ISLÁM Judaismus, křesťanství a islám – monoteistické náboženství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁBOŽENSTVÍ VE SVĚTĚ Klademe si otázky týkající se vzniku a podstaty světa. Lidé mají různý názor, zda svět stvořil Bůh či ne. Je jich více nebo jen.
Advertisements

SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Mekka a medina Hudba.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
V současném světě – 2 názory na svět
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Názor na svět: věřící, bez vyznání a ateisté
Křesťanství vznik a podstata.
Název školy Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP Název OP OP Vzdělávání.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Arabové a Islám Raný středověk.
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
Islám Petr Machala.
Světová náboženství.
Obyvatelstvo – struktura národnostní a náboženská
Občanská výchova 7. ročník
Islám.
Islám Arabové.
Světová náboženství.
KŘESŤANSTVÍ.
Islám Arabové.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ - ISLÁM
Arabská říše Islám.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
Islám Arabská říše.
RISK Náboženství.
Asie - obyvatelstvo. Asie - obyvatelstvo Světadíl s největším počtem obyvatel na světě (asi 4 mld. lidí) Světadíl s největším počtem obyvatel na světě.
Vypracoval: Jakub Moravec
Světová náboženství – islám
Islám Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_3D.7.05
Mohamen Jasenovský Jaroslav.
ISLÁMSKÝ NÁBOŽENSKÝ SYSTÉM
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Náboženství - opakování
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_465.
Anna Hradecká, Kačka Vránová
Arabové a jejich výboje
ARABOVÉ A jejich výboje.
Arabové a Turci, islám uč
Náboženství - islám Název školy
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Muhammad Autor: Mgr. Jana Formánková Předmět Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Islámské umění.
Geografie Věda, která zkoumá krajinnou sféru (od 6 – 70 km pod zemským povrchem – až po 30 km nad zemským povrchem) Jaký je svět kolem nás? Proč je plný.
Světová náboženství. Světové náboženství není založeno jen pro jeden národ, ale má své příznivce po celém světě.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Opakování náboženství – opakovací kvíz Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-18 Šablona: III/2 Inovace.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Náboženství v Asii Číslo vzdělávacího materiálu: ICT8-5 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Islám. Monoteistické náboženství Druhé největší náboženství světa Založené na učení proroka Muhammada Stoupenci Islámu: muslimové Prameny islámu: Korán,
Duchovní kultura Evropy Matěj Jansa Tomáš Karfilát.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Islám Štěpán Křenovský, Jakub Šťastný, Antonín Krejča, Jan Danda, Matyáš Danda V2A 2015.
VY_32_INOVACE_8_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_NÁBOŽENSTVÍ A JINÉ SEKTY Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace Registrační.
Islám a západ HISTORICKÁ PAMĚŤ A SOUČASNÁ KRIZE Duchovní kultura Evropy Král, Špála.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o Arabské říši a základech islámského náboženství. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
ISLÁM Judaismus, křesťanství a islám – monoteistické náboženství Bůh seslal lidstvu proroka Muhammada (Mohameda), aby šířil víru Svatá kniha Korán – autentické.
ARABSKÁ ŘÍŠE Učebnice od s. 40. ISLÁM Monoteistické náboženství Bůh ALLÁH Zakladatel -prorok MUHAMMAD Posvátná kniha KORÁN Vznik na Arabském poloostrově.
Židovství Judaismus. Toto náboženství pochází z Izraele Teologie judaismu slouží jako základ mnoha jiných náboženství včetně dvou nejrozšířenějších, křesťanství.
ISLÁM.
STŘETÁVÁNÍ KŘESŤANSTVÍ
Křesťanství a středověká Evropa
Digitální učební materiál
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Téma (název prezentace)
D ě jiny islámských zemí. Z Mekky do Medíny Prorokem islámu Muhammad Žil jako obchodník, než se mu začal zjevovat archanděl Gabriel Muslimové (vyznavači.
Arabové a islám.
SVĚTOVÁ NÁBOŽENSTVÍ.
Arabská říše ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová. Arabská říše  vznik na Arabském poloostrově v 7. století  obyvatelé – kočovní pastevci (beduíni)
Transkript prezentace:

ISLÁM Judaismus, křesťanství a islám – monoteistické náboženství Bůh seslal lidstvu proroka Muhammada (Mohameda), aby šířil víru Svatá kniha Korán – autentické slovo Boží

Vznik islámu, dnešní situace Asi r. 700, na Arabském poloostrově Dnes asi 1 miliarda muslimů Rozšíření – arabský svět, Írán, Turecko, severní Afrika, část Asie, Balkán, Bosna, Albánie. Přistěhovalci v záp. Evropě.

Islámské náboženství Víra v jediného Boha Ostatní jsou považováni za „nevěřící“, jsou potírání Odmítají Trojici boží, Ježíš nebyl syn Boží, ale člověk a prorok, nebyl ukřižován. Předchůdci Mohameda byli Abrahám, Mojžíš a Ježíš Podle muslimů Židé a Křesťané ztratili Boží knihy (Tóru a Evangelium) a proto Bůh poslal na svět Mohameda s boží knihou Koránem

Zakladatel islámu - Mohamed Narodil se asi 570 v Mekce, od 40 let prorokoval, v poušti ho vyzvalo Boží zjevení k hlásání islámu. Varoval před Božím hněvem. Mekkánci ho pronásledovali, uprchl do Medíny, kde šířil islám. Vojensky ovládl Mekku, učinil ji nejposvátnějším místem všech muslimů.

Korán Svatá kniha islámu, zjevena Mohamedovi prostřednictvím anděla Gabriela Psána arabsky, nesmí se překládat, aby se nezměnil význam Zdroj islámského Božího práva - šaría Po smrti Mohameda rozpad na tři islámské proudy: sunna – šía – cháridža.

Oblékání a „nahota“ Mužská nahota – oblast mezi pupkem a koleny Pokrývka hlavy – turban, fez, bílá čepička, arabský šátek s obručí. Základ oblečení je dlouhá košile Ženská nahota – celé tělo vyjma obličeje, rukou a nohou.

Hygiena „Znečištění těžké“ – smrt, pohlavní styk, menstruace, výron semene, porod šestinedělí. Náprava: omytí celého těla vodou, výplach úst a nozder. „Lehké znečištění“- spánek mdloby, konání potřeby, dotek osoby jiného pohlaví(Ne sestra, matka,…), dotek zdechliny, psa, vepře, alkoholu. Náprava: omytí rukou, obličeje, krku, uší, nohou, úst, nozder. Kontrast mezi dokonalou čistotou domácnosti a běžné ulice.

Zvláštnosti Mešity, vstup, pobyt, dvě části – mužská a ženská Súk, žije v noci, uličky dle zboží, smlouvání. Zlato, koření a parfémy poblíž mešity Pikniky v přírodě, pospolitost velké rodiny

Strava ZÁKAZ VEPŘOVÉHO MASA A KRVE NE zdechlinu U ortodoxních důraz na správné zabití Nesmažit na sádle, nebo spolu s vepřovým Drůbež a ryby vhodné NE alkohol (typický je arak – anýzovka), omamné látky a hazard. Předkrm bývá studený – teplé maso (kebab, šašlik) a chléb, sloužící k nabírání – zákusek z lístkového těsta, medu, ořechů a ovoce.

Islámské náboženské povinnosti Pět pilířů víry 1. vyznání víry – veřejné přihlášení k víře 2. modlitba – ranní, polední, odpolední, večer po západu Slunce a noční asi 2 hod po západu. Zakrýt nahotu, očistit, zout si boty, modlitební kobereček, otočit k Mekce Vstup cizinců do mešity 3. půst - Ramadán – pohyblivý postní měsíc, cizinci by neměli na veřejnosti porušovat.

4. Náboženská daň 5. Pouť do Mekky hadždž – alespoň jednou v životě, nemuslim zákaz vstupu pod trestem smrti nebo přestup na islám, ročně asi 2 miliony poutníků Zvláštní oblečení, zákaz mytí, holení se, nestříhat si vlasy, nečesat, nestříhat nehty, nevoňavkovat, pohlavně neobcovat. Po pouti je dobré se napít z posvátné studny a vykonat návštěvu u prorokova hrobu v Medíně. Kdo vykonal pouť – čestné jméno hadži Další svátky – narození dítěte, obřízka, svatba.

Arabské lékařství Arabští lékaři navázali na Hippokrata a Galéna, praktiky převzali od Indů Vynikli v anatomii, operovali císařský řez, oči, odstraňování močových kamenů. Avicenna – položil základy středověké medicíny. Podle něj se do 17. století vyučovalo na KU.

Arabský pacient Pojem času – nejsou dochvilní, vyžadování dochvilnosti považují za nezdvořilost. Chování – ovlivněno vírou, fatalisti. Nejsou tak racionální jako my. Pozdravy – velmi pozitivně emocionální, doteky, polibky, muži mezi muži a ženy mezi ženami – u nás chápáno jako projev homosexuality. Vyžadují srdečnost. Komunikace – živá, pohled do očí vítán. Ruce v bok, nebo zkřížené ruce chápou jako nadřazenost.

Dotek mezi pohlavním na veřejnosti jsou neslušné Ženu nevyšetřuje muž Rodiče a prarodič milují děti a řeší každou banalitu