Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektrické točivé stroje

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektrické točivé stroje"— Transkript prezentace:

1 Elektrické točivé stroje
VY_32_INOVACE_ Reverzace Autor: Ing. Tomáš Kałuža Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace Reverzace Silový obvod Ovládací obvod

3 Co je reverzace Reverzace asynchronního motoru se používá tam, kde je potřeba obou směru pohybu asynchronního motoru. Provedení reverzace asynchronního motoru se provádí prohozením libovolných dvou fází. Pro reverzaci nemusí mít asynchronní motor žádné speciální označení.

4 Zapojení silového obvodu

5 Reverzace Důležité je, pro jaký výkon motoru je prováděna.
Zapojení je tvořeno třemi tlačítky a dvěma stykači. Tlačítko SB1 slouží vždy k vypnutí motoru. Tlačítko SB2 a SB3 jsou určena pro zapínání motoru v požadovaném směru otáčení. Paralelně s tlačítkem je zapojen pomocný kontakt stykače, který slouží pro udržení zapojení po uvolnění spínajícího tlačítka. Dále jsou v obvodu zapojeny rozpínací kontakty stykačů. Kontakty slouží k blokování zapnutí obou stykačů najednou. Toto blokování může být provedeno také mechanicky mezi stykač.

6 Ovládací obvod

7 Reverzace s doběhem Vždy je velmi důležité jaký motor spínáme a jak velký má motor doběh. Pokud má motor delší doběh, je vhodné doplnit obvod o časový doběh. Tímto zajistíme, že nedojde k reverzaci ještě v době, kdy motor dobíhá.

8 Literatura VAVŘIŇÁK, P.: Elektrické stroje a přístroje. Ostrava: SŠ elektrotechnická, Ostrava, 2006 SMEJKAL, J. a kol.: Elektrotechnika, VUT Brno, 1991 NAVRÁTILOVÁ, E.: Elektrické stroje. Havířov, 2011


Stáhnout ppt "Elektrické točivé stroje"

Podobné prezentace


Reklamy Google