Humanitární pomoc a soukromý sektor

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Představení MAS Zubří země, o. p. s.
Humanitární pomoc EU Jan Blaho Huyen Tran Thu Andrea Votroubková.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Možnosti strukturálních fondů EU – Služby v oblasti bezpečnosti, prevence a řešení rizik Hradec Králové, Ing. Miloš Ciniburk zástupce ředitele.
Nouzové přežití obyvatelstva a humanitární pomoc
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Michaela Čermáková NMgr. SACH
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Krizové řízení Krizovým řízením se rozumí souhrn řídících činností věcně příslušných orgánů zaměřených na: - analýzu a vyhodnocení bezpečnostních.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Partnerství se soukromým sektorem v rozvojové spolupráci Michal Kaplan Česká rozvojová agentura Kulatý stůl na MZV Praha,
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Partnerství u projektů financovaných z Globálních grantů Sociální inkluze v kontextu přípravy na nové programovací období – zkušenosti, problémy a překážky.
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Právo na informace Tereza Danielisová,
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Rozvojová a humanitární pomoc. Faktory způsobující nerovnosti: A/ vnitřní faktory – v kompetenci chudých států ► fyzickogeografické faktory – podnebí,
MONIS Monitorovací služby veřejné správy ČR
1 Krizové řízení Seminář. Správa státních hmotných rezerv ústředním orgánem státní správy v oblastech hospodářských opatření pro krizové stavy a státních.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
MĚSTA 2020 aneb od strategie k projektům
Sociální zabezpečení Sociální služby
Regionální politika RP ČR.
Specifické metody SP LS 2014
Státní politika vysokorychlostního přístupu ISSS, duben 2005.
Druhý dech českého zbrojního průmyslu
1 Partnerství neziskového a soukromého sektoru v oblasti zahraniční rozvojové spolupráce Daniel Svoboda člen SR FoRS Development Worldwide, spolek
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Naplňování krajských priorit za přispění evropských zdrojů z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko Prezentuje: Jaroslav Palas
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY Zuzana Hlavičková MZV ČR.
Zahraniční rozvojová spolupráce ČR Martin Náprstek zástupce ředitele Česká rozvojová agentura (ČRA) Rozvojová spolupráce měst a obcí SMO ČR,
Strategie spolupráce obcí Společnost pro rozvoj Humpolecka, z. s. 2. Kulatý stůl v Humpolci
Národní síť Zdravých měst ČR Zdravotní plán města.
1 FoRS – České fórum pro rozvojovou spolupráci Seminář Rozvojová spolupráce měst a obcí, Marie Zázvorková.
Kulatý stůl pro NNO k problematice přípravy NRP Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor Rámce podpory Společenství.
Národní základna humanitární pomoci Logo vaší společnosti vložíte na snímek následujícím způsobem: V nabídce Vložit vyberte příkaz Obrázek. Najděte soubor.
© NSZM ČR Národní síť Zdravých měst ČR Setkání Zdravých měst a realizátorů MA21 v Kraji Vysočina Jihlava, 12. ledna 2015.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Národní základna humanitární pomoci Logo vaší společnosti vložíte na snímek následujícím způsobem: V nabídce Vložit vyberte příkaz Obrázek. Najděte soubor.
Integrovaný regionální operační program Mgr. Jan Veselský, Centrum pro regionální rozvoj České republiky Praha- Dotační možnosti a aktuální výzvy.
Česká rozvojová pomoc jako investice pod záštitou předsedy vlády Bohuslava Sobotky Martin Tlapa Náměstek ministra zahraničních věcí 3. června 2016 Ministerstvo.
Program rozvojového partnerství pro soukromý sektor Program studie proveditelnosti ČESKÁ ROZVOJOVÁ AGENTURA Subsaharská Afrika – exportní příležitosti.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
KONCEPCE ENVIRONMENTÁLNÍ BEZPEČNOSTI Základní dokumenty Bezpečnostní strategie NATO Mezinárodní strategie pro snižování rizika katastrof OSN.
ZAHRANIČNÍ ROZVOJOVÁ SPOLUPRÁCE ČESKÉ REPUBLIKY MZV ČR.
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2015
Návrh rozpočtu kapitoly 335 – MZ ČR na rok 2017
Dotační politika Bělá Ing. Ladislav Bittner. Ing
Leader – metoda pro rozvoj venkovských oblastí
Humanitární pomoc - HZS ČR
STÁLÝ ZDRAVOTNĚ HUMANITÁRNÍ PROGRAM MEDEVAC
Minimální standard sociální práce orgánu pomoci v hmotné nouzi
Místní akční plán vzdělávání MAP rozvoje vzdělávání na území Prahy 8
Fondy vnější spolupráce EU – finanční nástroje rozvojové spolupráce
Rozvojová a humanitární pomoc a projekty
Humanitární pomoc Dotace 2011.
Místní akční plán vzdělávání MČ Praha 3
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Globální rozvojové vzdělávání: PROČ? JAK? S KÝM?
Odbor sociálních věcí KUPK leden 2019
Odbor pro udržitelný rozvoj
Transkript prezentace:

Humanitární pomoc a soukromý sektor Základní přehled

Definice humanitární pomoci „Humanitární pomocí poskytovanou do zahraničí se rozumí souhrn činností hrazených ze státního rozpočtu, jejichž cílem je zamezit ztrátám na životech a újmě na zdraví, zmírnit utrpení a obnovit základní životní podmínky lidí po vzniku mimořádných událostí, jakož i zmírňovat dlouhodobě trvající následky mimořádných událostí a předcházet jejich vzniku a negativním následkům.“ /Zákon o ZRS a HP č. 151/2010 Sb./

Humanitární potřeby, zásady a aktéři HP = naplňování vitálních potřeb (život a zdraví, živobytí, bezpečí), katastrofy, konflikty i epidemie Zásady: lidskost, neutralita, nestrannost, nezávislost; do no harm, building back better, prevence a odolnost, místní kap. Globální rámec: Agenda pro humanitu, Sendai DRR OSN, ICRC, EU, státy, NNO a veřejnost, soukromý sektor Zdrav.: epidemie, podvýživa, sex.násilí, postižení z katastrof a konfliktů (ICRC, UNICEF, WHO, WFP) V ČR: MZV + MV, NNO, SSHR

Fáze pomoci a příležitosti pro soukromý sektor Okamžitá pomoc (cca 2 týdny) záchranáři, zdravotníci, materiální pomoc; voda, sanitace, nouzové přístřeší = logistika, komunikace, vybavení pomáhajících, mat. dodávky či náhrada materiálu poskytnutého ze zásob Příklad: Nepál 2015 (+ 2016), Sýrie 2016 Časná rehabilitace (cca 2 měsíce) základní obživa (food/cash for work) elementární obnova (infrastruktura, obydlí) = inovativní technologie a postupy, specializované mat. dodávky, součinnost soukromého sektoru s NNO a MeO Příklad: Jordánsko (Zátárí, místní komunity i MEDEVAC) Obnova a rozvoj, včetně prevence a odolnosti (cca 2 roky) obnovení běžných životních podmínek, evt. i zlepšení prevence dalších katastrof/epidemií/konfliktů = investice, expertíza, školení, pojištění, materiální a technol. dodávky, partnerství pro posilování místních kapacit, příp. přechod z HP na ZRS Příklad: Barma (2008-11, 2014-16), BaH (2014-15)

Shrnutí: výzvy a příležitosti (globálně i národně) Hodně potřeb a málo prostředků zájem o soukromé investice, dary, inovace Obtížný přístup k potřebným zájem o telekomunikační technologie a produkty, dálkový přístup, pojištění rizik; striktně civilní charakter, IHL a zásady Mapování potřeb dle specifických fází a skupin technologie, sektorové expertízy, networking DRR a odolnost sdílení postupů a opatření, technologií, investice (z národní do mezinárodní působnosti) Součinnost veřejného a soukromého sektoru v ČR: mat. dodávky pro přímé aktéry a pro postižené obyv.; dodávky pro MeO; expertíza - logistika, technologie a postupy pro DRR, obnovu a odolnost (možnosti bilaterálního i EU využití)

Zdroje http://reliefweb.int http://ec.europa.eu/echo www.mzv.cz/pomoc humanitární profily zemí a regionů světa, aktuální krize http://ec.europa.eu/echo strategie, programy, evaluace, odkazy www.mzv.cz/pomoc dokumenty: operační strategie; výroční informace; mezinárodní dokumenty výběrová řízení; průběžné čerpání

Děkuji Vám za pozornost Kontakt: hana_volna@mzv.cz 224 182 547