Ražba důlních děl pomocí trhací práce

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VRTÁNÍ.
Advertisements

Tato prezentace byla vytvořena
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Tlak v kapalinách a plynech.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Druhy čar a jejich použití
Tepelné vlastnosti dřeva
Zjednodušování obrazů
STROJÍRENSKÁ TECHNOLOGIE strojní obrábění 1 – frézování
PODZEMNÍ STAVBY Poklesová aktivita Ústav geotechniky.
STROJNÍ OBRÁBĚNÍ FRÉZOVÁNÍ I. Ing. Iveta Mičíková
HONOVÁNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Dušan Nenička. Dostupné z Metodického portálu ISSN ,
Tato prezentace byla vytvořena
stavebnictví Pozemní stavby Zemní práce a pažení STA32
GEOTECHNICKÝ MONITORING
KAPACITA VODIČE. KONDENZÁTOR.
Tato prezentace byla vytvořena
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
 Zkoumáním fyzikálních objektů (např. polí, těles) zjišťujeme že:  zkoumané objekty mají dané vlastnosti,  nacházejí se v určitých stavech,  na nich.
VYVRTÁVÁNÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Porovnání noniusových a digitálních měrek v oblasti metrologie
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Ražba důlních děl pomocí trhací práce VY_32_INOVACE_Racek_ Trhací práce v uhelném dole Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU.
Přenosové soustavy VY_32_INOVACE_pszczolka_ Synchronní čítač Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám -
Elektronické zesilovače VY_32_INOVACE_rypkova_ Důležité jevy v polovodičích Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním.
Vypracoval: Ing. Roman Rázl
PROTLAČOVÁNÍ. Protlačování Soubor metod, který umožňuje zabudovat do zeminy potrubí (konstrukce malých kruhových i nekruhových profilů) bez porušení nadloží.
Dilatace obkladu Ing. Miloslava Popenková, CSc. Úvod Princip návrhu dilatace obkladu musí vycházet z definic jednotlivých deformací ve stavebních konstrukcí,
Hlubinné dobývání a bezpečnost práce
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Důlní elektrické přístroje
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Fázorové diagramy v obvodech střídavého proudu
Toleranční analýza Zpracoval: Prof. Ing. Ladislav Ševčík, CSc
Logické funkce a obvody
Fázorové diagramy v obvodech střídavého proudu
Elektronické součástky a obvody
Základní pojmy v automatizační technice
VY_32_INOVACE_Racek_ Zmeny
Zakládání na skále.
Elektrické měřící přístroje
Základní škola a mateřská škola J.A.Komenského
VY_32_INOVACE_Racek_ Systemy
Hlubinné dobývání a bezpečnost práce
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Logické funkce a obvody
Důlní požáry a chemismus výbušniny
NÁZVOSLOVÍ A HLAVNÍ KONSTRUKTIVNÍ PRVKY PODZEMNÍHO DÍLA
Přenosové soustavy Autor: Pszczółka Tomáš VY_32_INOVACE_pszczolka_
VY_32_INOVACE_Maslovsky_ Ochrana před úrazem el.proudem
Důlní požáry a chemismus výbušniny
VY_32_INOVACE_ Optické snímače
VY_32_INOVACE_ Snímače polohy
VY_32_INOVACE_Racek_ Priklady3
Důlní elektrické přístroje
Transformátory Autor: Ing. Tomáš Kałuža VY_32_INOVACE_
VY_32_INOVACE_Racek_ Zmeny_priklady
Elektronické součástky a obvody
Elektrické točivé stroje
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Vlastnosti střídavého proudu
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Elektrické točivé stroje
VY_32_INOVACE_Racek_ Separatni
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
Ražba důlních děl pomocí trhací práce
KAPACITA VODIČE KONDENZÁTOR.
Transkript prezentace:

Ražba důlních děl pomocí trhací práce VY_32_INOVACE_Racek_ 01-3-12-Bezzálomová a obrysová TP Autor: Mgr. Ing. Ladislav Ráček Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky

Anotace Tento materiál nás seznamuje s metodou bezzálomového ražení a dále nás seznamuje s dvěmi metodami obrysové trhací práce. Tyto dvě metody porovnává a ukazuje jejich společné a rozdílné stránky.

Bezzálomové ražení Při tomto způsobu ražení je využíváno specifických vlastností milisekundového roznětu. Vývrty jsou rovnoběžné s osou důlního díla a jsou v čelbě rozmístěny v pravidelných sestavách. Všechny vývrty končí v jedné rovině. Při bezzálomovém ražení se dosahuje vyšší zabírky, příznivé fragmentace a minimálních nadvýlomů. Nevýhodou je značný odhoz rubaniny.

Obrysová trhací práce Účelem je odstranit porušení masívu směrem za obvod raženého průřezu. Snížení nadvýlomů je dosaženo těmito způsoby: předvrtáním obrysu, polštářovým odpalem, metodou odstíněných náloží, metodou hladkého výlomu, metodou předštípnutí apod.

Hladký výlom Princip hladkého výlomu je v optimálním rozložení lehčených náloží v obrysových vývrtech, přičemž se zmenšuje jejich záběr a rozteč. Tyto vývrty se odpalují jako poslední tehdy, až je naprostá jistota, že byla odtržena hornina v přibírkách. Pro zajištění volné plochy se někdy používá předrážka. Obrysové vývrty se nabíjejí malokaliberní trhavinou, která zaručuje dobré rozložení nálože a umožňuje radiální odlehčení a tím snížení rázového účinku.

Hlavní zásady hladkého výlomu v obrysových vývrtech malá náložová hustota trhaviny snížení plošné koncentrace nálože rozteč obrysových vývrtů menší než jejich záběr vzdálenost pomocných vývrtů v obrysové řadě maximálně 0,1 až 0,2 m od nabitých vývrtů maximální časový rozptyl iniciace mezi obrysovými vývrty 100 m/s

Metoda předštípnutí(presplitting) Principem metody předštípnutí je oddělení rozdělovaného bloku od okolního masívu souvislou spárou, vytvořenou před vlastním odpalem. Plocha vytvořená předštípnutím je pak rozhraní, od něhož se odráží větší část napěťových vln, vzniklých při odpalu vlastní zabírky. Zamezí se tak prostupu účinků výbuchu a vytvořená obrysová stěna se neporuší. Vývrty v obrysu jsou obvykle stejného průměru (50 až 100 mm). Nabíjí se náložkami o průměru 25 až 40 mm a délce asi 200 mm, přičemž rozteč mezi náložkami je 200 až 600 mm.

Všechny nabité vrty se vyplňují ucpávkou, jejíž délka při ústí je 600 až 900 mm. U dna vývrtu se nálož zvětšuje na dvojnásobek až trojnásobek normální hodnoty. Hloubka, do které je možno předštípnutí provádět, závisí na přesnosti vrtání. Odchylka 15 cm od požadované roviny značně zhoršuje výsledek. Odpal se provádí tak, že se nejdříve odpálí nálože v obrysu a za nimi se zpožděním 50 až 100 ms první nálože vlastní zabírky.

Parametry hladkého odstřelu a presplittingu Společné: Obrysové vrty mají malou rozteč ( 20 až 30 cm) Nabíjí se střídavě (každý druhý) Použitá trhavina má nízkou náložovou hustotu Působení nálože směrem do masivu je odstíněno Rozdílné: časový postup odpalování jednotlivých náloží Hladký odstřel: zálom – přibírky – obrys Presplitting: obrys – zálom - přibírky

POUŽITÁ LITERATURA HORKÝ, Jiří a Robert KOŘÍNEK. Návody ke cvičením z předmětu trhací práce a rozpojování hornin. Vyd. 2. Ostrava: Ostrava: ES VŠB, 1981.