Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přenos infekcí Sexuální přenos
Advertisements

Sexuálně přenosné choroby
prosinec Světový den AIDS
Globální problémy lidstva
Antikoncepce, pohlavní choroby
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ II.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ IV.-
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název VM:Nemoci Kód VM:VY_52_INOVACE_20 Vzdělávací předmět:Výchova ke zdraví Tematická oblast:Zdraví a jeho ochrana.
Jana Fišerová EU-ICT-ČAZ-8-15
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
Označení DUM Fi- DUM Autor
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
AIDS.
Poznámky pro výuku Předmět: Výchova ke zdraví
POHLAVNÍ CHOROBY - úvod - Syfilis
VIRY.
Jiné názvy: gonorea, tripl, kapela, gonorrhoea
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Nemoc AIDS v Africe.
Nemoci přenosné pohlavním stykem
AIDS Eva Ivánková.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Aids.
Aids HIV.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Klazar, Tupá, Masopust, Zatloukalová, Moravcová
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Pohlavně přenosné choroby. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky kapavky klíčová slova : hnisavý výtok, močová trubice autor:
MENSTRUACE OVULACE =uvolnění zralého vajíčka žluté tělísko udržuje zbytnělou děložní sliznici.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_19 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování IV. Anotace.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠKOLNÍ BRANDÝS N/L – STARÁ BOLESLAV AUTOR: MGR. VĚRA BLAŽÍČKOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ TEMA: HIV - AIDS ČÍSLO PROJEKTU:
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kapavka Onemocnění přenášené pohlavním stykem Bakteriální onemocnění Charakteristické hnisavé záněty pohlavních a vylučovacích cest (někdy i hrtanu a.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_VKZ_15_AIDS-HIV.
Téma: Aids Vypracoval: Bohumil Baroch Obor: Technické Lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_17 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování II. Anotace.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Přírodopis.
 1. Jak se do češtiny přeloží zkratky HIV, AIDS?  HIV – virus lidské imunitní nedostatečnosti  AIDS – syndrom získaného imunodeficitu  2. Kdy a kde.
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/13_POŠTA Téma: Pošta Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/12_VLÁDA__MINISTŘI_PREZIDENT Téma: Vláda, ministři,
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Zdeněk Ogrodník NÁZEV:Sexuálně přenosné nemoci TÉMATICKÝ CELEK:Biologie.
Sada 2 Člověk a společnost MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
Onemocnění vylučovací soustavy
Sexuálně přenosné nemoci
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Eliška Dětáková Jiří Krafka
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Iveta Plíšková
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Název školy: Základní škola Netvořice
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
Název školy: MŠ a ZŠ Veselí nad Moravou, Kollárova 1045
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045 Autor: Mgr. Andrea Filípková Název : VY_32_INOVACE_14/1_ Téma: AIDS a pohlavní choroby Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/21.0822

Anotace Materiál je určen pro výuku předmětu občanská výchova pro základní školu praktickou. Příprava není nutná. Doba vzniku srpen 2012 Doba ověření 9.10.2012 Učitel žáky seznámí s nemocí AIDS a s nejznámějšími pohlavními chorobami a prevencí před nimi. Zadaný úkol žáci zvládli. Je určen pro žáky 9.ročníku. Určeno pro práci na interaktivní tabuli.

AIDS Acquired Immune Deficiency Syndrome Způsobuje jej virus HIV ( Human Immunodeficiency Virus, virus lidské imunitní nedostatečnosti) Virus napadá a ničí imunitní systém. Téměř vždy je nemoc nevyléčitelná a smrtelná. Nejčastější typy přenosu viru HIV jsou injekčními jehlami a pohlavním stykem. Nemoc je taky dědičná z matky na dítě (šance dědičnosti je 15-30 procent). Nejvíce je AIDS rozšířený v Africe.

Kapavka Patří mezi nejrozšířenější pohlavní nemoci na světě. Způsobuje ji bakterie. Přenos kapavky se děje téměř výlučně pohlavním stykem. Možná je také nákaza novorozence při průchodu porodními cestami infikované matky. Projevuje bolestivým močením a hnisavým výtokem z močové trubice, zasáhne tedy pohlavní a vylučovací sliznice. U žen se může infekce projevit také nemenstruačním krvácením. K léčbě se používají antibiotika. Neléčení kapavky způsobuje neplodnost u mužů i žen Vhodná prevence je používání bariérové antikoncepce (například kondom).

Syfilis Ve světě poměrně běžné pohlavní onemocnění. Původcem je bakterie. Přenáší se nejčastěji pohlavním stykem. Někdy i z matky na plod, popř. krevní transfuzí infikované krve. projevuje se příznaky tzv. „tvrdého vředu“( vytváří v oblasti vstupu infekce, tedy nejčastěji v místě zevního genitálu či děložního čípku, popř. na rtu, ústním koutku, dásních, mandlích.)

Kožní projevy syfilis Prevence syfilis spočívá zejména v uvážlivém sexuálním chování, ve vyvarování se nechráněným sexuálním stykům s neznámými osobami

Otázky Napiš názvy pohlavních nemocí, které znáš? Jakými způsoby se pohlavní nemoci přenášejí? Který světadíl má nejvíce nemocných lidí AIDS? Nejčastější typy přenosu viru HIV jsou: …………………….. …………………….. ………………………..

zdroje Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, 2001- [cit. 2012-09-23]. Dostupné z: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:SyphilistischeZiekten.jpg