Brännball Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přeložený materiál ISF Základním záměrem této prezentace je správné pochopení principů a mechanik – filozofie postavení při posuzování hry na metách. Základním.
Advertisements

Základní pohybový systém
Systém 3 rozhodčích Hlavní zásady •inside – outside teorie –míč ve vnitřním poli, rozhodčí ve vnějším poli –míč ve vnějším poli, rozhodčí ve vnitřním.
Pravidla fotbalu-OFSAJD
Pravidla fotbalu.
Beach rugby
Výklad pravidel softballu
Softball.
Luboš Charvát KTV FPE ZČU v Plzni 2012
ÚMYSLNÁ HRA RUKOU Pravidlo 12
Předmět: Teorie sportovních her (KUT/SHT)
FLORBAL.
Přehazovaná je míčová hra, která nahrazuje klasický volejbal a současně je k němu vhodnou průpravou. PRAVIDLA HRY ZŠ HORŠOVSKÝ TÝN 1.CÍL HRY: - účelem.
HrušCup 2008 – pravidla kroket 1. Hrací plocha 1. Hrací plocha Terén kam je možno umístit branky a kolíky - trávník, hřiště, antuka, les. Hráč při hře.
PRAVIDLA SOFTBALLU Pravidla softballu odpovídají obsahu mezinárodních pravidel Official Rules of Softball , vydaných Mezinárodní.
Herní princip ve sportovní přípravě dětí Licence B
BASKETBAL.
STREETBALL.
Digitalizace výuky Příjemce
Kopaná – průběh hry hry se účastní dva týmy po 11 hráčích na hřišti obdélníkového tvaru na jehož kratších stranách jsou branky hru řídí hlavní rozhodčí,
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Ultimate Frisbee „létat je tak snadné“.
Pravidla „Upravená verze“ (Zpracováno pro použití v soutěžích řízených PVS)
Metodický postup Držení náčiní, chůze a běh s náčiním
Kopaná - pravidla hrací plocha má tvar obdélníku, délka hřiště je 90 – 120 m, šířka je 45 – 90 m hrací plocha je vyznačena bílými čarami, středová čára.
RINGO PRAVIDLA HRY ZŠ HORŠOVSKÝ TÝN 1.Cíl hry:
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
SOFTBALL 1.
SOFTBALL 2.
VOLEJBAL 1.
Eduard Hrazdíra KSH FSpS
Systém 2 rozhodčích. Hlavní zásady inside – outside teorie –míč ve vnitřním poli, rozhodčí ve vnějším poli –míč ve vnějším poli, rozhodčí ve vnitřním.
Aneb sportem ke zdraví.  Je individuální olympijský raketový sport.. Při hře dva protivníci odpalují přes síť pomocí rakety opeřený míček a snaží se.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
PRAVIDLA ČBA ZMĚNY PRO ROK PRAVIDLA 2015 ZMĚNY Změna nepřesného překladu ohledně zakončení pálky 1.10b) Pozměněna poznámka pravidla 3.06 týkající.
PYRAMIDA Celá čísla.
Označení materiálu : VY_32_INOVACE_EKO_1263Ročník:3. Vzdělávací obor: Ekonomika Tematický okruh: Mzdy Téma: Dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr.
Pravidla volejbalu, rozhodčí
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Brennball.
04/2012STROPY1 VY_32_INOVACE_514 Anotace: Materiál je vytvořen pro žáky 2. ročníku odborného vzdělávání s výučním listem oboru tesař. Je určen k zábavnému.
Korfbal Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Korfbal - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Sportovní hry Téma: Hry pro předškolní děti Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne:
Útočné herní dovednosti PhDr. Vladimír Süss, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem.
Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Plavání Téma: Hry ve vodě Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne: 15. září 2012.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Frisbee Ultimate.
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 INDIACA.
NÁZEV ŠKOLY: Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_4C_20_Vědomostní soutěž TÉMA.
Výklad pravidel PhDr. Vladimír Süss, Ph.D. Univerzita Karlova v Praze Fakulta tělesné výchovy a sportu Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Iveta Votápková Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova Softball.
Indiaca Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma: Indiaca - pravidla Jméno autora: Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno.
Vznik volejbalu * Springfild, stát Massachusetts (USA) * Kanada, Indie, Jižní a Strední Amerika * Japonsko (pan Ohmori) * Čína. V Asii v 16,12,9 hráčích,
Interpretace basketbalového učiva pro jednotlivé lekce Pátá lekce – utkání, praktická aplikace pravidel (rozhodování) (90 minut – teorie, praxe) Tento.
Systematika PhDr. Vladimír Süss, Ph.D. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem Hlavního.
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh: Sportovní hry Téma: Házená – průpravné hry Jméno autora: Mgr. Renata Kynzlová Vytvořeno dne:
Interkros Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Speedminton Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova
Ročník:  1. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Ročník:  2. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Hodina pohybu navíc - Ragby
Chyby u sítě, překážení.
Ročník:  1. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Kraje ČR - základní symboly, poloha
Faustball Ročník: 1. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:
Ročník:  3. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh:
Odbíjená – základní pravidla
Základní škola a Střední škola CREDO, o. p. s Číslo projektu: CZ. 1
Vybraná témata teorie tělesné výchovy
Hry a drily pro rozvoj baseballových dovedností R
Curling Noblesa na ledu….
Transkript prezentace:

Brännball Ročník: 4. Vzdělávací obor: Tělesná výchova Tematický okruh:  4. Vzdělávací obor:  Tělesná výchova Tematický okruh: Netradiční sportovní hry Téma:  Brännball – pravidla Jméno autora:  Mgr. Tomáš Vacek Vytvořeno dne:  5. září 2012 Metodický popis, (anotace):  Podpora hodiny Netradiční sportovní hry

Brännball je pálkovací hrou. Brännball je částečně podobný softballu a baseballu. Původem hra pochází ze Švédska, na naše území byla přenesena zaměstnanci firmy IKEA. Je určena i pro smíšená družstva či družstva s věkovými rozdíly.

Hřiště http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Hriste_velke.jpg

Hřiště http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Brannboll.png

Pálka http://www.zlutavabrannball.tym.cz/images/palky.jpg

Pravidla hry - úkol hráčů na pálce Hráči postupně ve stanoveném pořadí dle zápisu odpalují pálkou po vlastním nadhozu míč do výseče míč a tím zahajují hru. Následně položí pálku a snaží se po absolvování dráhy vymezenou metami doběhnout domů na tzv. cílovou metu“. Podle průběhu hry se může zastavit na jedné z met, které jej chrání a oběh může dokončit nebo se posunout na metu následující po odpalu dalším hráčem v pořadí.

Pravidla hry – úkoly hráčů v poli Úkolem hráču v poli je útočníkům bránít v obíhání met rychlým zpracováním odpáleného míče a přihozením za hlavní čáru svému zástupci – „brännerovi“. Ten ve vymezeném prostoru a dohodnutým signálem („Bränn!“) končí rozehru a tím možnost postupu po metách. Signál je pro rozhodčího rozhodující pro posouzení úspěšnosti postupu hráčů v útoku. Hráči, kteří nebyli v tento okamžik chránění na metách (na metě může být více hráčů), jsou označeni jako „spálení“ a potrestáni vrácením na první metu. Tím se oddaluje (někdy i několikanásobně) doběh hráče, zisk bodů a často to vede k narušení pořadí hráčů na pálce (bodový přínos hráčům pole). Hráči v útoku mají více možností získávat body, proto se také snaží maximálně urychlit uvádění vlastních hráčů do hry odpalováním.

Další pravidla pro hru v útoku: Běžci postupují teprve po uvedení míče do hry. Počet pokusů o odpal není omezen. Po zdařilém odpalu pálkař položí pálku a může postupovat vně met č. 1, 2, 3 až na cílovou metu. Body jsou přiděleny podle způsobu oběhu. Hráč si nesmí zkrátit vzdálenost během přes vnitřní pole. Na metě může stát více hráčů, kteří se také mohou předbíhat. Pokud jsou hráči na metách a „nikdo není na pálce“, jde odpalovat hráč uvedený v pořadí podle zápisu.

Pravidla hry - bodování Zisk bodů pro hráče na pálce /pálkařů/ 1 bod za oběh všech tří met a překročení cílové čáry s přerušením na některé z met 4 body za chybu brännera (překročení hlavní čáry, přesah rukou při zpracování míčku). 6 bodů za nepřerušovaný oběh na „cílovou metu“ Zisk bodů pro hráče v poli /polařů/ za chycení odpáleného míčku přímo ze vzduchu do obou rukou (i mimo výseč) za „spáleného“ – tj. za hráče, který nedosáhl mety před signálem „Bränn!“ nebo za situaci při zkrácení oběhu přes vnitřní pole. 2 body za chycení odpáleného míčku přímo ze vzduchu do jedné ruky (i mimo výseč) 5 bodů za úmyslné porušení pořadí pálkařů na pálce. v situaci „Není nikdo na pálce“ (nemá kdo odpalovat).

Další pravidla pro hru v poli: Hráči v poli jsou rozmístěni libovolně tak, aby nepřekáželi v běhu útočníkům. Jeden z polařů - bränner se pohybuje pouze za hlavní (cílovou) čarou a nesmí ji překročit ani přesáhnout. Bränner zpracovává míče, které mu přihráli hráči z pole a na své metě s míčkem v ruce dohodnutým zvukovým signálem („Bränn!“) zavírá hru.

Použité zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Br%C3%A4nnball www.zsaddlitovel.wz.cz/bran.pdf