EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JEDNÁNÍ MONITOROVACÍ SKUPINY projektu Podpora procesů v soc. službách dne
Advertisements

LOGISTIKA NOVÉ MATURITNÍ ZKOUŠKY TELČ CERMAT - Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání
Program rozvoje Ústeckého kraje Obsah prezentace Představení PRÚK účel zpracování struktura PRÚK struktura priorit a opatření indikátory.
PROJEKTY ZAMĚŘENÉ NA VZDĚLÁVÁNÍ DOSPĚLÝCH Dříve realizované projekty PALMIF – 3 projekty (Fond aktivních opatření trhu práce) PALMIF – 3 projekty (Fond.
Nabízíme všem účastníkům projektu Posílení oborové zaměstnanosti absolventů Vytvoření poradenského servisu a aktivit pro stávající studenty, zájemce o.
„MEZIMO“ Podpora znevýhodněné mládeže k posílení pracovní integrace, dalšího vzdělávání či odborné přípravy prostřednictvím mezinárodní mobility Projekt.
MATURITNÍ GENERÁLKA 2010 Jedinečná příležitost pro studenty i učitele středních škol připravit se na změnu maturitní zkoušky v roce 2011 tisková konference.
Setkání partnerů projektu Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje Reg.č. CZ.1.07/1.1.00/ Dne 23.září 2013 Ústí nad Labem.
Klíčová aktivita 2 Systém vzdělávání Mgr.Regina Jonášová Praha
Výzva č. 29 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání Mgr. Zuzana Plecitá PhDr. Eva Chvalinová,
Jana Hadravová Informace o realizaci globálních grantů Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost v Kraji Vysočina Jana Hadravová Oddělení.
Individuální projekt národní – „K2“ Kvalita a konkurenceschopnost v neformálním vzdělávání.
1 Koordinátor S 1 Příprava vedoucích pracovníků a koordinátorů středních odborných škol na tvorbu a realizaci ŠVP.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Zdravotně sociální fakulta, Jírovcova 24/1347, České Budějovice 1 Vzdělávání poskytovatelů sociálních.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování Krajské projekty Konference k oblasti primární prevence Praha
Září 2008Mgr. Lenka Schwarzová INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Výzva k předkládání žádostí o finanční podporu.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE SEMIRAMIS o.s. Mgr. Simona Krajíčková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Zkušenosti z inspekční činnosti ve školách s prvním stupněm Mgr. Miroslav Pospíšil, ČŠI Jihlava, leden 2011  hodnocení ŠVP  poznatky z inspekční činnosti.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Individuálně, ale společně a jinak
Informační a poradenské centrum ZČU
Krajský akční plán vzdělávání Středočeského kraje
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Mgr. Jiří Starý Odbor strategického rozvoje
Komplexní systém hodnocení
Seminář Evaluace poskytovatelů „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato konference je financována z.
Komplexní systém hodnocení
9. mezinárodní konference ICTfórum/Personalis 2005
VÝZVA 2.2 – VYSOKOŠKOLSKÉ VZDĚLÁVÁNÍ
ŠKOLENÍ PRO ŽADATELE O FINANČNÍ PODPORU Z OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Jihomoravský kraj Krajský úřad Jihomoravského kraje oddělení.
Vlastní hodnocení školy Vítejte na dnešní přednášce RNDr. Jiří Kuhn,
Plánování ve školní tělesné výchově
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Hlavní město praha a integrace cizinců
Podpora krajského akčního plánování
Implementace Krajského akčního plánu Jihočeského kraje I
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Podpora implementace služby péče o děti od šesti měsíců do čtyř let v tzv. mikrojeslích a pilotní ověření služby Reg.č. projektu CZ /0.0/0.0/15_009/
Kvalitní řízení vede k úspěchu
Příspěvek na konferenci
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
Společenská odpovědnost organizací Město Třebíč 21. září 2017
Informační a poradenské centrum ZČU Letní škola pro uchazeče a studenty se speciálními vzdělávacími potřebami Adresa: Univerzitní 20, Plzeň UI.
Informace o změnách metodiky dotačního řízení Konference primární prevence rizikového chování Praha, Matouš Korbel.
Vzdělávací projekt v prostředí příspěvkové organizace kraje
MODERNIZACE ODBORNÉHO VZDĚLÁVÁNÍ
EQF a Národní soustava kvalifikací v České republice
Hlavní manažér SP Kvalita I
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Stipendia a Krajský akční plán rozvoje vzdělávání
MAP II. MAP Praha 12 pokračuje
Co dělá Olomoucký kraj pro podporu polytechnického vzdělávání?
A jako ASISTENT PhDr. Jitka Kendíková
Autoevaluace z pohledu
Konference ke čtenářské gramotnosti Spolupracující partneři
ÚVODEM… PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM 12. prosince 2018 I Liberec.
Projekt Komplexní program podpory ke zvýšení zaměstnanosti žen na trhu práce v Ústeckém kraji PRÁCE PRO KAŽDOU Registrační číslo projektu.
Model intenzivní podpory
Model intenzivní podpory
Dotazníkové šetření II – koncepce a nastavení
IPs APIV_B Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Profesionalizace sociální práce v ČR
Model intenzivní podpory
Počítač ve škole a MŠMT Mgr. Jaroslav Faltýn
Ustavující jednání Řídícího výboru MAP II, Praha 1
Model intenzivní podpory
Transkript prezentace:

EVALUACE v OP RLZ PaedDr. Jaromír Krejčí Mgr. Jana Ostrýtová MŠMT

Téma k řešení v rámci OP RLZ: Evaluace a autoevaluace jako komplexní projekt SP KVALITA I – Vytvoření systému externí evaluace včetně zřízení CZVV (včetně poradenské a informační činnosti) SP KVALITA II – Vytvoření systému autoevaluace (včetně národních šetření, poradenské a informační činnosti) - z čehož je realizována pouze část národní šetření

SP KVALITA I Vytvoření systému externího monitorování a hodnocení včetně zřízení Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání (včetně informační a poradenské činnosti)

Hlavní úrovně systému pedagogické evaluace CÍL PROJEKTU: ROZŠÍŘIT SYSTÉM PEDAGOGICKÉ EVALUACE NA RŮZNÝCH ÚROVNÍCH, ZVÝŠIT TAK KVALITU ŠKOLSTVÍ A PODPOŘIT KURIKULÁRNÍ REFORMU Hlavní úrovně systému pedagogické evaluace ŽÁK ŠKOLA VZDĚLÁVACÍ SYSTÉM

PARTNEŘI PROJEKTU: Národní ústav odborného vzdělávání (NÚOV) Ústav pro informace ve vzdělávání (ÚIV) Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (CZVV)-nový partner projektu od 1.1.2006

AKTIVITY NÚOV: Zpracování koncepce nové závěrečné zkoušky Využívání hodnotících standardů při tvorbě jednotných zadání Vytváření jednotného zadání závěrečných zkoušek pro obory vzdělání Pilotní ověřování jednotného zadání závěrečné zkoušky Tvorba podpůrných materiálů pro implementaci nové závěrečné zkoušky

AKTIVITY CZVV: Národní hodnotící zkoušky pro žáky 9. ročníků ZŠ Osobní portfolio žáka Zavedení nových forem konání maturitní zkoušky Genderové aspekty maturitní zkoušky Ověřování úrovně znalostí a dovedností žáka v cizích jazycích Tvorba nástrojů pro evaluaci a autoevaluaci výsledků vzdělávání Vzdělávání pedagogických a organizačních pracovníků v souvislosti s reformou maturitní zkoušky a s hodnocením v oblasti základního vzdělávání Distribuce a implementace výstupů Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání

AKTIVITY ÚIV: Hodnocení úrovně vzdělání v ČR s ohledem na krajovou diferenciaci „krajská PISA“ Hodnocení úrovně vzdělání v jednotlivých krajích ČR „profily krajů“ České školství ve světle dlouhodobě zjišťovaných výsledků vzdělávání v mezinárodních šetřeních Vytvoření systému statistických ukazatelů pro hodnocení vzdělávacího systému

Jaké problémy jsme řešili? Různá připravenost partnerů v případě více-tematického projektu, který je realizován více partnery Podstatné i nepodstatné změny projektu, které vznikaly z níže uvedených důvodů: z problematičnosti plánování na období 4 let významné legislativní změny (ve spojitosti s maturitní zkouškou – v projektu je zajišťováno DVPP k MZ) nový partner projektu – 1.1.2006 vzniklo Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání přetransformováním ÚIV a jeho divize CERMAT – podstatná změna projektu z nevyjasněnosti některých definic (monitorovací indikátory) z důvodu nenaplněných předpokladů (např. v úkolu portfolia bylo upuštěno od povinnosti využití k dobrovolnému přístupu a dále např. plnění úkolu CAT přestavuje technicky a organizačně náročnější aktivitu, než se předpokládalo)

Jaké problémy jsme řešili? Běžné provozní problémy vyplývající z nedostatečné přípravy Operačního programu a všech pravidel nesoulad přístupu pravidel ES a zákonů ČR např. v oblasti financování víceletých projektů průběžné financování projektů, kdy žádost o platbu je podávána na základě profinancovaných prostředků v minulém období (v plnění aktivit běžně dochází k výkyvům, což následně činí problémy, kdy není možné požádat na dané období o tolik peněz kolik je potřeba, ale o tolik, kolik bylo vydáno v období minulém) z nevyjasněnosti některých pravidel v době příprav (např. zda je možné vybavit spolupracující školy technikou nutnou pro realizaci projektu, přístup týkající se služebních cest, konferencí apod.) Řídící výbor – z hlediska příjemce, gestora – věcného dohledu, ale i realizátora je časově náročné řídit více projektů

Výhled do budoucnosti – aktivit SP KVALITA I v kontextu plnění OP VK V rámci OP VK, priorita 4, podporovaná oblast 4.1, podporovaná aktivita: Vývoj , realizace a podpora centrálně řízených evaluačních procesů při ukončování studia na středních školách Individuální národní projekty: Nová závěrečná zkouška Maturitní zkouška V rámci OP VK, priorita 1, podporovaná oblast 1.1, Zvyšování kvality na základě zjišťování dat, a to i v mezinárodním kontextu Individuální projekt ostatní: Národní šetření Podpora škol v oblasti evaluace, nabídka evaluačních nástrojů a ověřování klíčových kompetencí žáků za účelem zvyšování kvality vzdělávání Podpora škol v oblasti evaluace

Výhled do budoucnosti – aktivit SP KVALITA I v kontextu plnění OP VK V rámci OP VK, priorita 4, podporovaná oblast 4.1, podporovaná aktivita: Vytváření a zavádění vlastního hodnocení škol a školských zařízení Individuální národní projekty: AUTOEVALUACE I a II

Děkuji za pozornost Kontakt: Odkaz: kvalita.esf@msmt.cz www.msmt.cz