Sociálně ekonomické důsledky pracovních úrazů a nemocí z povolání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PRACOVNÍ PRÁVO ODPOVĚDOST ZAMĚSTNAVATELE ZA ŠKODU NP2.
Advertisements

Sociální správa - prosinec
Předmět: Účetnictví, Aplikace, Účetní software Téma: UCTO2000 – program vedení daňové evidence MZDOVÁ EVIDENCE Použití programu MZDY pro účetnictví Prezentace.
Použitá literarura Petr Klínský,Danuše Chromá,Svatava Tesařová,Michal Janák: Finanční gramotnost-obsah a příklady z praxe škol,NÚOV Praha 2008.
T-1 Úvod do teorie pojištění firem
Aktuální vývoj v pojišťovnictví a jeho regulaci
ASOCIACE SAMOSTATNÝCH ODBOR Û ČESKÁ REPUBLIKA. Stav a vývoj kontroly bezpečnosti a ochrany zdraví při práci za rok 2011 v odborových organizacích Asociace.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
1 Mezinárodní konference 80 let sociálního pojištění „Současnost sociálního pojištění“ Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Zdeněk Liška generální.
Komerční a nekomerční pojištění
 Nemocenská je sociální dávka, která nahrazuje nemocným pracujícím ušlý příjem  Podmínkou je, že nemocný je účastníkem zdravotního pojištění  Na.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Pojištění odpovědnosti za škodu II.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Zdravotní pojištění. Účast na pojištění:  osoby s trvalým pobytem na území ČR  osoby jejichž zaměstnavatel má sídlo na území ČR  zaměstnanec volí ZP.
Vážení obchodní partneři, V souvislosti se zákonem č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů si Vám dovolujeme ukázat přehled dopadů tohoto zákona.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Optimální zdravotní péče „HEALTH POLICY “ Jan Hůlek Kardia s.r.o.
Tomáš Rozsypal, A09N0169P, obor Finanční informatika a statistika.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Novela zákona o důchodovém pojištění (I. etapa důchodové reformy) Technická novela nového zákona o nemocenském pojištění Petr Nečas ministr práce a sociálních.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ. Prameny práva zákon č. 592/1992 Sb., o pojistném na zdravotní pojištění (ZPZP)
Úvod do práva sociálního zabezpečení Právo sociálního zabezpečení pro podnikatele a zaměstnavatele Vysoká škola Karlovy Vary, o. p. s. Mgr. Ilona Kostadinovová.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektuCZ. 1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_EKO165 Název.
PRÁVO SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ Důchodové pojištění JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
POJISTNÉ NA ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
OSVČ – zdravotní pojištění 2014
Sociální pojištění Veřejný systém založený na rozpočtovém, nikoli pojistném principu. SZ a VZP.
1 Pracovní úrazy Pracovní úrazy : Zaměstnavatel je povinen vést příslušnou evidenci pracovních úrazů v souladu s nařízením vlády č. 201/2010.
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Správa sociálního zabezpečení
Vybrané kapitoly z pracovního práva V ČESKÉ REPUBLICE Seminář „Budoucnost pro připravené“ 2011.
OSVČ – sociální zabezpečení OSVČ - podnikatel Vyměřovacím základem je 50 % z (příjmy – výdaje = ZISK). Rozhodným obdobím je kalendářní rok. Za.
Účtování o zaměstnancích 336 / / ,221 hrubé mzdy zdravotní pojištění sociální pojištění daň z příjmů srážky ve prospěch jiných.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_02 Název materiáluKalkulačka.
Název opory – Pracovní úrazy Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Vzdělávání pro bezpečnostní systém státu (reg. č.: CZ.1.01/2.2.00/ )
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
Vybrané otázky nového ZÁKONÍKU PRÁCE Zákon č. 262/2006 Sb.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
1 Mgr. Ing. Bc. Radek Neděla. Odpovědnost za škodu Odpovědnost zaměstnavatele = objektivní; předpoklady vzniku: - vznik škody, - protiprávní jednání nebo.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Pojištění odpovědnosti za škodu při výkonu povolání a zájmové činnosti Soňa Jarošová Lukáš Klemensevič.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Anotace Materiál je určen pro žáky středních odborných škol a středních odborných učilišť v rámci výuky finanční gramotnosti v bloku ekonomických a příbuzných.
OBECNÁ ZJIŠTĚNÍ ZE ZKUŠENOSTÍ ZAMĚSTNAVATELŮ A ZAMĚSTNANCŮ S ODŠKODŇOVÁNÍM PRACOVNÍCH ÚRAZŮ A NEMOCÍ Z POVOLÁNÍ 6. konference Společně bezpečně v EU –
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor bakalářské práce: Martina Moravcová, DiS. Vedoucí bakalářské.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Pojišťovnictví Pojišťovnické & pojistné právo
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Nemocenské a další sociální dávky v ČR
Správa sociálního zabezpečení
„Dočkáme se vládní strategie pro zdraví seniorů?“
Pojištění BYTOVÝCH DOMŮ
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR, 7. února 2013 Úvodní slovo
Správa sociálního zabezpečení
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Důchodové pojištění a jeho produktové modifikace
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
BLEP061p Řízení ekonom. a právo
Sociální politika Předmět, metoda a prameny právní úpravy SZ
„Stárnutí populace – analýza nákladů zdravotního a sociálního systému“
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Pracovní právo JUDr. Eva Dandová tel e mail Dandova
Expertní skupina pro snižování administrativní zátěže podnikatelů
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Transkript prezentace:

Sociálně ekonomické důsledky pracovních úrazů a nemocí z povolání 6. konference 6. konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik 22. října 2012 Poslanecká sněmovna PČR Libuše Bělohlávková předsedkyně Stálého výboru pro sociální a zdravotní problematiku Rady vlády pro BOZP Sociálně ekonomické důsledky pracovních úrazů a nemocí z povolání

Úvodem několik čísel Za rok 2011 bylo v ČR statisticky evidováno 47 111 pracovních úrazů s pracovní neschopností 2 592 537 kalendářních dnů pracovní neschopnosti 1210 případů nemocí z povolání 56 případů ohrožení nemocí z povolání 125 smrtelných pracovních úrazů.

Dále bylo evidováno 25 528 pracovních úrazů bez pracovní neschopnosti. Průměrná délka dočasné pracovní neschopnosti pro jeden pracovní úraz byla 55,03 kalendářních dnů. V důsledku pracovní neschopnosti pro pracovní úraz bylo denně v práci nepřítomno v průměru 7 377 osob.

Podle údajů pojišťoven bylo v roce 2011 vyplaceno z titulu pracovních úrazů a nemocí z povolání pojistné plnění v celkové výši 3,51 miliardy Kč; z toho na renty osobám s poškozením zdraví z práce vyplaceno celkem 2,1 miliardy Kč ve správě pojišťoven je vedeno 14 284 rent. Systém úrazového pojištění je komplementární - výše uvedená čísla jsou pouze náklady mimo zdravotní péči a nemocenské dávky – tyto náklady vzniklé v důsledku pracovních úrazů a nemocí z povolání nejsou evidovány.

Správní režie pojišťoven činila v roce 2011 (při 13,5 %) celkem 848 548 000 Kč Do státního rozpočtu bylo vráceno celkem 1 949 492 000 Kč 848548

A další čísla …. ? Bohužel, nejsou k dispozici … Současný komplementární systém pojištění zaměstnavatele za škodu způsobenou pracovním úrazem a nemocí z povolání neumožňuje zjistit, kolik stojí zdravotnická péče a kolik se vyplatí na nemocenském z titulu poškození zdraví z práce. nn

Proto neváhejte a přihlaste se do diskuse, pomůžete tím nám i sobě. O vývoji právní úpravy této oblasti a o současném stavu legislativních prací Vás informoval kolega JUDr. Vít Samek. O zkušenostech z dosavadního způsobu odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání za stranu zaměstnavatelů a zaměstnanců a současně i pojišťoven provozujících pojištění odpovědnosti zaměstnavatele, budou hovořit kolegové v následujících vystoupeních. Ale co nás zajímá, jsou vaše zkušenosti, názory a náměty, jak by měl systém úrazového pojištění v České republice vypadat. Proto neváhejte a přihlaste se do diskuse, pomůžete tím nám i sobě. mm