Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výuka jaderné chemie a chemie f-prvků na středních školách

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výuka jaderné chemie a chemie f-prvků na středních školách"— Transkript prezentace:

1 Výuka jaderné chemie a chemie f-prvků na středních školách
Obrazový materiál (příloha diplomové práce) Vypracoval: Ing. Petr Distler Vedoucí práce: RNDr. Pavel Teplý, Ph.D. Přírodovědecká fakulta UK v Praze, Praha 2014

2 Uranové nádobí I Uranové nádobí – hydráty diuranátu (M2U2O7 · n H2O) s kationty alkalických kovů (nejčastěji Na+ nebo K+) se přidávaly jednak jako příměsi do skla, které pak mělo většinou žlutou či zelenou barvu, jednak do barev, které se využívaly pro dekoraci.

3 Uranové nádobí II Uranové nádobí – hydráty diuranátu (M2U2O7 · n H2O) s kationty alkalických kovů (nejčastěji Na+ nebo K+) se přidávaly jednak jako příměsi do skla, které pak mělo většinou žlutou či zelenou barvu, jednak do barev, které se využívaly pro dekoraci.

4 Fluorescence uranových sloučenin
Pod fialovým světlem lze vidět schopnost uranu fluoreskovat (zářit, svítit). Tento jev nemá nic společného s radioaktivitou. Při radioaktivních přeměnách dochází ke změně složení jádra atomu. Při fluorescenci (popř. fosforescenci, která má stejný mechanismus, ale trvá delší dobu než fluorescence) dochází vlivem absorbovaného záření (v daném případě světla) k přechodu elektronů na vyšší kvantovou hladinu. Při návratu elektronu na nižší hladinu dochází k vyzáření fotonu, který lze vzhledem ke kratší vlnové délce pozorovat pod fialovým světlem. Z historických událostí je zajímavé, že právě samotná radioaktivita byla objevena, když v roce 1896 Henri Becquerel zkoumal fosforescenci uranové rud.

5 Využití radia jako luminoforu na ručičkách a cifernících
Radium se nanášelo na ručičky a ciferníky hodinek a dalších přístrojů.

6 Kouřový detektor obsahující americium
Kouřový detektor obsahující americium byl dříve hojně používaný, dnes už pro přítomnost radioaktivního americia bývá nahrazován jinými technologiemi.

7 Auerova punčoška Auerova punčoška, někdy též nazývána thoriová punčoška obsahuje oxid ceričitý a oxid thoričitý a používala se v plynových lampách.

8 Omítka z Jáchymova Při stavbě domů v Jáchymově se dlouhou dobu používala suť vzniklá při těžbě uranu, která je v důsledku přítomnosti radioaktivních příměsí (rozpadové produkty uranu 235U i 238U (viz aktiniová a uranová řada) radioaktivní. Rozpadové produkty uranu mají výrazně kratší poločas rozpadu než mateřský uran, a proto se z větší části podílejí i na radioaktivitě smolince.

9 Sklo ozářené gama zářením
Pokud se čiré sklo ozařuje gama zářením (fotony), mění se dočasně jeho struktura a v závislosti na dávce (kolik energie se sklu předá) má různé stupně zbarvení dohněda. Hnědé zbarvení = největší dávka. Postupem času dochází opět k zprůhlednění skla.

10 Fotografie vzácných zemin – dysprosium, erbium, gadolinium a yttrium

11 Fotografie sloučenin lanthanoidů – dusičnan neodymitý, oxid lanthanitý a oxid neodymitý

12 Uranová ruda – smolinec
Uranová ruda – smolinec (oxid uraničitý).

13 Uranová ruda smolinec a detektor ionizujícího záření
Uranová ruda smolinec a detektor ionizujícího záření. Na displeji detektoru je zobrazena hodnota 14,56 μSv/h. Průměrná hodnota pozadí je 0,3 μSv/h. 13


Stáhnout ppt "Výuka jaderné chemie a chemie f-prvků na středních školách"

Podobné prezentace


Reklamy Google