Úvod do DRG Mgr. David Zlatovský.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ekonomika nemocnic Jihomoravského kraje ve vztahu k poskytované péči Analytická studie Nemocnice ve statistických údajích, které zpracovaly krajské.
Advertisements

„Malá novela“ zákona č. 96/2004 Sb
Je zdravotnictví veřejný statek? Zdravotnické statky nesplňují základní charakteristiky pro veřejný statek – nejsou nevylučitelné ze spotřeby a nejsou.
Financování zdravotnictví ČR
Leoš Heger, květen 2011 Reformní kroky MZ ČR. Vývoj příjmů a nákladů systému mld. Kč.
PROJEKT EZK ROKY 2001 AŽ 2011 PILOTNÍ PROJEKTY
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Restrukturalizace akutní lůžkové péče Ing. Petr Nosek náměstek pro zdravotní pojištění
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Role nelékařů v českém zdravotnictví
Reforma zdravotnictví ČSSD Zdravotnický systém potřebuje postupné úpravy a změny, tedy evoluční způsob reformy. Pravicové strany se v posledních letech.
Tomáš Julínek Reforma zdravotnictví. Základní charakteristiky ideových pohledů na zdravotnictví - duben 2001  Zvýraznění role občana  Zdravotnická zařízení.
Kvality zdravotní péče Dr. A. Malina, Ph.D. MBA Seminář pro kraje Škola veřejného zdravotnictví IPVZ.
REFORMA ZDRAVOTNICTVÍ „Zdravotnictví nejvyšší kvality dostupné pro všechny!“ MUDr. David Rath.
1 O programu pro Informační Systém Investičního Controllingu n Dovolujeme si Vám představit základní schémata informačního systému ISIC n Programové řešení.
Setkání uživatelů Svratka
PQS - P Ing. Petr Mašek ICZ a.s.. PQS –P (Performance, Quality, Strategy ) Nástupce systému PMS2000 Systém pro měření efektivity poskytované zdravotní.
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Reforma českého zdravotnictví poznámky a připomínky
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
„Požadavky na jakost a hodnocení jakosti zdravotnických informačních systémů“ Praha Možné přístupy k analýze hospodaření bývalých okresních nemocnic.
20 let soukromého zdravotnictví v České republice Bratislava, MUDr. Pavel Chrz.
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
Co umožní uplatnění informačních technologií ve zdravotnictví
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
DRG ÚHRADOVÉ MECHANISMY ING. ZDENĚK KABÁTEK ŘEDITEL VZP ČR
Aktivity související s psychiatrickou péčí podporované z Operačního programu Zaměstnanost a Integrovaného regionálního operačního programu.
[ 1 ] PharmDr. Martin Beneš © 2011 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kam kráčí lékárenství ? Martin Beneš ředitel SÚKL.
Standardy výdeje léčivého přípravku a výkony lékárenské péče Mgr.Michal Hojný Vedoucí lékárník ÚL IKEM Praha Viceprezident ČLnK.
Zkušenosti s uplatňováním principů veřejné podpory v Královéhradeckém kraji Systém řízení a financování sítě sociálních služeb v Královéhradeckém kraji.
Jan Bodnár Deinstitucionalizace: cesty vpřed 14. – , Praha Reforma psychiatrické péče v ČR.
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2008 Ministerstvo zdravotnictví Praha,
Úhradová vyhláška2016 MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA Náměstek pro zdravotní pojištění, MZ ČR.
Project HOPE – Česká republika, o.p.s. Řízení změn: Posílení role managerů ve zdravotnictví Začlenění zdravotnických asistentů do ošetřovatelského týmu.
Péče o pacienty s cerebrovaskulárním onemocněním v ČR.
Představení Uherskohradišťské nemocnice součást nemocnic Zlínského kraje.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Zdravotnické ukazatele v ČR. Kromě zcela obecných ekonomických ukazatelů je měření a hodnocení kvality zdravotní péče typické výskytem zcela specifických.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová Klinika infekčních, parazitárních a tropických nemocí, Nemocnice.
Vykazování v systému DRG z pohledu zdravotnického zařízení MUDr. Patricie Kotalíková Nemocnice Kadaň s.r.o.
STABILIZACE A REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ Priority ministra zdravotnictví Tomáše Julínka pro funkční období Praha,
Financování hospicové péče. Seznam zdravotních výkonů a úhradová vyhláška Pro zdravotnická zařízení typu hospic je určen ošetřovací den č a jeho.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Jak podat odborníkovi informace Nipl, Žák, Slavíček, Jaroš & spol.
Hlavní cíle a milníky projektu DRG Restart Ing. Petr Mašek vedoucí projektu DRG Restart.
Cesta ke zvýšení kvality a bezpečnosti zdravotnického zařízení
REFORMA ČESKÉHO ZDRAVOTNICTVÍ
Přínosy inovativní léčby seminář
Úskalí úhradové vyhlášky 2017 z pohledu zdravotnického zařízení
Koncept poskytování paliativní péče MZČR Konference Kvalita- Bezpečnost- Efektivita MUDr. Martina Novotná ředitelka odboru zdravotních služeb 3. června.
SRDEČNÍ SELHÁNÍ NÁKLADY VZP ČR MUDr. JUDr. Petr Honěk
Standardizace odborné zdravotní péče
Standardní postupy a standardní péče – jak na to?
Reforma psychiatrické péče
Školení kódování podle MKN-10
Poptávka po zdravotní péči
Účetní závěrka ve vybraném podniku
Problematické aspekty patient summary optikou právníka
Jana Chrásková, Ivana Lamková
Poskytovatelé ambulantní hemodialyzační péče Dohodovací řízení pro rok 2019 Společný návrh ZP
Finanční situace systému veřejného zdravotního pojištění a úhrady zdravotní péče v roce 2009 Praha, 20. listopadu 2008.
MUDr. Ján Dudra, Ph.D., MPH RNDr. Eva Šťastná
10. seminář Zdravotnictví.
Technická Evidence Zdravotnických Prostředků 2
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Přehled spotřeby DPV v roce 2015
Demografie vs. zdravotnictví
Skupina poskytovatelů akutní lůžkové péče Dohodovací řízení pro rok 2020 Společný návrh ZP
Transkript prezentace:

Úvod do DRG Mgr. David Zlatovský

Historie: První pokusy o vytvoření systému – 1852 Nárůst zájmu o problém 1965 Vývoj techniky Nárůst nákladů na zdravotnickou péči Řešení začalo r. 1966 (Yalská univerzita) Vztah mezi chorobami a náklady na jejich léčení Systém DRG: D-diagnosis R-related G- groups (skupiny pacientů o stejné diagnóze)

Důvody vzniku a princip: Managerské hledisko pro řízení chodu nemocnice Kontrola nákladů a úhrad na zdravotní péči Nástroj pro stanovení dlouhodobější strategie z pohledu nemocnic, regionu, pojišťoven či státu využíván: managementem nemocnic zřizovateli nemocnic státní správou odbornými společnostmi plátci zdravotní péče.

Cíle DRG: zvýšit efektivitu systému poskytování zdravotní péče zvýšit efektivitu práce jednotlivých zařízení a zdravotních oddělení poskytnout dokonalejší přehled o spotřebě finančních zdrojů umožnit jednodušší a průkaznější účtování zdravotní péče mezi poskytovateli a plátci umožnit efektivnější plánování

Základní pojmy DRG Klasifikační systém: Case-mix systém: umožňuje jevy a objekty do skupin podle určitých vlastností Case-mix systém: nalezení podobnosti při léčení pacientů z hlediska nákladového a z hlediska klinické příbuznosti Umožňuje rozlišit podstatné a nepodstatné rozdíly mezi pacienty Případy rozděleny do skupiny na základě klinického a ekonomického hlediska

DRG systém: systém case-mixové klasifikace zaměřený na případy hospitalizace akutní lůžkové péče řadí případy (pacienty) do skupin na základně klinické a ekonomické podobnosti.

Definice DRG „DRG systém je systém klinické klasifikace zařazující případy akutní lůžkové péče na základě vybraných atributů (vlastností) do skupin, které jsou si podobné z klinického hlediska a mají podobnou náročnost na čerpání finančních zdrojů.“ Na stránkách Národního srovnávacího institutu se dočteme: „Klasifikační systém DRG vychází z údajů o jednotlivých případech (o nemocných), které zařazuje do limitovaného počtu DRG skupin. Je však nutné, aby jejich struktura byla co nejpřehlednější počet těchto skupin nebyl příliš velký. Hlavním kritériem pro zařazení do skupin je diagnóza nemocného nebo určitý zdravotní výkon.“

Pro fungování DRG musí být splněny podmínky: případy spadající do jedné DRG skupiny jsou si klinicky podobné finanční náklady na případ v rámci jedné DRG skupiny jsou přibližně stejné systém musí mít přijatelný počet DRG skupin, tak aby nebyl příliš obsáhlý a náročný na administrativu charakteristiky pacienta by měli obsahovat informace běžně shromažďované v systému nemocničních výpisů