PLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY V ZAHRANIČÍ A VĚCI SOUVISEJÍCÍ…

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ODKLAD POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Advertisements

Novela ZÁKONA č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů PhDr.
UKONČENÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Přijímací řízení na střední školy školní rok 2014/2015
TŘÍDNÍ SCHŮZKY přihlášky na SŠ leden 2012
k přijímacímu řízení pro školní rok
2015/2016.  výuka volby povolání v 8. a 9. ročníku  návštěva IPS při ÚP ve Žďáře n. S.
Přijímací řízení pro školní rok 2009/2010 Přijímací řízení pro školní rok 2009/2010 Krajský úřad Libereckého kraje odbor školství, mládeže, tělovýchovy.
31.1. – ředitelé SŠ zveřejní na webech kritéria pro uchazeče do 1.ročníků – ředitelé SŠ zveřejní seznam přijatých uchazečů na obory s talentovou.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ 2014 / Důležité termíny – ředitelé SŠ zveřejní na webu kritéria pro uchazeče do 1.ročníků – ředitelé SŠ zveřejní.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2009/2010 Krajský úřad Libereckého kraje odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Ing. Eva Kotková & Ing. Věra Exnerová.
Kulatý stůl k přijímacímu řízení ke vzdělávání ve středních školách „Víme, koho přijímáme ?“ Krajský úřad Libereckého kraje odbor školství, mládeže, tělovýchovy.
Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Přijímací řízení pro školní rok 2011/2012 Výchovní poradci základních a středních škol.
1 PORADA ŘEDITELŮ DĚTSKÝCH DOMOVŮ ZŘIZOVANÝCH MORAVSKOSLEZSKÝM KRAJEM A CÍRKEVNÍMI SUBJEKTY ODDĚLENÍ SPRÁVY ŠKOL 4. června 2009.
PLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ 2013 / D ŮLEŽITÉ TERMÍNY 2.1. – přijímací zkoušky do oboru vzdělání s talentovou zkouškou – talentová zkouška.
PLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY
M O R A V S K O S L E Z S K Ý K R A J 1 Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných krajem Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných.
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Mgr. Jana Kratochvílová, Ph.DŠkolský management P4P4 Vyhláška č. 48/ 2005 o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ 2015 / D ŮLEŽITÉ TERMÍNY odevzdání přihlášek do oborů s talentovou zkouškou 2.1. – přijímací zkoušky do oboru.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 9. prosince 2015.
Přijímací řízení, výjimky z počtu žáků KÚ LK Ing. Eva Kotková.
Předškolní vzdělávání a školní stravování 2010 Eva Martinková, odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
4. Dokumentace školy 561/2004 Sb. (§28) rozhodnutí o zápisu do školského rejstříku evidenci dětí (školní matrika) doklady o přijímání dětí (spis) vzdělávací.
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky 2011 Ing. Dana Štěpánová odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
Přijímací řízení nově Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných LK Krajský úřad Libereckého kraje Ing. Eva Kotková.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ 2015 / Důležité termíny – ředitelé SŠ zveřejní na webu kritéria pro uchazeče do 1.ročníků – ředitelé SŠ zveřejní.
1 Chystaná novela školského zákona Mgr. Jaroslav Fidrmuc náměstek pro řízení sekce vzdělávání Asociace středních průmyslových škol ČR Špindlerův Mlýn,
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2016/2017 Vypracovala: Mgr. Yveta Opravilová, zástupkyně ředitele.
Žádosti o změny v rejstříku škol. Změny v rejstříku Podání žádosti o změnu zápisu v rejstříku škol a školských zařízení s účinností od letos.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím novely zákona č.
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky 2012 Ing. Dana Štěpánová odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu Krajský úřad Libereckého kraje.
1 Přijímací řízení do SŠ 2016/2017 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Monika Puškinová Praha
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/18
Správní řízení ve věci oprávnění k poskytování zdravotních služeb
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2014 Liberec.
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ NA STŘEDNÍ ŠKOLY PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/18
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2017/2018
Přijímací řízení ve školním roce 2016/2017
Změny v přijímacím řízení do středních škol v souvislosti s novelou školského zákona KÚ LK 10. a Ing. Eva Kotková.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Doksy 21. – 22. září 2017.
Ústav pro informace ve vzdělávání bude sloučen s Českou školní inspekcí Porada ředitelů škol a školských zařízení Libereckého kraje, 21. říjen.
Organizace předškolního vzdělávání
Ukončení základního vzdělávání
Uznávání zahraničního vysokoškolského vzdělání a kvalifikace podle novely zákona o vysokých školách č. 137/2016 Sb. (květen 2016) Ministerstvo školství,
Přijímací řízení 2017/ Krajský úřad Libereckého kraje
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
1. kolo přijímacího řízení
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky 2016
Liberecký inspektorát ČŠI
Porada s pracovníky školství obcí s rozšířenou působností
PRÁVNÍ ZÁLEŽITOSTI Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 13. prosince 2012.
Informace k povinnému předškolnímu vzdělávání Mgr. et Mgr
Ředitel gymnázia v konfrontaci s možnostmi a nástrahami zahraničního vzdělá(vá)ní Konference AŘG,Tábor 2018 Petra Pátková, MŠMT Ministerstvo školství,
Malotřídní základní škola optikou současné právní úpravy
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Přijímací řízení pro školní rok 2010/2011
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Novinky v předškolním vzdělávání
Zapisovatelé do informačního systému evidence obyvatel
PŘIJÍMACÍ ŘÍZENÍ PRO ŠKOLNÍ ROK 2019/2020
Přijímací řízení ve školním roce
Školní aktivity v oblasti kariérového poradenství
Informace k zápisu do 1. tříd základních škol
Příprava občanů k obraně státu …
Transkript prezentace:

PLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY V ZAHRANIČÍ A VĚCI SOUVISEJÍCÍ… Porada ředitelů - Doksy 21. září 2017

Změny v plnění PŠD v zahraničí - novely § 38 školského zákona – zákona č. 101/2017 Sb. s účinností od 1. 9. 2017 NENÍ NUTNÉ MÍT KMENOVOU ŠKOLU  - v některých případech - je na volbě zákonného zástupce §§ 18 až 18f vyhlášky č. 48/2005 Sb. o základním vzdělávání - vyhláškou č. 243/2017 Sb., s účinností k 1. 9. 2017 - místo vysvědčení – hodnocení - dokládání docházky čestným prohlášením - žák bez kmenové školy – „přihlášení na MŠMT“ ARCHIVACE – VŠE SOUVISEJÍCÍ = 12 LET

Způsoby plnění PŠD v zahraničí …. škola v zahraničí škola při diplomatické misi zahraniční škola na území ČR evropská škola individuální výuka česká škola bez hranic

PŠD v zahraničí – povinnost „kmenové školy“

Změny v plnění PŠD v zahraničí - s kmenovou školou přihlásí se ve spádové (jiné škole) – žádost, přijetí, „kmenová škola“ oznámení plnění PŠD v zahraničí (§ 38) - délku pobytu, adresa, škola …. a) zažádá o konání pravidelného přezkoušení - ředitel písemně odpoví a povolí (musí) dohodne interval ( ½ až 2 roky) a obsah (vyhláška) + potřebné doklady před přezkoušením – doklad o vzdělávání (v překladu, možno ověřeném) za zkoušené období nebo čestné prohlášení b) zákonný zástupce neprojeví zájem o pravidelné přezkoušení tato okolnost má význam jen v případě návratu žáka zpět do kmenové školy

Přezkoušení žáka s kmenovou školou A) žák chodil do nějaké školy v zahraničí zkoušky z vybraných předmětů (český jazyk a literatura, obsah vlastivědné povahy, dějepis a zeměpis) interval zkoušek ½ až 2 roky vysvědčení: jedno vysvědčení školní rok konání zkoušky – příslušné pololetí zkoušené předměty B) „individuální výuka v zahraničí“ výhradně na žádost zkoušky z každého povinného předmětu daného ročníku – daného ŠVP zkoušky komisionálně vysvědčení s hodnocení všech předmětů

Změny v plnění PŠD v zahraničí

Dokládání plnění PŠD žákem bez kmenové školy Zákonný zástupce: a) oznámí zahájení plnění povinné školní docházky čestným prohlášením, které musí obsahovat jméno a příjmení žáka, datum narození, název a adresu školy, ve které se žák vzdělává, den zahájení vzdělávání, údaj, že žák nebude zároveň žákem kmenové školy, adresu bydliště žáka a kontaktní údaje zákonného zástupce žáka, b) dokládá průběh plnění povinné školní docházky žáka dokladem vydaným školou mimo území České republiky za období nejvýše 2 školních roků, včetně jeho překladu do českého jazyka; v případě pochybností o správnosti překladu je ministerstvo oprávněno požadovat předložení úředně ověřeného překladu, c) oznámí den ukončení plnění povinné školní docházky a d) oznamuje změny údajů podle písmene a), které nastanou v době plnění povinné školní docházky. ►“…název a adresu školy, ve které se žák vzdělává …“ ►“…údaj, že žák nebude zároveň žákem kmenové školy,“

Změny v plnění PŠD v zahraničí - novely Ti, co nastupují od 1. 9. 2017, nebo i žáci „kmenové školy?? „V případě, že se rodič rozhodne dítě ze školy odhlásit, je povinen oznamovat další plnění povinné školní docházky ministerstvu.“ „Ředitelka nebo ředitel základní školy v ČR nemůže na základě vlastního rozhodnutí a bez (písemné) žádosti zákonného zástupce vyřadit tyto žáky z evidence školy (ukončit jim docházku do školy)“ „škola, ve které se vzdělává“ „údaj, že žák nebude zároveň žákem kmenové školy,“

Změny v plnění PŠD v zahraničí - vykazování změna ve vykazování žáků podle § 38 (info k 01.09.2015) Žák bez přezkušování - do dalšího ročníku automaticky nepostupuje a není mu vydáno vysvědčení za jednotlivá pololetí školních roků, ve kterých zkoušky nekonal. Ve školní matrice takový žák nebude zařazen ani do ročníku, ani do třídy. pro ročník se uvede kód „N" - nezařazen do ročníku (číselník RARO). název třídy bude v tomto případě požadován text „nnn", bez rozlišení velikosti písma. jako typ třídy se uvede kód „900" - nezařazen do třídy (číselníku RATT). V položce stupeň školy zůstává kód 1, pokud není uvedeno jinak. položka počet let splněné povinné školní docházky (LET_PSD) se načítá jako ostatním žákům, tedy s novým školním rokem +1. Pokud absolvuje přezkušování = postupuje + je zařazen do odpovídajícího ročníků a třídy …

Děkuji za pozornost Luděk Tesarčík Krajský úřad Libereckého kraje Odbor školství, mládeže, tělovýchovy a sportu ludek.tesarcik@kraj-lbc.cz 485 226 228