Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Aktivita č. 4: Biologie pod mikroskopem
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Trávící soustava trávení, živiny
Trávicí soustava.
Soustava trávicí - část 2.
Číslo a název šablony klíčové aktivity
16.TRÁVÍCÍ SOUSTAVA.
Trávicí soustava.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_09
Trávicí soustava člověka
Trávicí soustava člověka
Trávící soustava - úvod
Trávicí soustava- funkce+popis
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1. DUTINA ÚSTNÍ 2. HLTAN 3. JÍCEN 4. ŽALUDEK
Autor výukového materiálu: Denisa Dosoudilová Datum vytvoření výukového materiálu: leden 2012 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII. Vzdělávací.
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Autor: Mgr. Kateřina Žáková Určení: Tercie
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mácová Lucie ANOTACE Materiál seznamuje žáky s trávící soustavou, její funkcí a základním.
Trávicí soustava.
TRÁVICÍ SOUSTAVA 2 Hltan - jícen - žaludek - tenké střevo -
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Trávící soustava – 2.část
Trávicí soustava obratlovců
Opakování - trávicí soustava
Přírodopis-8. ročník Trávicí soustava 2
Název TRÁVÍCÍ SOUSTAVA Předmět, ročník Biologie, 3. ročník
Trávicí soustava Význam: -příjem potravy – trávení – zisk živin pro organismus – vyloučení odpadu z těla Části trávicí soustavy: dutina ústní, jazyk, zuby,
Soustava trávicí - část 1.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola
VY_52_INOVACE_PŘ. 8.14_ Trávicí soustava,test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
SAVCI Soustava trávicí Má několik hlavních částí: dutina ústní hltan
TRÁVÍCÍ SOUSTAVA mgr. Jana Gajdošová
BIOLOGIE ČLOVĚKA TRÁVICÍ SOUSTAVA
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Hltan, jícen, žaludek, tenké střevo, slinivka břišní, játra, tlusté střevo.
Trávicí soustava.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Metabolismus člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Funkce = mechanické a chemické rozložení potravy za účelem získání živin nutných pro tvorbu látek organismu vlastních.
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Biologie člověka pro 8. ročník Název materiálu VY_52_INOVACE_33_Trávicí soustava Autor Mgr.
EU peníze školám Reg. číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ AutorIng. Dana Sobotková Ročník5. Datum ŠablonaV/2 Č. materiáluVY_52_INOVACE_47.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.8.We.06_Travici_soustava_cloveka.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Trávicí soustava.
Sada:Přírodopis,2. stupeň Autor: Mgr. Jiří Olexa
Trávicí soustava tercie.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Šárka Svobodová Název materiálu:
Trávicí soustava.
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_09_PŘÍRODOPIS
VY_32_INOVACE_16_Trávicí soustava 1. část
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Základní škola, Jičín, Soudná 12
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
TRÁVICÍ SOUSTAVA ZŠ Hejnice - M. Hradil.
zpracovaný v rámci projektu
Trávicí soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Trávící soustava Autor: Mgr. Iva Hirschová
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Zdeněk Ogrodník NÁZEV: Soustava trávicí TÉMATICKÝ CELEK: Biologie.
Trávící soustava Obsah Základní funkce trávící soustavy
Základní škola, Hradec Králové
TRÁVICÍ SOUSTAVA II Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Trávicí soustava = svalová trubice, která začíná dutinou ústní a končí řitním otvorem Funkce: Příjem potravy Trávení Mechanické – potrava je rozmělňována.
Provozováno výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Transkript prezentace:

Autor : Mgr. Terezie Nohýnková Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Obor : Přírodopis Téma : Soustavy orgánů člověka Název : Trávicí soustava Anotace : Seznámení žáků s částmi trávicí soustavy, zaměření na funkci a činnost jednotlivých orgánů. VY_32_INOVACE_26_TRAVICI_SOUSTAVA Vytvořeno jako DUM do předmětu přírodopis pro 8. ročník ZŠ Studentská 895 Mnichovo Hradiště dne 2.2.2011 Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“ OP VK oblast podpory 1.4 s názvem Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách

stavba (části TS) a základní funkce TRÁVICÍ SOUSTAVA stavba (části TS) a základní funkce Obr.1 Jak se nazývá typ TS u člověka ? ?

Základní části a funkce TS Základní funkce Rozmělnění potravy (dutina ústní, jícen) Trávení potravy (žaludek, tenké střevo) Vstřebávání potravy (tenké, tlusté střevo) Odstranění nestrávených zbytků (konečník) Obr.2

Dutina ústní I. Trvalý chrup – 32 zubů, postupná výměna 5 – 12 let (stoličky do dospělosti) Zuby - rozmělnění potravy - 2 typy : Dětský chrup – 20 zubů, 6měsíců – 6 let Obr.4 Obr.3 Zubní vzorec : 2 1 2 3 Obr.5

Stavba zubu : Obr.6

Dutina ústní II. Slinné žlázy - zvlhčení potravy - první fáze štěpení látek – produkce enzymu ptyalinu (rozklad škrobu) Jazyk svalnatý orgán sloužící k rozmělnění potravy přítomnost chuťových pohárků = možnost rozlišování 4 chutí Jaké ? ? Příušní Podčelistní Podjazyková Obr.7 Obr.8

Jícen - polykání Vrozený reflex Posun sousta hltanem a jícnem do žaludku a jeho postupné mělnění Zajištěno vlnami stahu hladkého svalstva – PERISTALTIKOU (peristaltické pohyby) - výskyt i v dalších částech TS (žaludek, střeva) Obr.9

Žaludek Vakovitý orgán tvořený vrstvami hladké svaloviny Produkce hlenu a žaludečních šťáv = Kys. chlorovodíková(rozvolňuje vlákna masa, sráží mléko, ničí choroboplodné zárodky aj.) Enzym pepsin - látka štěpící bílkoviny z potravy Množství žaludeč. šťávy závisí na psychickém stavu organismu (strach, radost..), ochucovacích látkách apod. Obranný reflex – zvracení (opačný směr pohybu) Obr.10

Přídatné orgány TS Játra Slinivka břišní Životně důležitý orgán produkce žluči = trávení tuků tvorba „hodného“ cholesterolu = pro správnou funkci nervových buněk a hormonů ukládání zásobní látky glykogenu (zásobní zdroj energie pro činnost organismu – vzniká přeměnou cukrů) odbourávání škodlivých látek z potravy ( alkohol, léky, mikroorganismy) Slinivka břišní tvorba enzymů = látek štěpící základní složky potravy (cukry, tuky, bílkoviny) – trávení potravy vyústění do dvanáctníku tvorba ch. látek ovlivňující činnost těla – hormonů (např. INZULÍN ) Význam ? ? Obr.11 Obr.12

Střeva – trávení, vstřebávání I. Tenké střevo 4-5 m dlouhá část TS (dvanáctník, lačník, kyčelník) Pohyb ? PERISTALTIKA ! Hlavní část trávení a vstřebávání látek – přizpůsobení = KLKY (záhyby a výběžky sliznice – prokrvené) Po promíchání se šťávami ze slinivky (enzymy) a střev se důležité látky dostávají krví na místo určení (hl. do jater) ? Obr.13

Střeva – vstřebávání II. Tlusté střevo 1,5 m dlouhá část TS (vzestupný, příčný a sestupný tračník) - PERISTALTIKA Dochází zde hl. ke vstřebávání vody a v ní rozpuštěných solí, barviv = zahušťování nestrávených zbytků – vznik stolice Nezbytná přítomnost BAKTERIÍ – rozklad nestrávených zbytků (vznik plynů) a tvorba vitamínů (K) Důležitost pravidelného vyprazdňování ! Obr.14 Obr. 15

Schéma rozložení hlavních činností TS Trávení Mechanické = rozmělňování dutina ústní, jícen, žaludek (zuby, jazyk, peristaltické pohyby) Chemické = působení enzymů Sacharidy – dutina ústní ( = ptyalin), žaludek, tenké střevo Bílkoviny – žaludek (= pepsin), tenké střevo Tuky – tenké střevo (= lipáza) Při rozkladu látek se uvolňuje energie - teplo, energie pro pohyb, činnost orgánů, přeměnu látek apod. Látky mohou být přeměněny v jiný typ (cukry v tuk apod.) Vstřebávání - zpětné využití Živiny - tenké střevo (krví přenos k využití/uložení - játra) Vody (+ solí, barviv) – tlusté střevo

Použité zdroje a materiály : Obr.1 – KVASNIČKOVÁ, Danuše, et al. Ekologický přírodopis pro 8. ročník základní školy. druhé, upravené vydání. Praha : Fortuna, 1999. 128 s. Dostupné z WWW: <fortuna.cz>. ISBN 80-7168-477-5. – ze str. 17 (16) Obr. 2 – http://www.bud-fit.cz/foto.php?img=228&idc=16 Obr.3 – http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gray1004.png Obr.4 – http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Gray1002.png Obr. 5 - http://www.nechcikazy.cz/deleni-zubu-podle-tvaru Obr.6 – KVASNIČKOVÁ, Danuše, et al. Ekologický přírodopis pro 8. ročník základní školy. druhé, upravené vydání. Praha : Fortuna, 1999. 128 s. Dostupné z WWW: <fortuna.cz>. ISBN 80-7168-477-5. – ze str. 66 (95B) Obr.7 – http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Illu_quiz_hn_02.jpg Obr.8 – KVASNIČKOVÁ, Danuše, et al. Ekologický přírodopis pro 8. ročník základní školy. druhé, upravené vydání. Praha : Fortuna, 1999. 128 s. Dostupné z WWW: <fortuna.cz>. ISBN 80-7168-477-5. – ze str. 99 (148B) Obr.9 – KVASNIČKOVÁ, Danuše, et al. Ekologický přírodopis pro 8. ročník základní školy. druhé, upravené vydání. Praha : Fortuna, 1999. 128 s. Dostupné z WWW: <fortuna.cz>. ISBN 80-7168-477-5. – ze str. 69 (101) Obr.10 – galerie obrázků Interwrite Obr.11 – KVASNIČKOVÁ, Danuše, et al. Ekologický přírodopis pro 8. ročník základní školy. druhé, upravené vydání. Praha : Fortuna, 1999. 128 s. Dostupné z WWW: <fortuna.cz>. ISBN 80-7168-477-5. – ze str. 68 (99A) Obr.12 – KVASNIČKOVÁ, Danuše, et al. Ekologický přírodopis pro 8. ročník základní školy. druhé, upravené vydání. Praha : Fortuna, Obr. 13 – KANTOREK, Jan et al. Přírodopis 8. Olomouc: Prodos, 1999. 128. ISBN 80-7230-040-7. Dostupné z: www.prodos-cz.cz - ze str.68 Obr.14 – http://www.symbinatur.com/Osidleni-streva-clanek-228.html Obr.15 - http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:EscherichiaColi_NIAID.jpg