Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ražba důlních děl pomocí trhací práce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ražba důlních děl pomocí trhací práce"— Transkript prezentace:

1 Ražba důlních děl pomocí trhací práce
VY_32_INOVACE_Racek_ Pasport TP pro ražbu v uhlí s přibírkou doprovodné horniny Autor: Mgr. Ing. Ladislav Ráček Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace Tento materiál je určen k hlubšímu prozkoumání, neboť je na ukázkovém příkladě uveden výpočet, který ukazuje celý proces trhací práce pro ražbu v uhlí s přibírkou doprovodné horniny. Zde napište, k čemu bude DUM použit. (např. úvod do tématu ..., nebo procvičování …, atd.)

3 Návrh pasportu trhacích prací při ražení chodby v uhlí s přibírkou doprovodné horniny v podmínkách plynujícího uhelného dolu Při trhací práci při ražení chodby (třídy) v uhlí s přibírkou doprovodné horniny používáme obvykle zálomového ražení se sbíhavými nebo přechodnými zálomy. Zálom vždy umísťujeme do vrstvy nejměkčí horniny, tzn. do uhlí. Metodika návrhu vrtného schématu je obdobná, s tím rozdílem, že musíme zachovat veškerá nařízení a bezpečnostní předpisy.

4 Způsob ražení můžeme prakticky rozdělit
— mechanické rozpojení uhlí a odstřel doprovodné horniny — oddělený odstřel uhlí a doprovodné horniny — současný odstřel uhlí a doprovodné horniny. Dnes převládá poslední způsob ražby tzn. současný odstřel uhlí i doprovodné horniny. Při návrhu parametrů trhací práce v uhlí v plynujících uhelných dolech nutno dodržet platné BP.

5 Navrhněte pasport trhacích prací při ražení důlního díla v uhlí s přibírkou doprovodné horniny.
Profil důlního díla je OO-O-12, uhlí má koeficient f = 1,5, mocnost uhlí je 1,2 m, sklon sloje je 20°, přibírkovou horninou je prachovec s koeficientem f = 7. Dílo je raženo v podmínkách plynujícího uhelného dolu II. třídy nebezpečí.

6 Výpočet v zálomu – v uhlí Výpočet pro doprovodnou horninu
Volba zálomu Parametry zálomu Maximální hodnota teoretické zabírky Délka zálomového vývrtu Vzdálenost ústí zálomových vývrtů od osy zálomu Délka skutečné zabírky Hodnota teoretické zabírky Volba trhaviny Výpočet střední specifické spotřeby (7 vztahů Výpočet měrné spotřeby v zálomu Výpočet měrné spotřeby v pomocných vývrtech Výpočet celkové hmotnosti trhaviny v zálomu Stanovení hmotnosti nálože jednoho zálomového vývrtu Opravení celkové hmotnosti trhaviny v zálomu Výpočet počtu vývrtů na čelbě (4 vztahy Stanovení počtu pomocných vývrtů Stanovení nálože jednoho pomocného vývrtu Stanovení celkové hmotnosti trhaviny v pomocných vývrtech Určení celkové hmotnosti trhaviny v uhlí Výpočet pro doprovodnou horninu Měrná spotřeba trhaviny Celková hmotnost trhaviny v hornině Celkový počet vývrtů na čelbě Nálož jednoho vývrtu Opravená hmotnost trhaviny Celková hmotnost trhaviny (uhlí a hornina

7 Pro výpočet použijeme sbíhavých zálomů, jejichž společným znakem je sklon zálomových vývrtů k čelbě. Výlom z volné plochy je usnadněn soustředěním hmotnosti trhaviny. Nejvíce se používá zálomů klínových nebo kuželových. Jejich použití je zejména pro pevné horniny. Klínový zálom použijeme pro vrstevnaté horniny, kuželový zálom je vhodný pro homogenní horniny.

8 Navrhuji klínový zálom
Parametry zálomu: Volím a = 400 mm, α = 75 °, Nz = 6 vývrtů Maximální hodnota teoretické zabírky D – omezující rozměr důlního díla x – hodnota, na kterou se mohou k sobě přiblížit dva zálomové vývrty pod daným úhlem Délka zálomového vývrtu

9 Vzdálenost ústí zálomových vývrtů od osy zálomu
skutečná hodnota bude o x/2 větší – tedy: Délka skutečné zabírky Skutečná zabírka bude ovlivněna koeficientem využití vývrtu, který je ve velikosti od 0,8 – 1,0. Pro zálomové vývrty bude jeho hodnota menší, než u probírkových vývrtů. Volím hodnotu 0,9. O tuto velikost pak skutečně čelba raženého díla postoupí. Hodnota teoretické zabírky –délka pomocných vývrtů Zálomové vývrty mají předepsaný sklon, probírkové vývrty jsou téměř rovnoběžné s osou důlního díla, obrysové vývrty mají mírný sklon – 85°, délka těchto vývrtů je prakticky stejná

10 Volba trhaviny Ostravit % CO …………3,64 % % NO2………...0,72 %

11 Výpočet pro uhlí Výpočet střední specifické spotřeby 1. 2. 3. 4.

12 5. 6. 7. Z vypočtených hodnot provedu průměrnou hodnotu podle aritmetického průměru

13 Výpočet měrné spotřeby v zálomu
Celková spotřeba trhaviny

14 Výpočet měrné spotřeby pomocných vývrtech
Celková hmotnost trhaviny v zálomu

15 Hmotnost nálože jednoho zálomového vývrtu
Hodnotu musíme zaokrouhlit, aby se nemusela náložka dělit a to podle, jaké je balení trhaviny: to je 5 náložek po 200 g a délky každá 225 mm, což je 1125 mm. Nyní musíme zkontrolovat: Délka zálomové nálože u tohoto zálomu nesmí překročit 40 % délky zálomového vývrtu.

16 Opravená celková hmotnost trhaviny v zálomu
Celková hmotnost trhaviny v pomocných vývrtech Počet pomocných vývrtů

17 Nálož jednoho pomocného vývrtu
Opět musíme zaokrouhlit podle balení: tedy volíme 5 náložek po 200 g v celkové délce 1125 mm. Opět musíme zkontrolovat podle bezpečnostního předpisu o délce ucpávky. Tato kontrola podle bezpečnostních předpisů vyhovuje.

18 Opravená hodnota hmotnosti v pomocných vývrtech
Celková hmotnost trhaviny v uhlí

19 Výpočet pro doprovodnou horninu Měrná spotřeba trhaviny
. 2. 3. 4. 5. 6.

20 Z vypočtených hodnot provedu průměrnou hodnotu podle aritmetického průměru
Celková hmotnost trhaviny v hornině

21 Celkový počet vývrtů na čelbě
1. 2. 3. 4. Volíme pro tuto situaci 32 vývrtů

22 Nálož jednoho vývrtu Opět musíme zaokrouhlit podle balení: tedy volíme 8 náložek po 200 g v celkové délce 1800 mm. Opět musíme zkontrolovat podle bezpečnostního předpisu o délce ucpávky. Tato kontrola podle bezpečnostních předpisů vyhovuje. Vyhovuje i kontrola o mezné náloži, kdy ve vývrtu může být maximálně 2 kg trhaviny a zároveň délka nálože 2 m.

23 Opravená hmotnost trhaviny
Celková hmotnost trhaviny (uhlí a hornina)

24 POUŽITÁ LITERATURA JIŘÍ HORKÝ, ROBERT KOŘÍNEK. Návody ke cvičením z předmětu trhací práce a rozpojování hornin. 2. vydání. Ostrava: ES VŠB Ostrava, 1981.


Stáhnout ppt "Ražba důlních děl pomocí trhací práce"

Podobné prezentace


Reklamy Google