Marie Curie Sklodowska

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_18 - JADRNÁ ENERGIE
Advertisements

Maria Curie-Skłodowska
Marie Curie-Sklodowska 19.–20. století
MARIE CURIE-SKLODOWSKÁ ( ) životopis
Slavná jména fyziky Jméno: Elznic Jakub Třída: 9.C Datum odevzdání
Albert Einstein.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Fyzika Ročník : 9.
Jaderná energie Výroba paliv a energie.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Radioaktivita – slavné osobnosti
Wilhelm Conrad Röntgen
Pierr Curie Francouzský fyzik.
Wilhelm Conrad Röntgen
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Maria Skłodowska-Curie 7. listopadu 1867 Varšava – 4
10. IRENE JOLIOT- CURIE FREDERIC JOLIOT- CURIE
Maria Curie-Skłodowska
Významné osobnosti fyziky a chemie
Jaderné záření Iveta Neradová Jan Voříšek Michaela Belková
Fy-kvarta Yveta Ančincová
Základní škola Kladruby 2011  Škola: Základní škola Kladruby Husova 203, Kladruby, Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Modernizace výuky Autor:Petr.
VY_32_INOVACE_B3 – 08 Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Jaderná energie.
Antoine Henri Becquerel
Jana Brabencová, Martin Brdek, Michal Jirovský, Filip Pertlík
Jaderná Energie.
Radioaktivita,radioaktivní rozpad
Jaderná energie.
Pierre Curie Nikola Kolev 9.B.
Curieová Sklodowská Marie
PIERRE CURIE francouzský chemik a fyzik profesor na Sorboně
Antonie Henri Becquerel
RADIONUKLIDY Zlata Líznerová Michal Šmídek Nela Ornová Jaroslav Zeman
Wilhelm Conrad Röntgen
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Enrico Fermi – 1942 Chikago, řetězová reakce, zaměření na energetiku
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_348
Marie Currie-Sklodowská
TĚLESO A LÁTKA.
Radioaktivita = schopnost některých látek samovolně vyzařovat neviditelné pronikavé záření, které dokáže procházet jinými látkami a způsobovat jejich změny.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_19 Název materiáluRentgenové.
Německý fyzik, jeden z nejtalentovanějších experimentátorů 19. století Držitel 1. Nobelovy ceny za fyziku Objevitel rentgenových paprsků Vysokoškolský.
Polonium 210.  Podrobná analýza chemické látky použitá k otrávení člověka v historii  Charakteristika osoby  Podrobnosti o otravě  Popsání období.
Prokopová, Hlawiczková 8.C  narodil se 27. března 1845 v německém městě Lunnep,  vystudoval fyziku na univerzitě v Utrechtu, poté přešel na vysokou.
DRUHÁ FÁZE PRŮMYSLOVÉ REVOLUCE – OBJEVY A VYNÁLEZY NOBELOVA CENA Autor: Nikola Šimánková, 8.ročník.
Marie Curie-Sklodowská
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
OHMŮV ZÁKON Ohmův zákon vyjadřuje vztah mezi elektrickým odporem, napětím a proudem. Je pojmenován podle svého objevitele Georga Ohma. Zákon říká, pokud.
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
Marie Curieová-Sklodowská
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Maria Curie-Sklodowska Lise Meitnerová
Marie Curie-Sklodowska
VY_32_INOVACE_
RADIOAKTIVITA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_17_32.
Organická chemie Autor: Mgr. Iva Hirschová
Výuka jaderné chemie a chemie f-prvků na středních školách
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Radioaktivita radioaktivita je samovolná schopnost některých druhů atomových jader přeměňovat se na jádra stálejší a emitovat přitom tzv. radioaktivní.
Marie Curie Skłodowská Vytvořil V.Pawlas
Wilhelm Conrad Röntgen
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
Marie Curie Sklodowska
CURIE- SKLODOWSKÁ VY_32_INOVACE_F01
Transkript prezentace:

Marie Curie Sklodowska

Marie Curie Sklodowska Narozena: 7. listopadu 1867 Varšava, Polsko Úmrtí: 4. července 1934 (ve věku 66 let) Marie Curie Sklodowska byla polská vědkyně v oblasti chemie a fyziky. Za svou práci získala dvě Nobelovy ceny, nespočet čestných doktorátů i jiných ocenění. Její otec byl profesorem matematiky a fyziky na gymnáziu. Základní vzdělání získala Sklodowska na místních školách. Další vědecké znalosti pak získala od svého otce. V roce 1891 odešla Sklodowska studovat do Paříže na Sorbonu. Roku 1894 se seznámila s profesorem fyziky Pierrem Curiem a o rok později se za něj provdala.

K jejím největším úspěchům patří: -teorie radioaktivity -technika dělení radioaktivních izotopů -objev dvou nových chemických prvků: radia a polonia. -Pod jejím osobním vedením byly též prováděny první výzkumy léčby rakoviny pomocí radioaktivity. Radioaktivita neboli radioaktivní přeměna je jev, při němž dochází k vnitřní přeměně složení nebo energetického stavu atomových jader, přičemž je zpravidla emitováno vysokoenergetické ionizující záření. Polonium, chemická značka Po, lat. Polonium je nestabilní radioaktivní prvek, nejtěžší ze skupiny chalkogenů. Byl objeven roku 1898 Marií Curie Skłodowskou a pojmenován na počest její vlasti – Polska. Chemicky patří mezi kovy. Radium (chemická značka Ra, latinsky Radium) je 6. z řady kovů alkalických zemin, silně radioaktivní prvek, vznikající v rozpadové řadě uranu a thoria.

Wilhelm Conrad Röntgen

Wilhelm Conrad Röntgen Narozen: 7. 27. března 1845 Úmrtí: 10. února 1923 (ve věku 77 let) Mnichov, Bavorsko, Německo Německý fyzik s nizozemskými předky se narodil jako jediné dítě v rodině obchodníka. V jeho třech letech se rodina přestěhovala do nizozemského Apeldoornu. V šestnácti letech ho rodiče poslali za dalším vzděláním do Utrechtu, kde žil ve spřátelené rodině u profesora chemie místní univerzity Jana Willema Guninga. Röntgenův život ovlivnilo setkání s profesorem fyziky Augustem Kundtem. V roce 1869 se stal jeho asistentem, po roční spolupráci v Curychu s ním odešel do Würzburgu a o dva roky později (1872) na nově zřízenou univerzitu ve Štrasburku.

K jeho největším úspěchům patří: -objev paprsků X. Rentgenové záření (starším názvem záření X či paprsky X) je forma elektromagnetického záření o vlnových délkách 10 nanometrů až 1 pikometr. Využívá se při lékařských vyšetřeních.

Děkuji za pozornost. Tomáš Navrátil Zdroje: http://www.converter.cz/fyzici/curie-sklodowska.htm https://cs.wikipedia.org/wiki/Hlavn%C3%AD_strana http://zivotopis.osobnosti.cz/marie-curie-sklodowska.php http://www.converter.cz/fyzici/rontgen.htm https://www.google.com/imghp?hl=cs Tomáš Navrátil