Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ražba důlních děl pomocí trhací práce

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ražba důlních děl pomocí trhací práce"— Transkript prezentace:

1 Ražba důlních děl pomocí trhací práce
VY_32_INOVACE_Racek_ Elektrický roznět náloží Autor: Mgr. Ing. Ladislav Ráček Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/ – Individualizace a inovace výuky

2 Anotace V tomto materiálu se seznámíme s jednotlivými typy roznětu, konstrukcí elektrické rozbušky, časováním, rozbuškovými sadami, materiálem přívodních vodičů a jejich barevným značením. Uvádím i výhody rozbušek vyráběné firmou Austin Detonator s. r. o.

3 Druhy roznětu Podle platného bezpečnostního předpisu jsou v ČR povoleny k roznětu náloží výbušin tři základní typy roznětů: — zápalnicový — bleskovicový — elektrický.

4 První dva druhy se používají výhradně na povrchu, naproti tomu je elektrický roznět nejpoužívanějším druhem roznětu na všech důlních pracovištích, kde používáme trhací práci. Pomocí elektrického roznětu se u nás rozněcuje zhruba 90 % z celkového počtu náloží. Ke každému schválenému druhu roznětu musíme používat i povolené prostředky trhací techniky.

5 Elektrické rozbušky Elektrická rozbuška je vodotěsnou soustavou elektrického palníku a klasické zážehové rozbušky umístěnými ve společné dutince. Materiálem dutinky je obvykle měď nebo hliník. V ČR vyráběné elektrické rozbušky jsou opatřeny můstkovým elektrickým palníkem.

6 Podle časovaní dělíme — mžikové, které vybuchují téměř okamžitě po zavedení elektrického proudu (po uplynutí reakčního času), — časované — se zpožděním krátkodobým (milisekundovým), kdy časový interval mezi jednotlivými časovými stupni je maximálně 100 ms — se zpožděním dlouhodobým (délečasované), kdy časový interval mezi jednotlivými časovými stupni je větší než 100 ms.

7 Průměr dutinek všech rozbušek je 7 mm, délka se pohybuje v rozmezí 50—100 mm podle délky zpožďovače resp. čísla časovaného stupně. Označení stupně je vyraženo ve dně rozbušky a navíc je uvedeno na štítku z umělé hmoty, který je připevněn na přívodních vodičích. Přívodní vodiče elektrických rozbušek jsou nejčastěji železné. Používají se k tomu vodič S 110 7Fe s průměrem 0,6 mm. Délka vodičů je obvykle 1,5 — 3 m, na žádost zákazníka mohou byt dodávány rozbušky s vodiči delšími,až do hodnoty 10 m.

8 Rozbuškové sady zb – elektrické rozbušky se zvýšenou bezpečností vůči zapálení výbušného prostředí. V tomto provedení se vyrábí typ DeM-Cu-zb, která se používá při trhací práci v uhlí na plynujících dolech. Bezpečnost této rozbušky je dána konstrukcí. N – rozbušky, které vykazují vyšší odolnost proti náboji statické elektřiny. Jsou odolné vůči náboji charakterizovaného výbojem kondenzátoru s napětím 9 kV a kapacitou 300 pF. RoT – rozbušky, které vykazují vyšší odolnost vůči zvýšené teplotě až do hodnoty 130°C – jsou termostabilní. RVT – rozbušky vykazující vyšší odolnost tlaku vodního sloupce do hodnoty 6 MPa.

9 Elektrické milisekundové rozbušky české výroby

10 Elektrické časované rozbušky české výroby

11 Podle vlastností elektrického palníku dělíme elektrické rozbušky na
— standardní — nestandardní (nízkoodporové), které jsou odolnější vůči elektrické energii. Podle nového rozdělení na: — normálně odolné NO, jejichž trvalý bezpečný proud je menší než 0,4 A (dříve označené – standart) — středně odolné SO, jejichž trvalý bezpečný proud je v rozmezí 0,4 — 4 A.(typy SICCA-U, SICCA) — vysoce odolné VO, jejichž trvalý bezpečný proud je vyšší než 4,0 A (typ ZEON-5A).

12 Odpor elektrické rozbušky stanovíme:
R1 — celkový odpor elektrické rozbušky (Ω)/ ρ — elektrický odpor přívodních vodičů (Ω/m) Rm – elektrický odpor pilule můstku (Ω) l – délka dvojitého přívodního vodiče (m)

13 Rozdělení podle typu přívodních vodičů
Elektrické rozbušky se standardně dodávají s přívodními vodiči ø 0,5 mm Cu (0,1756 Ω/2 m), ø 0,6 mm Cu (0,122 Ω/2 m), ø 0,65 mm Fe (0,66 Ω/2 m). Jednotlivé typy a druhy elektrických rozbušek jsou rozlišeny barvou izolace přívodních vodičů: 0-S, DEM-S • červená / žlutá | 0-SICCA, DEM-SICCA • červená / červená | DEM-V • červená / hnědá | DED-S • zelená / žlutá DED-SICCA • zelená / zelená | DED-V • zelená / hnědá | DEP-S • modrá / žlutá | DEP-SICCA • modrá / modrá DEP-V • modrá / hnědá | 0-ZB-S, DEM-ZB-S • žlutá / žlutá

14 Výhody rozbušek fy. Austin Detonator s.r.o.
Iniciační mohutnost elektrických rozbušek (720 mg PETN nebo RDX) je výrazně vyšší než iniciační schopnost standardní rozbušky č. 8, zajišťují tedy vysoký stupeň spolehlivosti při iniciaci všech typů průmyslových trhavin citlivých k iniciaci standardní rozbuškou. Iniciační mohutnost rozbušky ZB (600 mg PETN) odpovídá standardní rozbušce č. 8. Tuhá konstrukce dutinky spolu s trojnásobným zalemováním těsnící zátky minimalizuje možnost jakýchkoli mechanických poškození při manipulaci a zajišťuje vysokou odolnost vůči působení hydrostatického tlaku.

15 Vysoká míra ochrany proti působení elektrostatické elektřiny je zajištěna originálním konstrukčním řešením zajišťujícím, že případný jiskrový výboj je sveden do záměrně vytvořeného a izolovaného jiskřiště. Kvalitní provedení elektrické pilule zajišťující její bezchybnou funkci a spolehlivost.

16 Vysoká odolnost vůči mechanickým podnětům je zajištěna umístěním pyrotechnické zpožďovací slože a primární náplně třaskaviny do ochranného kovového pouzdra. Přesnost jednotlivých časových stupňů zpoždění zaručuje výbornou výslednou kvalitu časovaného odstřelu, zejména z hlediska fragmentace, a snížení nežádoucích seismických účinků.

17 Spolehlivost při použití v rámci širokého teplotního rozmezí.
Přehledné označení pomocí identifikačních štítků připevněných na přívodní vodiče, případně na čelo cívky.

18 Vysoká kvalita obalů a jejich označení provedené v přísné shodě s mezinárodními úmluvami o silniční, železniční, námořní a letecké přepravě. Snadná a rychlá manipulace při skladování a používání při vysokém stupni manipulační bezpečnosti.

19

20 POUŽITÁ LITERATURA HORKÝ, Jiří a Robert KOŘÍNEK. Návody ke cvičením z předmětu trhací práce a rozpojování hornin. Vyd. 2. Ostrava: Ostrava: ES VŠB, 1981. Katalog Ex trhaviny: Indd-trhaviny.pdf. Explosia a.s. [online] [cit ]. Dostupné z: Rozbušky. Austin Detonator s.r.o. [online] [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "Ražba důlních děl pomocí trhací práce"

Podobné prezentace


Reklamy Google