Vlnové vlastnosti částic

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
Advertisements

Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_32_INOVACE_FY_2E_PAV_01_Světlo.
Vybrané snímače pro měření průtoku tekutiny Tomáš Konopáč.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Linda Kapounová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaElektrické vlastnosti.
VLNOVÉ VLASTNOSTI ČÁSTIC. Foton foton = kvantum elmag. záření vlnové a zároveň částicové vlastnosti mimo představy klasické makroskopické fyziky Louis.
ROVNOMĚRNÝ POHYB, PRŮMĚRNÁ RYCHLOST Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Radim Frič. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Model atomu. Ruthefordův experiment Hmota je prázdný prostor Rozměry atomu jádro (proton, neutron) průměr m průměr dráhy elektronu (elektronový.
KVANTOVÁ MECHANIKA. Kvantová mechanika popisuje pohyb v mikrosvětě vlnový charakter a pravděpodobnost výskytu částice rozdílné rovnice a zákony od klasické.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Anna Červinková Název prezentace (DUMu): 14. Pohyby těles v gravitačním a tíhovém poli Země Název sady: Fyzika.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Ing.Mirjam Civínová NÁZEV: VY_32_INOVACE_10C_18_Tlak_plynu_z_hlediska_molekulové_.
Kateřina Klánová 26. května 2010 F4110: Kvantová fyzika atomárních soustav TUNELOVÝ JEV A ŘÁDKOVACÍ TUNELOVÝ MIKROSKOP.
Struktura látek a stavba hmoty
Základní experimenty s lasery
Elektronový obal atomu
Přemýšlení o kvantové mechanice způsobuje nespavost
PaedDr. Jozef Beňuška
9.1 Magnetické pole ve vakuu 9.2 Zdroje magnetického pole
Vázané oscilátory.
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Vlastnosti zvuku - test z teorie
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Fyzika 6 1. Co je nejmenší?
Přemýšlení o kvantové mechanice způsobuje nespavost
Portál eVIM ELEKTRICKÝ PROUD.
8.1 Aritmetické vektory.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Úvod do studia optiky Mirek Kubera.
Radiologická fyzika a radiobiologie
Fyzika kondenzovaného stavu
Pohyb tělesa Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Popis pohybu hmotného bodu (kinematika)
Matematicko-fyzikální projekt Vektory
Radiologická fyzika a radiobiologie 7. cvičení
NÁZEV ŠKOLY: S0Š Net Office, spol. s r.o, Orlová Lutyně
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
KINETICKÁ TEORIE STAVBY LÁTEK.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Steinerova věta (rovnoběžné osy)
Radiologická fyzika a radiobiologie 5. cvičení
Datum: Název školy: Základní škola Městec Králové
TLAK PLYNU Z HLEDISKA MOLEKULOVÉ FYZIKY.
VNITŘNÍ ENERGIE TĚLESA
Speciální teorie relativity
Pohyb v mikrosvětě 1.
FOTON.
Radiologická fyzika Rentgenové a γ záření podzim 2008, osmá přednáška.
Mechanika a kontinuum NAFY001
Práce Mechanická práce : jednotka práce: J (joule) = Nm = kg m2s-2
2 Základní pojmy NMFy 160 FyM – Obdržálek –
Kmity.
VLNOVÉ VLASTNOSTI ČÁSTIC
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
Elektroskop. Jednotka elektrického náboje
Fyzika elektronového obalu
Kmity, vlny, akustika Část II - Vlny Pavel Kratochvíl Plzeň, ZS.
Kvantová fyzika: Vlny a částice Atomy Pevné látky Jaderná fyzika.
VLASTNOSTI KAPALIN
Mechanické kmitání a vlnění
Mgr. Jana Schmidtmayerová
Povrchová vrstva kapalin
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_24_19 Fyzika,
2.2. Dynamika hmotného bodu … Newtonovy zákony
Interference ze soustavu štěrbin Ohyb na štěrbině Optická mřížka
Struktura látek a stavba hmoty
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Vlnové vlastnosti částic

Fantastická hypotéza Luis de Brogli 1924 Jestliže se foton – kvantum elektromagnetického vlnění – chová jako částice, proč by ostatní objekty mikrosvěta (elektrony, atomová jádra, atomy, molekuly... neměly projevovat vlnové vlastnosti? V době svého vzniku se neopírala o žádné experimenty. Co má být podstatou de Brogliových vln?

De Brogliova vlna spojuje volně (rovnoměrně přímočaře) se pohybující částici o energii E a hybnosti p s postupnou rovinnou vlnou o frekvenci f a vlnové délce 

Vlnové délky některých objektů tabulka Difrakce je pozorovatelná, je-li charakteristický rozměr soustav srovnatelný s vlnovou délkou

Experimentální potvrzení Davissonův – Germerův pokus (1927) difrakce elektronů urychlených el. polem na prostorové mřížce niklu vznik interferenčního obrazce

Částice pohybující se omezeně v prostoru a v čase částice v krystalech, atomech a jádrech pohyb popisuje vlnová funkce (x,y,z,t) umožňuje určit s jakou pravděpodobností se částice nachází v daném okamžiku na daném místě – hustota pravděpodobnosti

Pohyb částic v mikrosvětě nelze ho popsat jako pohyb těles určitou rychlostí po určité trajektorii má náhodný pravděpodobnostní charakter nelze si ho představit podle našich zkušeností s makrosvětem

Tunelový jev vlna ohybem proniká za překážku částice proniká bariérou aniž by měla dostatečnou energii emise elektronů z kovu v el. poli i když jejich energie je nižší než potřebná výstupní práce  záření polovodičové prvky V kvantové fyzice neplatí, že „hlavou zeď neprorazíš“. Budete-li se o to pokoušet 1020 krát , můžete proniknout na druhou stranu zdi.

Využití vlnového chování částic elektronové a iontové mikroskopy studium vlastností krystalů

Příklady Určete délku délku de Brogliovy vlny molekuly vodíku za pokojové teploty (o rychlosti v = 2.103 m.s-1). Určete délku de Brogliovy vlny elektronu urychleného napětím 100 kV 100 GV.

Kvantování energie chování částice v omezené části prostoru (př. vázané v atomu) je analogické kmitání struny částice může mít jen určitou energii, nacházet se na určité energetické hladině (struna může kmitat jen s určitými frekvencemi)

Kvantové stavy základní stav – částice má nejmenší energii (kvantové číslo n =1) vyšší energetické hladiny - vzbuzené (excitované) stavy (kvantové číslo n > 1) částice v určitém stavu neztrácí energii, zůstává na stejné energetické hladině – kvantový stacionární stav

Změna energie částice skokem z jednoho kvantového stavu do druhého v vyššího na nižší – energii vyzáří z nižšího na vyšší – energii pohltí předávání energie zářením při srážkách

Příklad Určete energii základního a prvního excitovaného stavu elektronu, který je omezen na pohyb podél úsečky o délce L odpovídající rozměrům atomu L = 4.10-10 m.

Heisenbergerovy relace neurčitosti čím je ve neurčitost x souřadnice polohy v níž se částice nachází, tím přesněji, tzn. s menší neurčitostí p bude možné určit její hybnost a tedy i směr , kterým se pohybuje a její kinetickou energii