Technická mechanika – diferenciál

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Advertisements

Fyzika - mechanika.
Rozvodovky, diferenciály, pohony 4 x 4
Fyzika + Elektřina. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 1 Číslo.
Převody s ozubenými koly kuželovými a šroubovými Planetový převod
Inf Analogová a digitální televize. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_AUT2_05 Diferenciál.  vyrovnat rozdílové otáčky hnacích kol zejména při průjezdu zatáčkou a na různém povrchu silnic  rozdělit točivé.
Matematika Kulová úseč a vrchlík. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Inf Analogové a digitální zařízení. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Informatika – Datové sítě
Inf Webová stránka, princip HTML a CSS. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Soustružení Úvod Co se tím dělá Čím se to dělá. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Technické prostředky v požární ochraně Požární žebříky.
Informatika – Práce se vzorci. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Technická mechanika – Čepové tření
Technická mechanika – Skládání sil 2
Informatika – Prezentace informací. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Tvorba webu – struktura webu. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Informatika – Podmíněné formátování. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Informatika – Úvod do MS Powerpoint. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Výstupní zařízení - plotr
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Výroba eurooken - video
Matematika Kulová vrstva, kulový pás
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Bezpečný počítač.
Fyzika – Asynchronní elektromotor
SW počítače - operační systém
STAVEBNÍ TRUHLÁŘSTVÍ Konstrukce a výroba oken
Technické prostředky v požární ochraně
Fyzika – Chemické zdroje napětí
Software počítače - rozdělení
Technické prostředky v požární ochraně
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Princip streamování videa a hudby
AUTOMATIZAČNÍ TECHNIKA Karnaughovy mapy – tři proměnné
Technické prostředky v požární ochraně
Matematika Pravděpodobnost
PICTURES FOR DESCRIPTION
Fyzika – Zesilovač.
Technické prostředky v požární ochraně
Technické prostředky v požární ochraně
Informatika – Práce s listy
Fyzika – Přenosová soustava ČR
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Inf Barevné ladění dokumentů
Inf Tvorba WWW – tabulky a seznamy
Informatika – Funkce KDYŽ
Úprava výrobků před pečením 2
ELEKTROTECHNIKA Intenzita elektrického pole
PICTURES FOR COMPARISON
Fyzika – Elektrolýza.
Fyzika – Jaderná elektrárna
ELEKTRONIKA Zesilovače – princip, druhy
Technické prostředky v požární ochraně
Inf Formáty grafických souborů
Technická mechanika – Skládání sil
Technické prostředky v požární ochraně
Fyzika – Jednoduchý elektrický obvod
Technická mechanika – Převody
Matematika Parabola.
ELEKTROTECHNIKA Řazení kondenzátorů – sériové řazení
Technické prostředky v požární ochraně
Technologie – spojování materiálů – pevné rozebíratelné spoje
Fyzika – Kmitavý pohyb.
Fyzika – Usměrňovače.
Technická mechanika – Těžiště
MATEMATIKA Mocniny s přirozeným exponentem
Fyzika – Zvuk.
MATEMATIKA Mocniny s racionálním exponentem
Informatika – Práce s grafy
Transkript prezentace:

Technická mechanika – diferenciál

Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0608 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu: 05_03_32_INOVACE_19

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Převody Předmět: Technická mechanika Ročník: 2. Jméno autora: Mgr. Radek Hoszowski Škola: SPŠ Hranice Anotace: Princip a typy diferenciálu. Klíčová slova: Satelitní kola, torsten, uzávěrka diferenciálu. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Hoszowski Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Diferenciál Nejčastěji se s ním setkáváme u automobilů, avšak mnohdy jej nalezneme i obráběcích a tvářecích strojů. U automobilů brání smyku kol při projíždění zatáčkou. Obr. 1 – diferenciál

popis 1 – talířové kolo 2 – satelitní kola 3 – vstupní hřídel 4 – kuželové kolo 5 – výstupní hřídel 6 – planetová kola 7 – výstupní hřídel Obr. 2 – vnitřní uspořádání

Funkce Při jízdě po rovině, je kroutící moment ze vstupní hřídele rovnoměrně rozděluje mezi obě výstupní hřídele. Při jízdě do zatáčky je jedna z výstupních hřídelí zatěžována více nežli druhá a dojde k přerozdělení kroutícího momentu z vstupní hřídele, roztočí se satelitní kola a dojde k přerozdělení kroutícího momentu.

Definice Přírůstek počtu otáček vnějšího kola v zatáčce nad počet otáček při přímé jízdě se rovná úbytku počtu otáček vnitřního kola. Obr. 3 - princip

Typy diferenciálů Klasický - se satelitními koly Osový - Torsen S uzávěrkou

Torsen Obr. 4, 5 - torsen

S uzávěrkou Obr. 6 - uzávěrka

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Veškeré použité obrázky (kliparty) pocházejí … Použité zdroje Obr. 1 - AUTOR NEUVEDEN. Autoline [online]. [cit. 20.5.2013]. Dostupný na WWW: http://autoline-eu.cz/sf/soucastky-prenosu-diferencial-SCANIA-3-serie4-serieR-serie-R660-5-57-12091307240848920600.html Obr. 2 - SALABA, Stanislav; MATĚNA, Antonín. Mechanika II. Praha: SNTL, 1977, ISBN 5462. Obr. 3 - AUTOR NEUVEDEN. Autoweb [online]. [cit. 21.5.2013]. Dostupný na WWW: http://www.autoweb.cz/video-jak-funguje-diferencial/ Obr. 4,5 - AUTOR NEUVEDEN. torsen [online]. [cit. 21.5.2013]. Dostupný na WWW: http://www.torsen.com/products/T-1.htm Obr. 6 - AUTOR NEUVEDEN. Eshop.jp [online]. [cit. 21.5.2013]. Dostupný na WWW: http://eshop.jp-axles.cz/servis-vozidel/eshop/3-1-PEVNOSTNI-POLOOSY-JP-AXLES/43-2-vyrobky-JP-AXLES-NA-ZAKAZKU/5/6-Uzaverka-diferencialu-JP-AXLES-pro-portalove-napravy-UAZ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radek Hoszowski. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.