METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
METODY A TECHNIKY VÝZKUMU
Advertisements

Mosty mezi pedagogickou a psychologickou diagnostikou
Diagnostika vnitřních podmínek výuky
Něco o pozorování Tereza Krajčová Lenka Prachařová Anna Rokytová
Předmět psychologie Předmět psychologie práce a organizace.
AV stručná prezentace.
Etapy práce na sociologickém výzkumu. 2 I. Formulace problému II. Rozhodnutí o populaci a vzorku III. Pilotní studie IV. Rozhodnutí o technice sběru dat.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
v pedagogické diagnostice
Dotazovací techniky I. Druhy dotazovacích technik a jejich užití:
VY_32_INOVACE_EKO_07 MARKETINGOVÝ VÝZKUM II. Autor: Ing. Hana Motyčková „Autor je výhradní tvůrce materiálu.“ Datum vytvoření: Klíčová slova:
Metody pedagogické diagnostiky
Metody psychologie Rorschachův test
Metody sociální psychologie
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Marketingový výzkum – zjišťování informací Vypracoval : Ing. Adéla Hrabcová Projekt Anglicky v odborných.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 32 Číslo.
PSYCHOLOGIE JE VĚDNÍ OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ PROŽÍVÁNÍM (PSYCHICKÝMI JEVY) A CHOVÁNÍM ČLOVĚKA.
ÚVOD DO PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Ivana Kuntová, Pětiúhelník Přesná konstrukce velikosti strany pětiúhelníku ze zadaného poloměru opsané kružnice Ivana Kuntová,
Základy psychologie – úvod
(délka, obsah, objem, hmotnost, čas)
Statistika – základní pojmy, diagramy
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
PROVĚRKY Převody jednotek času.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Rozklad čísel 6 – 10 – doplňování varianta A
Možnosti využití informačních a digitálních technologií pro diagnostiku žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Klenková, Gajzlerová, Girglová, Sychrová.
Úvod do psychologie
Dělení lomených výrazů
Funkce s absolutní hodnotou Využití grafu funkce při řešení rovnic a nerovnic s absolutní hodnotou Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Výzkumné metody v psychologiI
Úvod do psychologie
Statistika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Cibulková.
Metody psychologie III.část – testy Anotace: Výukový materiál je určen pro učitele SŠ k tématu – METODY PSYCHOLOGIE - testy. V prezentaci je uvedeno –
Diagnostika osobnosti Seminář 6 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem, státním rozpočtem České republiky a rozpočtem hlavního města.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Metody psychologie IV. Část Experiment, sociometrická metody Anotace : Prezentace slouží jako osnova, která má pomoci učiteli při výkladu. Výukový materiál.
Název školyStřední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuModerní.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Jana Novotná Název materiálu: VY_32_INOVACE_10_PEDAGOGIKA_PSYCHOLOGIE_18.
Varianty výzkumu Kroky výzkumu Výběrový soubor
Metody psychologie Mgr. Jiřina Boušková.
Dostupné z Metodického portálu www. rvp
Metody psychologie.
Pedagogicko–psychologická diagnostika
LOGARITMICKÉ ROVNICE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Rozcvička Urči typ funkce:
Zakresli dle 3D modelů – nárys, bokorys a půdorys
K U F R Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
PROVĚRKY Převody jednotek času – 2. část
Barvy a tvary logické řady
Najdi dva stejné obrázky
Název učebního materiálu
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Převody jednotek délky - 2.část
Rozklad čísel od 1 do 10 Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným.
B a r v y Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
ZLOMKY pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dušan Goš. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Procenta % Prezentace je zaměřená na procvičování procent užitím trojčlenky. Obsahuje celkem řešených 15 příkladů. Mgr. Eva Černá, Plzeň Autor © Eva Černá.
Převody jednotek objemu − 2. část
Převody jednotek hmotnosti – 2. část
Tvary – přiřazování Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Orofacionální cvičení III.
Rovnice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Kamila Kočová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 1802–4785,
Převody jednotek času – 2. část
ČÁSTI TĚLA Potřebné věci Autor © Žaneta Prošková
Transkript prezentace:

METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

Psychologie je empirická věda, která disponuje souborem metod, které slouží ke sběru dat a k jejich vyhodnocení. Výzkumná práce se má vždy opírat o využití několika metod. Hlavní metody psychologie: a) metody psychologického výzkumu b) psychologické diagnostické (vyšetřovací) metody

A) Metody psychologického výzkumu Pozorování - sebepozorování (např. deník) - pozorování další osobou: a) přímé – kdy sledovaný jedinec nebo skupina o sledování ví b) nepřímé – pokud sledovaný o pozorování neví (magnetofonový záznam, film, fotografie, skryté kamery)

Pozorovatel zásadně nezasahuje do činnosti pozorovaných Pozorovatel zásadně nezasahuje do činnosti pozorovaných. Nesmí do pozorování promítat vlastní přání nebo osobní zvláštnosti. Pozorování musí být soustavné, plánovité, cílevědomé – vedou se přesné záznamy. Při pozorování ale pozor na ochranu osobnosti!

Experiment Zkoumá psychické jevy v uměle vytvořených podmínkách (vyloučíme tím náhodné vlivy). a) experiment přirozený – přechod mezi pozorováním a experimentem, aplikuje se v přirozených životních situacích (např. ve třídě) b) experiment laboratorní – probíhá v uměle vytvořeném prostředí, zaměřuje se například na vnímání, paměť, pozornost aj.

Rozhovor (interview) Velmi cenná metoda, přímý kontakt s klientem, můžeme pozorovat i neverbální projevy, reakci klienta na dotazy. Rozhovor: a) standardizovaný – přesně stanovené formulace otázek v určeném pořadí b) nestandardizovaný – otázky promyšlené, určen cíl rozhovoru, ale pořadí necháno na tazateli

Dotazník Soustava standardizovaných otázek ve formě tištěných dotazníků. Určen k hromadnému zkoumání. Otázky: a) otevřené – volně odpovídáme b) uzavřené – volí se z několika odpovědí, např. odpovědi ANO – NE – NEVÍM. Nevýhodou je snaha dotazovaného jevit se v lepším světle, proto obsahují některé osobnostní dotazníky tzv. „lži skóre“!

Anamnéza Na základě rekonstrukce životopisu pomocí otázek se zjišťují podmínky a okolnosti vývoje jednotlivce, jeho dosavadní psychický vývoj, životní prostředí a psychický stav. Anamnéza má několik částí – osobní, rodová, zdravotní, sociální apod.

Rozbor spontánních výtvorů (výtvarné, slovní či hudební) Jsou to práce, které byly vytvořeny při běžné činnosti a nebyly určeny pro psychologický výzkum. Příklady: slohové práce, práce z výtvarné výchovy apod.

B) Psychologické diagnostické metody Jsou určeny pro poznávání osobnosti, především pro praktické účely (personalistika, poradenství apod.). Jejich použití je určeno výhradně pro psychology.

Výkonové testy Speciální případ psychologických experimentů. Výsledky jednotlivých osob jsou srovnávány. Různé typy testů: a) testy inteligence b) testy speciálních schopností (paměti, kreativity, zkoušky matematických schopností apod.)

Testy osobnosti Dotazníky, např. Cattel – popisuje osobnost pomocí 16 faktorů. Testy temperamentu. Projektivní testy – např. Rorschachův test inkoustových skvrn, Baumtest (kresba stromu), Hand – test (interpretace obrazů ruky), Figur – test (zobrazení postav), Lüsherův test barev, asociační testy a psychologie písma.

Seznam použité literatury ŠIL, P. - Karolová, J.: Já člověk. 2. vyd. Olomouc: Nakladatelství Olomouc s. r. o, 2004. ISBN 80–7182–175–6 . Říčan, P.: Psychologie. 1. vyd. Praha: Portál, 2005. ISBN 80–7178–923–2.