Urychlující a brzdné účinky síly na těleso

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Smykové tření a valivý odpor
Advertisements

Účinek síly na těleso otáčivé kolem pevné osy. Páka
Síla značka síly F jednotkou síly je 1N (newton), popř. kN ( = 1000 N)
Látky jsou složeny z částic
Otáčivé účinky síly (Učebnice strana 70)
Dioda jako usměrňovač Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Magnetické pole Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
POHYBOVÉ ÚČINKY SÍLY NA TĚLESO
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Polovodiče typu N a P Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Zpracoval: Ondřej Kubica, 8.A ZŠ a MŠ, Horníkova 1
Třecí síly v denní i technické praxi
Posuvné účinky síly Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Prosinec 2011 VY_32_INOVACE_FY_11.
Newtonovy pohybové zákony
Gravitační síla a hmotnost tělesa
Model atomu a elektrování těles
Pohybové účinky síly. Pohybové zákony
Zákon vzájemného působení dvou těles
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Zákon setrvačnosti Autor: Lukáš Polák Pokračovat.
Síla, která brání pohybu objektu po ploše.
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
VY_32_INOVACE_06 - POSUVNÉ ÚČINKY SÍLY. POHYBEM TĚLESA ROZUMÍME ZMĚNU JEHO POLOHY VŮČI JINÝM TĚLESŮM V ZÁVISLOSTI NA ČASE. ROZLIŠUJEME DVA DRUHY JEDNODUCHÝCH.
Fyzika Síla a její měření.
Fyzika 7.ročník ZŠ Newtonovy pohybové zákony Creation IP&RK.
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znájí a umí využívat Newtonovy zákony.
Smykové tření, valivé tření a odpor prostředí
Zákon vzájemného působení dvou těles
Fy – sekunda Yveta Ančincová
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Anotace Prezentace, která se zabývá Newtonovými zákony. Autor Mgr. Michal Gruber Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci znají a umí využívat Newtonovy zákony.
Gravitační síla.
4.Dynamika.
Mechanika I. Druhý pohybový zákon VY_32_INOVACE_10-14.
Zákon vzájemného působení dvou těles
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_31.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_INOVACE_713.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_06_DYNAMIKA.
Rovnováha dvou sil (Učebnice strana 43 – 45)
NEWTONOVY POHYBOVÉ ZÁKONY I.
Síla 1kg = 10N nebo 100g = 1N značka síly F
Anotace Pracovní list k procvičení základních poznatků na téma síla a její měření AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení s porozuměním.Výchova.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název:
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Aleš Čech Název DUM: VY_32_Inovace_ Gravitace Název sady: Fyzika 6. ročník Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_17_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Prezentace slouží k naučení nového učiva. Žák se seznámí třením, sílou, která brzdí pohyb těles. Vysvětlení.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Opakované měření délky
VY_32_INOVACE_ ROČNÍK Brzdné síly Název školy
9. Dynamika – hybnost, tření, tíhová a tlaková síla
ZÁKON SÍLY. ZÁKON SÍLY ? Umíš odpovědět Jaký vliv má síla na pohyb tělesa Na čem závisí změna rychlosti Ovlivňuje změnu rychlosti tělesa jeho hmotnost.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Vzdělávací oblast: Člověk a příroda
Posuvné účinky síly Vypracoval: Lukáš Karlík
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_12_FYZIKA
Účinek síly na těleso otáčivé kolem pevné osy. PÁKA
Měření objemu pevného tělesa
Urychlující a brzdné účinky síly na těleso
NEWTONOVY ZÁKONY.
Maminka začne roztlačovat kočárek, který je v klidu na vodorovné podlaze. Tlačí ho stálou silou o velikosti 9 Newtonů, která má také vodorovný směr. Za.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Účinky síly na těleso posuvné účinky síly
Rychlost, dráha a čas Autor: Lukáš Polák.
VY_32_INOVACE_
1. Newtonův pohybový zákon – Zákon síly
Transkript prezentace:

Urychlující a brzdné účinky síly na těleso Autor: Lukáš Polák Pokračovat

Isaac Newton Isaac Newton se narodil 4. ledna 1643 v Anglii ve vesnici Woolsthorpe nedaleko Granthamu. Zkoumal pohybové účinky sil na tělesa. Zformulovat tři pohybové zákony. V další části si ukážeme jednoduché pokusy, které potvrzují platnost jednoho z těchto zákonů. Zpět Pokračovat

Urychlující a brzdné účinky síly na těleso Určitě jste se někdy pokoušeli roztla-čit vozík, v několika příštích částech této prezentace se seznámíme s urychlujícími a brzdnými účinky síly na těleso. Zpět Pokračovat

Posuvné účinky síly na těleso a) uvedení do pohybu v = 1 m/s v = 0 m/s b) urychlení pohybu Zpět Pokračovat

Posuvné účinky síly na těleso c) zpomalení nebo zastavení d) změna směru pohybu Zpět Pokračovat

Závislost pohybových účinků a) závislost na velikosti působící síly F1 F2 Zpět Pokračovat

Závislost pohybových účinků b) závislost na hmotnosti tělesa m1 = 10 kg F m2 = 20 kg F Zpět Pokračovat

Zápisky Působí-li na těleso síly, mění se jeho rychlost. To znamená, že se uvede těleso z klidu do pohybu, nebo se pohyb tělesa urychlí, zpomalí, zastaví nebo se změní jeho směr. Čím větší síla po určitou dobu na těleso působí, tím je změna jeho rychlosti větší. Čím větší má těleso hmotnost, tím je změna jeho rychlosti působením síly po určitou dobu menší. Zpět Pokračovat

Jaká síla zbrzdila pohybující se vozík? Proti pohybu vozíku působí brzdné síly = třecí síly nebo odporové síly. Ft směr pohybu vozíku odporové síly Zpět Pokračovat

Zmenšení odporových sil Brzdné síly v kapali-nách a plynech jsou menší než třecí síly mezi pevnými tělesy. Z tohoto důvodu se brzdné síly např. při pohybu součástí stro-jů o sebe zmenšují mazáním povrchu součástí olejem. Zpět Pokračovat

Použité materiály Kolářová R., Bohuněk J., Fyzika pro 6. ročník základní školy, ISBN 80-7196-246-5 Kolářová R., Bohuněk J., Fyzika pro 7. ročník základní školy, ISBN 80-7196-265-1 Kolářová R., Bohuněk J., Fyzika pro 8. ročník základní školy, ISBN 80-7196-149-3 Kolářová R., Bohuněk J., Fyzika pro 9. ročník základní školy, ISBN 80-7196-193-0 Bohuněk J., Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ, 1. díl, ISBN 80-85849-06-2 Bohuněk J., Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ, 2. díl, ISBN 80-85849-15-1 Bohuněk J., Sbírka úloh z fyziky pro ZŠ, 3. díl, ISBN 80-85849-82-8 Zpět Konec