Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Advertisements

Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Předsednictví ČR v Radě EU Gita Vašíčková Úřad vlády ČR Odbor koordinace evropských politik.
Role Evropského parlamentu při vytváření víceletého finančního rámce EU Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Budoucnost kohezní politiky EU po 2013
Obsahová stránka předsednictví ČR v Radě EU Ing. Marek Mora, náměstek místopředsedy vlády pro evropské záležitosti, Sekce pro evropské záležitosti Prezentace.
Předsednictví ČR v Radě EU Agenda a Priority
Role měst a obcí v kohezní politice 23. června 2011 Ing. Dan Jiránek Předseda Svaz měst a obcí ČR.
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
Pozice EP k budoucí kohezní politice Dominují národní zájmy nebo ideologie? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Pracovní skupina Dopravní politika Dopravní sektorové strategie 2. fáze.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Regionální politika ČR a EU 2 Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání je efektivní investice.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Kohezní politika EU v kontextu revize rozpočtu EU Ing
Integrované dopravní systémy Realizace Dopravní politiky ČR Ing. Vít Sedmidubský května 2010.
Budoucnost kohezní politiky Pozice Poslanecké sněmovny Kristýna Kočí.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Potřeby obcí a jejich financování v období Ing. Dan Jiránek XV. Celostátní finanční konference Praha, 29. listopadu 2012.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Politika sociální inkluze v Evropské unii
FONDY EU Programové období
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Hana Kavánková Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
Příprava na období 2014 – 2020 Cíl 2 „Evropská územní spolupráce“ Ostrava, 29. listopadu 2012.
Revize rozpočtu EU a budoucnost kohezní politiky EU Ing. Jan Gregor Ministerstvo financí ČR Expertní seminář Reforma kohezní politiky – aktuální vývoj.
Aktuální informace o přípravě budoucího programového období Daniela Grabmüllerová Praha, 21. března 2011.
Úvahy o budoucnosti koheze a teritoriální spolupráci Jan Březina, europoslanec.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
TŘINÁCTÉ ZASEDÁNÍ Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Barokní refektář Dominikánského kláštera u sv. Jiljí Jilská 7a, Praha 1.
Evropské fondy a budoucnost obcí a měst Městská a územní dimenze politiky soudržnosti Oldřich Vlasák Místopředseda Evropského parlamentu Místopředseda.
Kohezní politika v ČR Kohezní politika v ČR JUDr. Olga Letáčková ředitelka úseku řízení kohezní politiky Poslanecká sněmovna PČR 24. dubna 2014, Praha.
Informační setkání k přípravě Olomouckého kraje na kohezní politiku EU , Jeseník.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM pro implementaci ÚA EU ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných.
1 Pozice ČR k budoucnosti kohezní politiky EU Mgr. Jan Fluxa zástupce ředitelky Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro místní rozvoj Seminář „Reforma.
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Ing. Jan Havránek vrchní ředitel sekce fondů EU Sekce fondů EU 10. dubna 2014.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
ROP JV – informace o novém programovém období
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
Aktuality z oblasti kohezní politiky
Jednání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území
PAKT ZAMĚSTNANOSTI LIBERECKÉHO KRAJE
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Ministerstvo pro místní rozvoj Velká zasedací místnost
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
„Program RE:START a Platforma Uhelné regiony“
Strategie a změny přístupu EU k podpoře rozvoje dopravní infrastruktury po roce 2020 Petr Zahradník Připraveno pro vystoupení na konferenci Střední Morava.
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, PhD. ředitelka odboru evropských záležitostí Pracovní skupina pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území Praha, 12. května 2009

Konference o budoucnosti kohezní politiky 26.-27. března 2009 v Praze; cca 180 účastníků. Odborné fórum pro prezentaci názorů a námětů k budoucí podobě kohezní politiky po roce 2013. Hodnocení současného programového období – příliš krátká doba. Debata o revizi rozpočtu dosud nebyla zahájena.

Neformální jednání ministrů pro regionální rozvoj v Mariánských Lázních

Jednání ministrů pro regionální rozvoj 22.-24. dubna 2009; cca 160 účastníků. Politické fórum pro sdílení názorů na budoucí podobu kohezní politiky po roce 2013. Přijato společné komuniké obsahující základní cíle a principy budoucí kohezní politiky. Představeny první výsledky veřejné debaty k „Zelené knize o územní soudržnosti“.

Jednání ministrů pro regionální rozvoj

Jednání ministrů pro regionální rozvoj

Jednání ministrů pro regionální rozvoj Společné komuniké: „Ministři podporují harmonický, vyrovnaný a udržitelný rozvoj Společenství a jsou toho názoru, že největší důraz politiky soudržnosti by měl být kladen na konvergenci méně prosperujících oblastí. Ministři se shodují, že politika soudržnosti by měla být přítomna na celém území EU. Ministři jsou rovněž přesvědčeni, že územní spolupráce je jasnou přidanou hodnotou Evropy“.

Jednání ministrů pro regionální rozvoj Společné komuniké: „Ministři se domnívají, že politika soudržnosti významně přispívá k plnění Lisabonské strategie pro růst a zaměstnanost a k plnění Göteborské agendy. Politika soudržnosti podporuje veřejné investice a stimuluje další veřejné a soukromé zdroje, což je velmi důležité během současné světové hospodářské krize. V souvislosti s krizí ministři připomínají, že důraz na dlouhodobé strategické cíle je i nadále zásadní pro politiku soudržnosti, přesto vyzdvihují její potenciál poskytnout krátkodobý impuls“.

Jednání ministrů pro regionální rozvoj Společné komuniké: „Ministři souhlasí, že implementační mechanismy je třeba výrazně zlepšit směrem ke skutečnému zjednodušení a vyzývají Komisi ke zintenzivnění práce na řešení těchto otázek jak pro stávající, tak pro příští programové období, v úzké spolupráci s členskými státy. Ministři věří, že by proces zjednodušení, při zohlednění zásady proporcionality, měl zajistit větší účinnost politiky soudržnosti a že povede ke snížení administrativní zátěže při zachování řádného finančního řízení“.

Jednání Řídícího výboru programu OSN pro lidská sídla (UN-Habitat)

Jednání Řídícího výboru programu OSN pro lidská sídla (UN-Habitat) 30. března - 3. dubna 2009 v Nairobi (sídlo Programu); přes 1000 účastníků. Řídící výbor - 58 zemí OSN, včetně ČR. ČR zvolena do předsednictva Řídícího výboru pro dvouleté období do roku 2011. Rámec aktivit – „Millennium Goals“ – potírání chudoby – přístup k bydlení, infrastruktuře a ke službám.

Jednání Řídícího výboru programu OSN pro lidská sídla (UN-Habitat) Delegace ČR vyjednávala a vystupovala jménem EU – koordinace stanovisek a návrhů textů rezolucí. Přijato celkem 10 rezolucí. Rezoluce k „dostupnému bydlení“ – výzva státům k vyhodnocení regulativů a strategií bydlení. Rezoluce k dostupnosti služeb pro všechny.

Aktualizace „Pozice ČR k budoucnosti kohezní politiky Během června 2009 – zahájení další přípravy. Zapojení všech partnerů. Září 2009 – předložení prvního návrhu aktualizované pozice. Obsah – reflexe aktuálního vývoje, odhad budoucích potřeb, priority a směry.

Děkuji za pozornost. gradan@mmr.cz www.eu2009.cz