Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ŠKOLENÍ PRO ŽADATELE O FINANČNÍ PODPORU Z OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Jihomoravský kraj Krajský úřad Jihomoravského kraje oddělení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ŠKOLENÍ PRO ŽADATELE O FINANČNÍ PODPORU Z OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Jihomoravský kraj Krajský úřad Jihomoravského kraje oddělení."— Transkript prezentace:

1 ŠKOLENÍ PRO ŽADATELE O FINANČNÍ PODPORU Z OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Jihomoravský kraj Krajský úřad Jihomoravského kraje oddělení evropských dotací odboru regionálního rozvoje Brno 6. a 8. dubna 2009

2 Monitorovací indikátory
Příjemce finanční podpory musí plnit povinnosti spojené s monitorováním průběhu realizace projektu a evidencí výstupů z této realizace vzešlých. Těmto výstupům se říká Monitorovací indikátory a slouží k k vykazování dosahování a naplňování cílů projektu. Plánovanou hodnotu dosažených monitorovacích indikátorů si každý žadatel musí stanovit již při zpracování žádosti. Podepsáním smlouvy se MI stávají závaznými. Žadatel vybírá z indikátorů uvedených ve výzvě.

3 Výklad pojmů monitorovacích indikátorů
Podpořená osoba Podpořená osoba – je osoba v počátečním nebo dalším vzdělávání, která získala v rámci realizovaného projektu formu podpory odpovídající dané výzvě a pravidlům OP VK. Podpořené osoby v projektech korespondují s cílovými skupinami jednotlivých oblastí podpory Podpořené osoby se započítávají jako fyzické osoby, nikoliv podle počtu přidělených podpor. Výjimkou jsou podpořené a úspěšně podpořené osoby v rámci jednoho projektu, které absolvovaly tematicky odlišné na sebe nenavazující kurzy. Např. podpořená osoba, jež postupně absolvuje více na sebe navazujících kurzů angličtiny, se započítává pouze jednou. Bude-li ale podpořena i v jinak zaměřeném kurzu (např. německý jazyk, kurzy ICT), započítává se dvakrát.

4 Úspěšně podpořená osoba
Úspěšně podpořené osoby – podpořené osoby, které ukončily vzdělávací program předepsaným způsobem. Způsob úspěšného absolvování vzdělávacího programu stanovuje realizátor projektu (v souladu s platnou legislativou pro zvolený typ vzdělávání). Může to být např. získání osvědčení o absolvování, úspěšné splnění závěrečného testu apod. Osoby poskytující nebo podporující poskytování služeb Osoby poskytující nebo podporující poskytování služeb – jsou osoby, které poskytují vzdělávací služby cílové skupině projektu nebo se na přípravě těchto služeb podílejí. Např. tvůrci nově vytvořených produktů, lektoři, školitelé, pedagogičtí pracovníci, výchovní poradci, odborní pracovníci ve školství apod. Každá fyzická osoba se započítává pouze jednou za projekt.

5 Vytvořený produkt Inovovaný produkt
Vytvořený produkt – je výstup projektu, který může být dále cíleně využíván pro účely vzdělávání. Jeden vytvořený produkt tvoří logicky nedělitelný celek. Příkladem vytvořeného produktu je vzdělávací program, vzdělávací kurz, vzdělávací modul, studijní materiál, učebnice, webový portál apod. Inovovaný produkt Inovovaný produkt – výstup z předešlé činnosti příjemce podpory, který je z prostředků OP VK inovován tak, že získává přidanou hodnotu a zvyšuje se jeho kvalita. Příklady jsou shodné jako u vytvořeného produktu. Vytvořený/inovovaný produkt s komponentou: ICT: problematice informačních a komunikačních technologií je věnováno alespoň 40 hodin výuky ŽP: problematice životního prostředí je věnováno minimálně 15-20% výuky SVP: produkty zaměřené výhradně na žáky se speciálními vzdělávacími potřebami

6 Nový/inovovaný produkt je:
Poznámky k výkladu pojmů monitorovacích indikátorů Musí existovat vazba mezi definovanými výstupy – monitorovacími indikátory a předpokládanými vstupy – rozpočtem projektu. V fázi věcného hodnocení a hodnocení výběrovou komisí se posuzuje, zda plánované ukazatele nejsou v nepříznivém poměru k plánovaným finančním zdrojům. Nový/inovovaný produkt je: např. vzdělávací program, což je ucelená forma vzdělávání např. e-learningový modul za předmět a ročník, nikoli jednotlivé vyučovací hodiny, nebo celý tematicky zaměřený kurz, nikoli jednotlivé semináře, ucelená náplň jednoho vyučovacího předmětu ze jeden ročník, nikoli jen jednotlivé metodické listy, CD, sborníky atd. Nový/inovovaný produkt s komponentou ICT je skutečná výuka práce s PC, nikoli powerpointová prezentace nebo e-learningová lekce.

7 Sankce při nenaplnění plánovaných monitorovacích indikátorů
Pokud příjemce nenaplní výsledky a výstupy monitorovacích indikátorů uvedených v žádosti o finanční podporu ve stanovenou dobu nebo nezajistí udržitelnost výsledků nebo výstupů, je poskytovatel oprávněn požadovat po příjemci smluvní pokutu ve výši: 5 % ze všech dosud proplacených prostředků projektu v případě, že dojde k nenaplnění monitorovacích indikátorů výsledků a výstupů nejvýše o 15 %; 30 % ze všech dosud proplacených prostředků projektu v případě, že dojde k nenaplnění monitorovacích indikátorů výsledků a výstupů více než o 15 %, ale nejvýše o 50 %; pokud nenaplnění monitorovacích indikátorů výsledků a výstupů přesáhne 50 %, poskytovatel vždy odstoupí od právního aktu. Pro výpočet smluvní pokuty podle písm. a) – c) se má za to, že každý z monitorovacích indikátorů má stejnou váhu.

8 DĚKUJI ZA POZORNOST A PŘEJI HODNĚ ÚSPĚŠNĚ ZREALIZOVANÝCH PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ
Marcela Vrchotová projektová manažerka Oddělení evropských dotací, ORR Žerotínovo nám.3/5 Brno telefon: mail:


Stáhnout ppt "ŠKOLENÍ PRO ŽADATELE O FINANČNÍ PODPORU Z OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Jihomoravský kraj Krajský úřad Jihomoravského kraje oddělení."

Podobné prezentace


Reklamy Google