Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka 454 Projekt SIPVZ 2005.
Advertisements

Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Základní škola, Most, J. A. Komenského 474, p.o Most Digitální učební materiál vytvořen.
Digitální videokamery
* Zařízení, které umožňuje zachytit statické snímky a ty převést a zaznamenat v digitální formě. * Záznam formou obrazových souborů (JPEG, RAW, TIFF)
Úvod do používání digitálního fotoaparátu
PERIFERNÍ ZAŘÍZENÍ Digitální fotoaparát
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Gymnázium, SOŠ a VOŠ Ledeč nad Sázavou I NFORMAČNÍ A KOMUNIKAČNÍ TECHNOLOGIE Ing. Jan Roubíček.
Digitální fotoaparáty, kamery a skenery
Digitální fotoaparáty
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Grafika a digitální fotografie Volitelný modul úrovně P díl č. 3.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Soňa Patočková Název šablonyIII/2.
Lotus NotesJiří Beran Počítačová grafika. Lotus NotesJiří Beran Základní dělení počítačové grafiky: 1) Vektorová grafika – obrázek bereme jako množinu.
POČÍTAČOVÁ GRAFIKA DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁT 1 ING. BOHUSLAVA VITEKEROVÁ IKT MS Office
Gymnázium, Žamberk, Nádražní 48 Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ Inovace ve vzdělávání na naší škole Název: Základní pojmy počítačové grafiky Autor: Mgr.
Digitální Fotoaparát Kodak EasyShare C1013.
Digitální fotografie 1.část ZS 2009 Pojem digitální fotografie Barevné modely Formáty digitálního obrazu Typy digitálních fotoaparátů Základní úpravy digitální.
Digitální fotoaparáty Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
DIGITÁLNÍ FOTOAPARÁTY
Počítačová grafika Maturitní otázka č. 19 Martin Ťažký.
Fotografování (3). Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_20_ Fotografický přístroj a filmová kamera.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_IVT_1_KOT_14_SKENERY.
3.3 scanery.  zařízení, které slouží ke snímání grafických dat a k jejich ukládání do počítače v digitální podobě.  data ukládá ve formě obrázku i text.
NEPOČÍTAČE – DALŠÍ DIGITÁLNÍ PŘÍSTROJE. OBSAH 1) Počítače Počítače 2) Pojem „digitální“ Pojem „digitální“ 3) Využití dig. technologií ve spotřební elektronice.
Periferní zařízení počítače - opakování
Software Počítače - rozdělení podle účelu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Operační systém Windows
Výstupní zařízení počítače - plotr
Rastrová grafika Základní termíny – Formáty rastrové grafiky.
Grafické programy - opakování
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Světlo, optické zobrazení - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vnější paměti počítače
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výstupní zařízení počítače - skener
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výstupní zařízení počítače - tiskárny
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Software Počítače Rozdělení podle účelu 2. část
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výstupní zařízení - skener
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Důležité pojmy pro práci s operačním systémem Windows
Historie výpočetní techniky
Software počítače – opakování, rozdělení software
Software počítače 2 - opakování
Výstupní zařízení - monitory
Software počítače – rozdělení podle finanční dostupnosti
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Elektronový obal atomu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Ukládání dat v paměti počítače
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číselné soustavy - Opakování
Inf Formáty grafických souborů
Základní pojmy fyziky atomu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Transkript prezentace:

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Práce s počítačem Ročník: 1. Autor: Mojmír Možný Digitální fotoaparát Anotace: Digitální materiál vysvětlující pojem digitální fotoaparát. Objasňující pojem CCD snímač a funkci digitálního fotoaparátu. Jsou charakterizovány druhy digitálních fotoaparátů a nejpoužívanější datové formáty. Klíčová slova: digitální fotoaparát CCD prvek datový formát Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mojmír Možný Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 31 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_HSD1_18

Digitální fotoaparát Zaznamenává obraz v digitální podobě a umožňuje úpravu snímku Princip digitálního fotoaparátu: Světlo dopadá přes optickou soustavu na snímač, který je vyroben technologií CCD nebo CMOS Snímač (prvek CCD nebo CMOS) převádí světlo na elektrický signál - do digitální podoby CCD - Charge-Coupled Device (zařízení s vázanými náboji) Vzniklý signál je upraven mikroprocesorem a je uložen jako soubor do některého datového formátu na paměťovou kartu Na kartě data zůstávají i po vypnutí napájení

Digitální fotoaparát Rozlišovací schopnost fotoaparátu: Udává se v megapixelech – je to počet bodů, ze kterých je složen vyfotografovaný obraz Současné fotoaparáty mají rozlišovací schopnost až 25 Mpx Rozlišovací schopnost určuje kvalitu snímků Přenos dat: Data z digitálního fotoaparátu se do počítače převádí pomocí USB kabelu nebo přímo z paměťové karty Zpracování snímků: Používají se programy na úpravy fotografií a tisk například Adobe Photoshop, Zoner Photo Studio

Formáty pro digitální fotografii Snímek vytvořený digitálním fotoaparátem je uložený do některého datového formátu Nejpoužívanější datové formáty: JPEG - standardní metoda ztrátové komprese používaná pro ukládání počítačových obrázku, nejčastější formát TIFF - na principu bezeztrátové komprese. Pro každý jednotlivý bod se ukládají tři hodnoty základních barev RGB. Nevýhodou je veliký objem dat RAW - neupravená data ze snímače digitálního fotoaparátu. Snímky nelze bez dalšího zpracování prohlížet.

Druhy Digitálních fotoaparátů Kompaktní digitální fotoaparáty Malé a lehké přístroje s jednoduchou obsluhou, mají menší rozsah zoomu – optického přiblížení Příznivá cena EVF - Electronic ViewFinder – elektronické „zrcadlovky“ Mají možnost ručního nastavení, manuální ovládání, stabilizace obrazu, nemají zrcadlo před snímačem Větší rozsah zoomu – někdy se tyto přístroje nazývají ultrazoom

Druhy Digitálních fotoaparátů DSLR - digitální zrcadlovky Umožňují pohled na scénu pomocí optického hledáčku, odrazem přes zrcátko skrze objektiv. Poskytují nejkvalitnější snímky Výměnné objektivy Větší hmotnost a rozměry Jsou to profesionální přístroje, vyšší cena

CCD snímač Obr. 1

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Digit%C3%A1ln%C3%AD_fotoapar%C3%A1t http://cs.wikipedia.org/wiki/Charge-coupled_device Obr. 1 CHe. Http://cs.wikipedia.org [online]. 14. 4. 2006, 20:02 [cit. 2012-09-20]. File:CCD in camera.jpg. Dostupné z WWW: <http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/17/CCD_in_camera.jpg>. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mojmír Možný Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.