Když nejsou pravidla, povinnosti a zákony dodržovány.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odpovědnost při hospodaření s majetkem státu
Advertisements

Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_13.
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
Česká republika – demokratický stát
Městská (Obecní) policie je orgán obce, který zřizuje a ruší zastupitelstvo města obecně závaznou vyhláškou (OZV č. Městská policie a č. Městská policie,
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Trestní právo Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:listopad.
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_592_VyZd9 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Předmět: Výchova ke zdraví.
Boj proti fotbalovému násilí filosofie, právní rámec a role jednotlivých subjektů Ivan Langer ministr vnitra.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: Výuková prezentace Předmět:
Sociální patologie SCPT SCPA
Řízení o přestupcích.
Orgány právní ochrany a sankce
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření23.
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: I Právní.
Subjekty trestního řízení
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu Správní právo trestní Lucia Madleňáková.
Norma, právo, forma zákonů
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
INSTITUTY NÁHRADNÍ PÉČE O DÍTĚ PŘEHLED, VÝZNAM, ÚČEL DÍTĚ JE NEODDĚLITENÁ SOUČÁST PŘIROZENÉ RODINY © Zdeňka Králíčková, 2012.
Obecně Mgr. Lucia Rentková
Správní trestání. Tzv. správní trestání (správněprávní odpovědnost) - správní trestání v případech přestupků, - správní trestání v případech tzv. jiných.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 12. Trestní právo Název sady: Občanská nauka Ročník: 1. – 4. Číslo.
Právní řád ČR 7.ročník. Proč potřebujeme právo Lidé žijí ve společnosti a vstupují mezi sebou do vzájemných vztahů. Většinou se chováme podle toho, co.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_12_ Orgány právní ochrany Číslo projektu:
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Evidence přestupků Mgr. Radka Paulová ředitelka Rejstřík trestů Soudní Praha 4 Ing. Jan Ladin ředitel Odbor informatiky Ministerstvo spravedlnosti.
Právní minimum Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
ČLOVĚK A JEHO SVĚT Policie Radka Smetanová VY_32_INOVACE_policie_20.
Vyhodnocení akce ALKOHOL. Prevence v rámci akce proběhlo na území celé ČR více jak 140 besed ve školách a školských zařízeních na téma užívání.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Trestní právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Orgány právní ochrany občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2.
Název školy: MŠ a ZŠ,Veselí nad Moravou, Kollárova 1045 Autor: Jana Brákorová Název : VY_32_INOVACE_14/10_Protiprávní jednání Téma: Protiprávní jednání.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Práva dítěte a jejich ochrana. Mezi lidská práva patří také práva dítěte. Lidé z mnoha zemí se domluvili na tom, která práva mají mít děti. Shodli se.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Odpovědnost za disciplinární správní delikty. Pojem disciplinárního správního deliktu disciplinární (kázeňský delikt)=porušení disciplíny kázně disciplinární.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Bělá Autor: Mgr. Vilkusová Anna Název: VY_32_INOVACE_17_Integrovaný záchranný systém Číslo a název klíčové.
VY_32_INOVACE_47_Přestupky, trestné činy Využití ICT Identifikátor školy:
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Pravidla chování, právo a morálka
Základy odpovědnosti za přestupky
práva a povinnosti občana ČR
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název vzdělávacího materiálu
POLICIE ČESKÉ REPUBLIKY
Druhy práva VY_32_INOVACE_03-60 Ročník: 8. Vzdělávací oblast:
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Ochrana člověka při ohrožení zdraví a života:
Přehled opatření uložených za spáchání trestného činu (provinění)
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu: Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Policejní prezidium ČR Ředitelství služby dopravní policie Alkohol v silničním provozu plk. Ing. Tomáš LERCH
soudci, advokáti, notáři, exekutoři, státní zastupitelství, Policie ČR
TRESTNÝ ČIN A JEHO DŮSLEDKY.
OCHRANNÁ VÝCHOVA © Radovan Dávid, 2012.
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
ANOTACE Vysvětlit žákům, co je právní řád a popsat jeho historii.
Transkript prezentace:

Když nejsou pravidla, povinnosti a zákony dodržovány. (soudy, policie, trestná činnost nezletilých)

Děti i dospělí musí po celý život dodržovat určitá pravidla Děti i dospělí musí po celý život dodržovat určitá pravidla. V běžném životě ve stylu mezi sebou lidé dodržují pravidla slušného chování, žáci ve škole se řídí školním řádem, účastníci silničního provozu se řídí dopravními předpisy. Svá pravidla si stanovují i sportovní oddíly, zájmové kroužky apod. Jestliže jejich členové pravidla nedodržují, mohou být potrestáni. Lidé mohou neúmyslně, nebo úmyslně porušit zákon. Vyšetřování takového jednání provádí policie.

Co je trestný čin a co je přestupek? Porušení zákonů a pravidel může mít různou podobu ( zapomeneš si označit lístek v autobuse, rodiče špatně zaparkují auto, zloději vykradou byt …) Trestný čin - jednání, které ohrožuje důležité hodnoty (zdraví, život svobodu, vlastnictví člověka) Takové jednání je nebezpečné a je nutné potrestat toho, kdo se ho dopustil. Jednotlivé trestné činy jsou popsány v trestním zákoně. O udělení trestu rozhoduje soud.

Přestupek méně závažné porušení zákona. Přestupku (ale i některých trestných činů) se může člověk dopustit neúmyslně. Za přestupky se obvykle udělují pokuty, o jejich udělení nerozhodují soudy, ale např. obecní úřady. Pokuty za dopravní přestupky uděluje policie.

Policie České republiky je ozbrojený bezpečnostní sbor České republiky, státní policie s působností na celém území republiky. Policie plní zejména tyto úkoly: chrání bezpečnost osob a majetku odhaluje trestné činy, zjišťuje jejich pachatele odhaluje přestupky projednává některé přestupky (např. na úseku provozu na pozemních komunikacích) dohlíží na bezpečnost a plynulost silničního provozu a spolupůsobí při jeho řízení kontroluje doklady o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla

Soudy v Česku Soudy v Česku jsou nezávislé státní orgány vykonávající podle hlavy čtvrté Ústavy soudní moc. Soud v trestním řízení zjišťuje, jestli došlo k trestnému činu a jak má být viník potrestán. Soud postupuje podle trestního řádu.

Trestná činnost nezletilých a mladistvých Stávající česká právní úprava umožňuje trestně stíhat za porušení zákona jen mladistvé, kteří v době spáchání činu dovršili 15 let. Mladiství (15 - 18 let) jsou trestně odpovědní, ale sankce, které jim jsou ukládány, jsou méně přísné než u dospělých. Osobám mladším 15. let (děti) může být místo trestní sankce uložena v rámci občansko-právního řízení tzv. ochranná výchova, tj. výchova ve státním zařízení, které náleží do resortu ministerstva školství. I když prověřování ukáže, že osoba mladší 15. let spáchala čin proti zákonu, trestní postih u ní není možný.

Zdroje: DIEGO GREZ. Http://commons.wikimedia.org/wiki/File:IRFE_bull.png: 2007 [online]. Tento soubor je licencován pod licencí Creative Commons Attribution 1.0 obecný. [cit. 2012-02-19]. DEZIDOR. Http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Policist%C3%A9_v_Libni.jpg?uselang=cs: 2010 [online]. Tento soubor podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora 3.0 Unported. [cit. 2012-02-19]. DANIEL BARÁNEK. Http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Praha,_U_Pra%C5%A1n%C3%A9ho_mostu,_START_2010,_ostraha_03.jpg?uselang=cs: 2010 [online]. Tento soubor podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Unported. [cit. 2012-02-19].