Obchodní společnosti: založení, vznik, zrušení, zánik, financování.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana věřitelů v zákonu o obchodních korporacích
Advertisements

Typy právnických osob podle zákona o obchodních korporacích
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Obchodní společnosti.
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
Ustavení a vznik.
Komanditní společnost
Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Musí být splaceny před zápisem výše.
Právní forma organizace
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
ZSV – Obchodní společnosti
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI (úvod)
PODNIKÁNÍ, JEHO PRÁVNÍ FORMY A OBECNÉ PODMÍNKY
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
Vklad, vkladova povinnost, předmět vkladu, správce vkladu
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
= společenství NEUZAVŘENÉHO počtu osob, založené za účelem podnikání nebo i za jiným účelem (vzájemné podpory svých členů nebo třetích osob) - např. družstvo.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů, které společníci společnosti poskytují.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Základní pojmy a instituty:
NAUKA O PODNIKU I Sanace a zánik podniku.
Obchodní společnosti.
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Charakteristika ručení Společník (ručitel) třetí osoba (věřitel) Obchodní společnost (dlužník) povinnos t platit Povinnost zaplatit, pokud nezaplatí společnost.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Komanditní společnost
Pojem likvidace, její zahájení
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Korporace – obecná ustanovení zákona Zpracoval Ing. Jan Weiser.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu peněžitých i nepeněžitých vkladů, které společníci společnosti poskytují.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
Právní forma organizace Právní formy podniku Veřejnoprávní organizace.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Obchodní provoz.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Obchodní korporace: jednotlivé formy obchodních korporací. Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Obchodní společnosti: založení, vznik, zrušení, zánik.
Obchodní společnosti I.
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
Finanční zdroje obchodní korporace
Postup při zřizování obchodní společnosti
Obecná úprava obchodních společností a družstev
Veřejná obchodní společnost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Vklad Vkladem je peněžní vyjádření hodnoty předmětu vkladu
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Charakteristika společnosti
Obchodní právo I. Akciová společnost
Další vnitrostátní předpisy
Obchodní právo Základní informace.
Postup při zřizování obchodní společnosti
Transkript prezentace:

Obchodní společnosti: založení, vznik, zrušení, zánik, financování. Mgr. Monika Příkazská 12. 10. 2015 Základy obchodního práva.

Pojem obchodní korporace. Založení a vznik.

Pojem obchodní korporace Podnikání se vždy děje v určité právní formě. Právnická osoba podniká nejčastěji ve formě obchodní korporace. Obchodní korporace je obecný pojem pro obchodní společnosti a družstva. Základním pramenem je zákon č. 90/2012 Sb., o obchodních korporacích a podpůrně také zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník.

Pojem obchodní společnosti Základní právní forma užívaná pro provozování podnikatelských činností. Existují společné charakteristické rysy pro všechny obchodní společnosti – jedná se o právnické osoby (samostatné subjekty práva), zakládají se za účelem podnikání, zakládají se dobrovolně, jsou určitým způsobem vnitřně organizované a vznikají v nich vztahy vnitřní i vnější. Obchodní společnost má vlastní osobnost a je zcela oddělena od osob společníků a od jejich majetku – vztah společníka ke společnosti představuje pouze podíl, jinak jde ale o odlišné osoby! Společníci nemají žádný vztah ani k majetku společnosti!

Dělení obchodních společností Základní dělení – společnosti osobní a kapitálové. Dělení není absolutní – hranice jsou nejasné a jednotlivé prvky se překrývají. U společností osobních jsou prioritní osoby společníků – sepětí společnosti a jejích společníků je velmi úzké. U společností kapitálových je prioritní kapitál společnosti – není tak podstatná konkrétní osoba společníka, ale jeho vklad – to, co do společnosti po jejím založení vnese, tedy to co dohromady tvoří základní kapitál.

Společnosti osobní – v.o.s., k.s. Společníci se povinně účastní na činnosti společnosti a naplnění jejího účelu OS není povinna vytvářet základní kapitál Společníci nemají vkladovou povinnost. Společníci ručí neomezeně a solidárně za závazky společnosti Pouze společníci rozhodují o záležitostech společnosti Pouze společníci jsou statutárním orgánem Pokud zanikne účast společníka, společnost se ruší.

Společnosti kapitálové – a.s., s.r.o. Společníci jsou investoři a na činnosti se osobně podílet nemusejí Společnost vytváří povinně základní kapitál Společníci mají vkladovou povinnost Za závazky společnosti společníci neručí vůbec, anebo omezeně Společnost vytváří zákonem povinně předepsanou strukturu orgánů, jejichž členy mohou být i třetí osoby Existence společnosti je na společnících nezávislá

Založení a vznik obchodní společnosti V životě OS rozlišujeme dva základní okamžiky – ZALOŽENÍ a VZNIK. Založení se děje nejčastěji zakladatelským právním jednáním – projevem vůle zakladatelů směřujícím k založení – smlouva uzavřená mezi zakladateli. V určitých případech může být zakladatel jen jedna osoba, pak jde o jednostranný projev vůle. Často také OS vznikají v důsledku přeměn (např. fúzí nebo rozdělením).

Vznik obchodní korporace a významné okamžiky v mezidobí Vznik OS nastává však až zápisem do obchodního rejstříku – ten je konstitutivní a na jeho základě OS vzniká (začne existovat jako subjekt). Dalšími významnými okamžiky v období po založení a před vznikem je – získání podnikatelského oprávnění a splacení vkladu u kapitálových OS a družstev.

Zrušení a zánik obchodní společnosti

Zrušení a zánik korporace Obdobně jako založení a vznik je proces dvoufázový Právní úprava zejména ZOK a zákon o přeměnách Rozlišujeme s likvidací – definitivní ukončení existence bez likvidace – v případě přeměn korporace, kdy má právního nástupce a likvidace k ochraně třetích osob není třeba.

Likvidace Vypořádání majetkových vztahů po zrušení právnické osoby, pokud tato směřuje k zániku Realizace = likvidátor Majetek právnické osoby po vstupu do likvidace – likvidační podstata V OR – dodatek „v likvidaci“ Likvidátor většinou FO (ale není vyloučena PO) – specifická pravomoc – přechází vnější i vnitřní působnosti statutárního orgánu, musí postupovat s péčí řádného hospodáře – odpovídá totožně jako členové SO

Ručení společníků, skončení likvidace Společníci ručí za dluhy korporace do výše svého podílu na likvidačním zůstatku, nejméně však v rozsahu jako za jejího trvání Zákon upravuje i situace, kdy se nový majetek objeví až po skončení likvidace – situace se liší dle toho, zda se majetek objeví před výmazem korporace z OR, anebo po něm. V případě výmazu korporace z OR (zániku korporace) může soud vydat rozhodnutí o zrušení rozhodnutí o výmazu.

Zánik korporace 2. fáze ukončení činnosti společnosti Navazuje na zrušení Váže se na výmaz z OR, který má konstitutivní účinek V obecné úpravě pro právnické osoby - § 185 OZ Výmaz navrhuje likvidátor nebo statutární orgán Teprve výmazem z OR přestává korporace existovat jako subjekt!

Financování obchodních společností

Rozlišování finančních zdrojů Krátkodobé x dlouhodobé, vlastní x cizí Cizí je zdrojem, který je korporaci k dispozici jen po předem domluvenou dobu, dluh zpravidla vůči třetím osobám a zpravidla s úrokem Vlastní patří společníkům a korporaci a jsou k dispozici po celou dobu existence U cizích zdrojů je třeba pamatovat na rostoucí zadluženost korporace a ohrožení její finanční stability Účetní rozvaha: vlastní i cizí zdroje se nacházejí na straně pasiv = zdrojová povaha, jsou zdrojem pro obstarání majetku, která tvoří aktiva, majetek pořízený z vlastních a cizích zdrojů = aktiva

Vlastní a základní kapitál Vlastní kapitál = rozdíl mezi hodnotou aktiv (veškerého majetku společnosti) a hodnotou všech cizích zdrojů. Výše vlastního kapitálu se mění s hospodářskou situací společnosti (zisk, ztráta) Základní kapitál = složka vlastního kapitálu, tvoří jej peněžité a nepeněžité vklady, jedná se o peněžité vyjádření vkladů Základní kapitál povinně tvoří s.r.o., a.s. i k.s., zapisuje se u a.s., s.r.o.

Vklad a související pojmy Vklad = majetkový přínos od společníka pro korporaci, § 15 ZOK – peněžní vyjádření hodnoty předmětu vkladu do základního kapitálu korporace. U a.s. reprezentuje vklad jmenovitá nebo účetní hodnota akcie. Peněžitý x nepeněžitý. Nositel vkladu = společník Předmět vkladu = plnění (věc, kterou dává společník k dispozici) Vkladová povinnost = závazek společníka poskytnout věc korporaci Hodnota vkladu = velikost poskytované částky u peněžitého vkladu, peněžitá částka stanovaná na základě ocenění o nepeněžitého vkladu Závazek společníka poskytnout plnění, které přesahuje hodnotu vkladu – závazek poskytnout emisní kurs, který se skládá z hodnoty vkladu a emisního ážia

Principy propojení společníků a korporace Oddělenost korporace jako právnické osoby od osob jejích společníků – přesun vkladu z majetkové sféry společníka do majetkové sféry korporace Vázanost poskytnutých zdrojů v korporaci – ochrana majetkové integrity korporace Přijetí vkladové povinnost je podmínkou pro nabytí pozice společníka – práva a povinnosti společníka, které v souhrnu znamenají podíl – poměr vkladu vůči základnímu kapitálu.

Jak splnit, když korporace ještě neexistuje? Správce vkladů = osoba pověřená správou vkladů – povinnost převzít vklady od společníků a předat je korporaci po jejím vzniku Odlišuje se okamžik splnění vkladové povinnosti od okamžiku nabytí vlastnického práva k věcem, které se stávají součástí majetku korporace Korporace nabude vlastnické právo zásadně okamžikem vzniku korporace (výjimka – nemovitosti)

Ještě jednou k základnímu kapitálu Základní kapitál má význam u kapitálových společností. U osobních je stále založena neomezené ručení společníků – alternativa pro věřitele. V případě kapitálových společností společníci buď neručí vůbec, anebo velmi omezeně. Základní kapitál však nemusí vypovídat nic o hospodářské situaci společnosti – jako pasivum vyjadřuje způsob financování, ale nemusí být vůbec krytý aktivy.

Děkuji Vám za pozornost! Dotazy…?