Pedagogické disciplíny

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pedagogika jako věda (vědecká disciplína)
Advertisements

Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Metodologie historického výzkumu volného času
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
Doc. Michal Kaplánek, Th. D.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
OBECNÁ PSYCHOLOGIE VYUŽITÍ PSYCHOLOGIE V PRAXI
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_18_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ON ROČNÍK: I. VZDĚLÁVACÍ OBLAST: SPOLEČENSKOVĚDNÍ.
OBECNÁ DIDAKTIKA – DIDAKTIKA JAKO VĚDA, JEJÍ PŘEDMĚT, VÝVOJ DIDAKTIKY, ŠKOLNÍ DIDAKTIKA JAKO SUBSYSTÉM OBECNÉ DIDAKTIKY.
DIDAKTIKA EKONOMICKÝCH PŘEDMĚTŮ doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
Aplikovaná psychologie
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Benedikt Chybík Název šablonyIII/2.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Pedagogika jako věda Její předmět, cíle, metody, postavení v rámci společenských věd, jednotlivé disciplíny, základní pojmy.
VŠEOBECNĚ VZDĚLÁVACÍ FUNKCE EKONOMICKÉHO VZDĚLÁVÁNÍ © Prof. ing
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_17_OSVZ_ON Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
OP3BK_PSPP Pedagogická psychologie
PSYCHOLOGIE JE VĚDNÍ OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ PROŽÍVÁNÍM (PSYCHICKÝMI JEVY) A CHOVÁNÍM ČLOVĚKA.
259 Vybrané kapitoly z didaktiky 195 Vybrané kapitoly z didaktiky
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Ideologie a ekonomické myšlení. Ideologie ideologie = soustava ideí, názorů a teorií Ideologie je propracovaná soustava názorů, postojů, hodnot a idejí.
Základy psychologie – úvod
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 1. a 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ.
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Úvod do psychologie
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Postavení pedagogiky mezi vědami
Teorie výchovy a řešení výchovných problémů
Pedagogická diagnostika
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel učitelství odborného výcviku a praxe.
1 Evaluace a hodnocení EvaluaceAutoevaluace ©. 2 EVALUACE /Autoevaluace EVALUACE vyjadřuje souhrnně teorii, metodologii a praxi veškerého hodnocení nejrůznějších.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
ZÁKLADY PSYCHOLOGIE. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Téma č. 3.: Moderní obecná pedagogika Doporučená literatura: Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, Ouroda,K. Základy pedagogiky. Brno:IMS, 2003.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
PEDAGOGICKÁ PSYCHOLOGIE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základy pedagogiky volného času Jihočeská univerzita - Teologická fakulta Bakalářské studium pedagogiky volného času ZS 2005/2006 Mgr. Michal Kaplánek,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Soňa Váňová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Pedagogika předmět disciplíny výzkum metody. předmět Pedagogiky = výchova (záměrné působení na rozvoj jedince) výchova = celoživotní proces rozvoj jedince.
Didaktika přírodopisu 1 Přednáška Úvodní informace, Didaktika přírodopisu jako věda a její historie Mgr. Libuše VODOVÁ, Ph.D. Katedra biologie PdF MU.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
TYPY VÝUKY výuka produkční výuka regulativní výuka heuristická
4. Pedagogika sportu v systému věd
Pedagogika jako vědecká disciplína
Sociologie jako věda Mgr. Vladimír Velešík.
Pedagogika PhDr. Natália Beharková, Ph.D. jarní semestr
ČÍSLO PROJEKTU ČÍSLO MATERIÁLU NÁZEV ŠKOLY AUTOR TÉMATICKÝ CELEK
Kurikulum: obsah školní edukace
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Pedagogický management 2005 J. Šťáva katedra pedagogiky tel
Zaměření a funkce sociálního lékařství (SL)
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
ŠKOLNÍ PEDAGOGIKA ZÁKLADY PEDAGOGIKY DPS002 PS 2017
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.01
Studijní obory Speciální edukace bezpečnostních složek Aplikovaná sportovní edukace bezpečnostních složek.
VĚDA A PRAXE RŮZNÁ POJETÍ PŘEDMĚT A METODY
SOCIÁLNÍ PEDAGOGIKA ve vztahu k dalším disciplínám
Transkript prezentace:

Pedagogické disciplíny I.Část Základní Hraniční

1. Základní pedagogické disciplíny Obecná pedagogika Didaktika Teorie výchovy Srovnávací pedagogika Dějiny pedagogiky Metodologie pedagogiky

Obecná pedagogika zabývá se obecně teoretickými vědními základy pedagogiky zkoumá podstatu společenské funkce výchovy, otázky cíle výchovy objasňuje základní pedagogické pojmy, podmínky výchovy, složky výchovy,

Didaktika Teorie vyučování Objasňuje podstatu výchovně vzdělávací činnosti Zabývá se otázkami - cílů a obsahu vzdělávání - metodami a formami vyučování - efektivním řízením vyučovacího procesu

Příklady publikací některých DIDAKTIK

Teorie výchovy provádí rozbor vyučovacích činností z hlediska ovlivňování různých stránek osobnosti prostřednictvím jednotlivých složek výchovy (mravní, estetické, pracovní, tělesné, světonázorové )

Dějiny pedagogiky Zkoumá vývoj pedagogických idejí, názorů, koncepcí Sledují vývoj školských soustav a ostatních vzdělávacích a výchovných zařízeních

Srovnávací pedagogika Srovnává výchovné a vzdělávací systémy v různých zemích Zabývá se obecnými rysy výchovy v současném světě

Metodologie pedagogiky Zabývá se metodami zkoumání pedagogických jevů a procesů Orientuje se na způsoby získávání poznatků, měření a odhalování pedagogických zákonitostí

2. Hraniční pedagogické disciplíny příklady pedagogická psychologie sociologie výchovy ekonomika vzdělávání

Pedagogická psychologie Zkoumá zákonitosti výchovně vzdělávacího procesu Předmětem zájmu je výuka a výchova ve školách, rodinách a mimoškolních zařízeních Sleduje jak na sebe působí žáci s rodiči, učiteli a vychovateli

Sociologie výchovy Zabývá se - sociálními aspekty výchovy - místem a funkcí edukace ve společnosti, v dané kultuře - vztahy mezi výchovou a sociální strukturou a sociální mobilitou

Ekonomika vzdělávání Zabývá ekonomickými problémy vzdělávání v rámci společnosti Předmětem zájmu je rozvoj člověka jako kvalifikované pracovní síly i jako občana

Použitá literatura a zdroje Jůva, V. a kol.: Základy pedagogiky. Brno, Paido 2001 http://www.alescenek.cz/detail-zbozi/jinde-nekoupite-rozebrano-132:1:1/zaklady-obecne-pedagogiky-54533.html http://www.elita.sk/kategoria/psychologia/pedagogika-psychologia-dospeli/didaktika/ http://www.antikvariat-bohumin.cz/cz/knihy/psychologie-sociologie/512-pedagogicka-psychologie.html

http://www.srovname.cz/jarmila-skalkova:-obecna-didaktika/srovnani-cen/k.1353161 http://www.sevt.cz/produkt/didaktika-telesne-vychovy-11030605/ http://www.martinus.sk/?uItem=70305 http://www.zbozi.cz/vyrobek/skolni-didaktika-zdenek-kalhous-otto-obst/ http://ucebnice.heureka.cz/vseobecna-didaktika-erich-petlak/