SKPV Odbor kybernetické kriminality Odbor vyšetřování kybernetické kriminality a analytiky Odbor informační kriminality Odbor informační kriminality 1.10.2015 1.4.2016

Teritoriální úroveň – OIK KŘP navýšení počtu SPM (od 1.1.2016) odhalování, prověřování a vyšetřování případů kybernetické kriminality ve specifických případech podpora ostatním policejním orgánům KŘP na úseku kybernetické kriminality Náměstek ředitele útvaru plk. Ing. Ivan Černík (dále jen „náměstek ředitele“) odpovídá za zajištění jednotného postupu na úseku trestního řízení, v jeho nepřítomnosti tato odpovědnost přechází na koordinátory trestního řízení útvaru.

Zabezpečení činnosti Personální zabezpečení   2015 plán navýšení Celkem 2016 2017 2018 2016-2018 ÚOOZ 14 19 10 9 38 52 KŘP 55 32 36 123 175 Pozn.: SPM policistů, na roky 2017 a 2018 je uveden předpoklad navýšení Materiálně technické zabezpečení Všechny zainteresované útvary – cca 164 mil. Kč. z projektu „Podpora potírání kybernetické kriminality“ (Fond pro vnitřní bezpečnost), realizace 2016-2018 OKK a OVKKA ÚOOZ – cca 60 mil. Kč. – rozpočtové prostředky Dislokace OKK a OVKKA ÚOOZ - část objektu v areálu Na Baních 1304, Praha 5 - Zbraslav, s předběžným termínem dokončení na konci 2. čtvrtletí 2016; 3. odd. OVKKA v objektu KŘP Jihomoravského kraje Náměstek ředitele útvaru plk. Ing. Ivan Černík (dále jen „náměstek ředitele“) odpovídá za zajištění jednotného postupu na úseku trestního řízení, v jeho nepřítomnosti tato odpovědnost přechází na koordinátory trestního řízení útvaru.

Aktuální úkoly Věcná a místní příslušnost Evidence a vykazování kybernetické kriminality Analytika Vzdělávání Náměstek ředitele útvaru plk. Ing. Ivan Černík (dále jen „náměstek ředitele“) odpovídá za zajištění jednotného postupu na úseku trestního řízení, v jeho nepřítomnosti tato odpovědnost přechází na koordinátory trestního řízení útvaru.

Děkuji za pozornost… plk. Mgr. Bc. Milan Komárek náměstek ředitele ÚOOZ milan.komarek@pcr.cz Náměstek ředitele útvaru plk. Ing. Ivan Černík (dále jen „náměstek ředitele“) odpovídá za zajištění jednotného postupu na úseku trestního řízení, v jeho nepřítomnosti tato odpovědnost přechází na koordinátory trestního řízení útvaru.