Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Leden 2012

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Leden 2012
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu. Registrační číslo projektu: CZ 1.07/1.4.00/ Šablona: 32 Sada: F6/13 Předmět: Fyzika Ročník: 6. Jméno.
Často slyšíme věty: Led je lehčí než voda Železo je těžší než peří Má však železná jehla větší hmotnost než peří v peřině?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Projekt Sešlápni, ušetříš Recyklohrani.cz ZŠ Slavonice IČO: Listopad 2010.
Hustota látky Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Fyzika Datum vytvoření RočníkŠestý - prima Stručný.
F YZIKÁLNÍ VELIČINA - HUSTOTA Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání.
Vlastnosti látek − hustota Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. David Mánek. Dostupné z Metodického portálu
HUSTOTA Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_14_29.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 6.ROČNÍK.
Výpočet hustoty látky Hustotu látky můžeme vypočítat, známe-li hmotnost a objem tělesa, které je z dané látky zhotoveno. Vzorec pro výpočet hustoty je:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 8 Autor: Mgr. Radek Martinák Téma : Určení látek - prakticky Z jaké je to látky???
AutorRNDr. Lenka Jarolímová Datum ověření ve výuce Ročník6. Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika TémaVeličiny a jejich měření.
 Anotace: Materiál je určen pro žáky 6. ročníku. Slouží k naučení nového učiva. Žák naváže na znalosti, které získal o hustotě v prvouce a přírodovědě.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: RNDr.Ivana Řehková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ R19_Objem válce TEMA: Matematika 8.ročník.
F YZIKA Měření objemu. Vypracoval: Lukáš Karlík. Z NAČKA A JEDNOTKA OBJEMU Objem je, stejně jako délka, fyzikální veličina. Každá fyzikální veličina má.
Opakování 1 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Objem a povrch kvádru a krychle
Digitální učební materiál zpracovaný v rámci projektu
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Matematika VIII. Rotační válec Creation by IP&RK.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_17_MERENI_OBJEMU_TELES Název materiálu:
VY_32_INOVACE_F.6.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_F.6.A.07_MĚŘENÍ OBJEMU Název:
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Měření objemu pevného tělesa
ARCHIMÉDŮV ZÁKON Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_04_29.
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_47_F6
HMOTNOST Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
1. Křížovka Věci, která má tvar, rozměr, říkáme
Hmotnost jako fyzikální veličina Převody hmotnostních jednotek
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_33_FYZIKA
Měření objemu kapalin Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Hra k zopakování a procvičení učiva (Test znalostí)
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_44_F6
Vlastnosti látek − hustota
Matematika Komolý rotační kužel
Autor: Mgr. Svatava Juhászová Datum: Název: VY_52_INOVACE_20_FYZIKA
Hustota-výpočet objemu
zpracovaný v rámci projektu
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
HMOTNOST Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_29.
Hustota Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
CZ / / Číslo projektu MŠMT:
Fyzika – měření objemu a převody jednotek objemu
Výpočet neznámé veličiny z vybraných fyzikálních vzorců
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
VY_32_INOVACE_58_Jednotky objemu
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Hustota 8. ročník.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu pevných látek
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Měrná tepelná kapacita látky
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Pro žáky naší školy více – Na míru píšeme učebnice VY_32_INOVACE_VJ29 Excel – funkce Počet období.
Hustota-výpočet objemu
I.A Výpočet hmotnosti z hustoty
OBJEM Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Výpočet hmotnosti tělesa
FYZIKÁLNÍ VELIČINY Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_19 Fyzika,
Vlastnosti látek − hustota
Hustota látky Mgr. Vendula Bílková.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Měření objemu kapalin
AUTOR: Mgr. Lenka Štěrbová
I.A Výpočet hmotnosti z hustoty
Hustota Máme tři krychličky o objemu 1 cm3. Krychličky jsou z různých materiálů. Pouhým potěžkáním zjistíme, že každá má jinou hmotnost. Měřením na vahách.
Transkript prezentace:

Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Leden 2012 VY_32_INOVACE_FY_15 Hustota Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Leden 2012

Informace pro učitele: Vzdělávací oblast : Člověk a příroda Vzdělávací obor : Fyzika Ročník : 6. Tematická oblast: Mechanika Klíčová slova : hustota, zjištění hustoty látky, převody jednotek Použité materiály: Metodický postup: Postupný průchod prezentací (35 min.) Žáci si během výkladu zapisují podtržený text a informace v rámečcích.

Co je těžší? Kilogram polystyrenu nebo kilogram železa? Hustota látky Co je těžší? Kilogram polystyrenu nebo kilogram železa?

= < mželeza …… mpolystyrenu Vželeza …… Vpolystyrenu kilogram železa kilogram pěnového polystyrenu místo teček doplňte < , > , = mželeza …… mpolystyrenu hmotnost = Vželeza …… Vpolystyrenu objem <

Hustota dané látky je určena podílem hmotnosti tělesa a jeho objemu. Hustota látky hliník 1 cm3 1 cm3 železo 2,7 g 7,8 g olovo měď 1 cm3 1 cm3 8,9 g 11,3 g Hustota dané látky je určena podílem hmotnosti tělesa a jeho objemu. Krychle z kterého materiálu bude nejtěžší? Která naopak nejlehčí? Budou mít tyto stejně velké krychle z různých látek také stejnou hmotnost?

Co je tedy ta hustota? jednotky : g / cm3 značka : ρ [čti ró] kg / m3 Hustota látky je rovna hmotnosti tělesa z této látky o jednotkovém objemu. Hustotu látky, ze které je zhotoveno nějaké těleso, vypočítáme tak, že hmotnost tělesa dělíme jeho objemem. jednotky : g / cm3 kg / m3 značka : ρ [čti ró] lze tedy zapsat : ρ = m / V

Jednotky 1 g/cm3 = 1000 kg/m3 1 kg/m3 = 0,001 g/cm3 Už jsme si říkali, že jednotkou hustoty jsou g / cm3 . Napadají vás nějaké další jednotky? Připomenutí : hmotnost tělesa dělíme jeho objemem. V praxi se ještě setkáte s jednotkou hustoty kg / m3 . Jaký je mezi nimi vztah? Kolik kg /m3 je 1 g/cm3 ? 1 g/cm3 = 1000 kg/m3 1 kg/m3 = 0,001 g/cm3

Jaký je vztah mezi hmotností, objemem a hustotou ? Když si zakryjete značku veličiny, kterou chcete spočítat, hned vidíte správný vztah. m V ρ 1. zakryji značku, pro kterou chci zjistit vzorec 2. napíši si ji jako: značka = 3. za rovnítko sepíši vztah, který zůstal, tedy: V . ρ m = V . ρ V = m / ρ ρ = m / V

Jak zjistíme hustotu látky? Jedna možnost je změřit objem tělesa a jeho hmotnost. Dle vzorce ρ = m / V spočítáme hustotu. Má-li těleso hmotnost 800 gramů a jeho objem je 89 cm3. Jaká je hustota látky, z které je těleso vyrobeno? m = 800 g V = 89 cm3 V tabulkách jste našli hustotu 8,9 g/cm3 pro měď. ρ = ? ρ = m / V ρ = 800 / 89 ρ = 8,98 g / cm3 Druhá možnost je najít hustotu ve fyz. tabulkách. Zjistěte, o jakou látku se jednalo v předchozím příkladu.

Výpočet hustoty Jaká je hustota vody? Nejdříve změříme hmotnost prázdného odměrného válce. Do odměrného válce jsme nalili 1 litr vody. Opět zvážíme odměrný válec s vodou. Po odečtení hmotnosti plného odměrného válce od prázdného jsme zjistili, že hmotnost jednoho litru vody je jeden kilogram. ŘEŠENÍ: 1. napíšeme veličiny, které známe ze zadání. V = 1 l = 0, 001 m3 2. napíšeme veličiny, které chceme vypočítat m = 1 kg ρ = ? 3. zjistíme vzoreček, kterým spočítáme hmotnost 4. zkontrolujeme, jestli máme správné jednotky ρ = m / V 5. nejsou-li správné, převedeme je tak, aby byly ρ = 1 / 0,001 6. dosadíme do vzorečku 7. vypočítáme ρ = 1000 kg/m3 8. NEZAPOMENEME na JEDNOTKU Hustota vody je 1000 kg/m3. 9. napíšeme odpověď

Výpočet hmotnosti Betonový panel má objem 1,6 m3. Jaká je hmotnost betonového panelu? Víme, že hustota betonu je 2,1 g/cm3. ŘEŠENÍ: 1. napíšeme veličiny, které známe ze zadání V = 1,6 m3 2. napíšeme veličiny, které chceme vypočítat ρ = 2,1 g/cm3 = 2100 kg/m3 3. zjistíme vzoreček, kterým spočítáme hmotnost m = ? 4. zkontrolujeme, jestli máme stejné jednotky 5. nejsou-li stejné, převedeme je tak, aby byly m = V . ρ m = 1,6 . 2100 6. dosadíme do vzorečku m = 3400 kg 7. vypočítáme 8. NEZAPOMENEME na JEDNOTKU 9. napíšeme odpověď Betonový panel má hmotnost 3400 kg neboli 3,4 t.

Domácí úkol Jaký objem má Vaše tělo? Svou hmotnost znáte (kdo ne, tak se zváží :-D). Hustota lidského těla je 1050 kg/m3. Odpověď uveďte v litrech.