Ještěd.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Učebnice: Český jazyk v kostce, str. 18 a další. je-li součástí názvu další vlastní jméno, zachovává si rovněž své velké písmeno Spolková republika Německo,
Advertisements

Jihočeský kraj Sídlo Jihočeského kraje je v Českých Budějovicích Počet obyvatel je asi Nejvyšší bod je Plechý 1378 m Tento kraj má 7 okresů Do.
Spolu si pomáháme, společně se vzděláváme aneb místně zakotvené učení v praxi Závěrečné setkání škol -ŠUŽ - Praha dne Projekt - Úprava okolí.
Akce pro účastníky workshopu Ke každému projektoru EPSON grafická kalkulačka Casio zdarma Ke každému notebooku nebo tabletu ASUS brašna zdarma Ke.
Exkurze na p ř e č erpávací vodní elektrárnu se uskute č nila DLOUHÉ STRÁNĚ.
NÁZEV ŠKOLY: MŠ a ZŠ, Veselí nad Moravou AUTOR: Bc. Hana Králíková NÁZEV: VY_32_INOVACE_11- 09_Národní divadlo TÉMA: Národní divadlo ČÍSLO PROJEKTU: CZ.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ ŠABLONA:IV/2 TÉMATICKÁ OBLAST:Matematika a její aplikace, Geometrie.
EXKURZE DO KUTNÉ HORY ANEŽKA PROCHÁZKOVÁ. CO JSME VŠECHNO VIDĚLI CHRÁM SVATÉ BARBORY MOROVÝ SLOUP PANNY MARIE NEPOSKVRNĚNÉ KAMENNÝ DŮM KAMENNÁ KAŠNA VLAŠSKÝ.
Music: Arabesque - Richard Clayderman Presented By: Henry - Jiná tvář Íránu, jak jej neznáme -
Öresundský most Most přes Öresund (nebo také Oresundský most) je most spojující dánské hlavní město Kodaň s významným švédským přístavním městem Malmö.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Zdeňka Horská Název materiálu: VY_32_INOVACE_11_20_ Dalekohledy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Brno Jan Sehnal VI. tř. Hlavní nádraží  Je nejdůležitější osobní nádraží v Brně  Je postaveno ve slohu SECESE  Je kulturní.
Horská služba ČR NONSTOP SOS
Krušné hory. V podkrušnohorské pánvi se nejvíce těží hnědé uhlí. Největší doly jsou poblíž města Most. Menší doly jsou u Sokolova a Chebu.
Charakteristika Frýdlantsko se nachází v nejsevernější části České republiky, příznačně nazvané Frýdlantský výběžek. Jedna z našich nejmenších turistických.
Ostrava. Ostrava je město na rozhraní Slezska a Moravy na severovýchodě České republiky, poblíž hranic s Polskem.
Praha a pražské památky Václav Klaus – prezident ČR od roku …
Vodní dílo Nové Mlýny. Nové Mlýny jsou kaskáda tří vodních nádrží (Mušovská, Věstonická a Novomlýnská) na řece Dyji pod Pavlovskými vrchy v okolí se nachází.
ŽIVOT KARLA IV. Vypracoval: Jiří Vilášek. K AREL IV. Narodil se v Praze Narozen pod jménem Václav V sedmi letech byl poslán za svým kmotrem.
Co je renesance? Co znamená slovo renesance? Kde se zrodilo? Do jakého období spadá? Slovo pochází z italštiny a znamená „znovuzrození“ „obnovení“ Kolébkou.
Novohradský maraton 2016 Start: sobota :00 Jméno závodníka : ……………………..……………………… z týmu: …………….…………….. Kontrolní bodPopis Dosaženo (ano/ne)
Kateřina Sobková XI.A 2015/16. Lednicko-Valtický areál je jedním z největších pokladů České republiky a světového a kulturního dědictví vůbec nejrozsáhlejší.
JAK PROPAST MACOCHA DOSTALA SVÉ JMÉNO
Cestování po vrcholkách ČR aneb soustavy rovnic
KARLŮV MOST A PRAŽSKÝ ORLOJ
TATENICE Mgr. Michal Oblouk.
Národní divadlo Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ELEKTRÁRNY.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Výstup na horu nápodoba historického pokusu
ČAS.
Klasicistní architektura v Čechách
ARTE POVERA Tematická oblast
Polohová energie, výkon – úlohy 2
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_04_DÝCHACÍ SOUSTAVA
Prašná brána.
Český jazyk 9. ročník RODIŠTĚ slavných.
LEDNICKO-VALTICKÝ AREÁL
KUBISMUS Metelková Surov.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
GPS - globální poziční systém
Autor: Andrea Kolářová
VESMÍR.
NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_20_Z7_Skála TÉMA: Česko – Test regiony
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_03_GOTICKE_UMENI Název materiálu:
Součást Strategického plánu rozvoje MĚSTA TřebenicE
Vila Tugendhat v Brně.
KRKONOŠE a PODKRKONOŠÍ
Přírodní podmínky na území Slovácka
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
… Karlův most !! Klenot Prahy… Stereo Zvuk
NORSKO KŘÍŽEM KRÁŽEM Josef Zelený, DZ2
On.
Mezi přístavy Grangemouth a Falkirk byl vybudován v roce 1777 kanál Forth a Clyde, který spojoval Glasgow se západním pobřežím Skotska. Kanál Union, mezi.
Helfštýn MORAVSKÁ BRÁNA
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_1-35_Starověká Čína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Bohdalov ČÍSLO PROJEKTU:
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
I. ročník prodejní přehlídky koní
KAREL IV..
Praha matka měst autor: Honza S. - 9.A.
Praha matka měst autor: Honza S. - 9.A.
Typy krajiny podle vzhledu
Mezi přístavy Grangemouth a Falkirk byl vybudován v roce 1777 kanál Forth a Clyde, který spojoval Glasgow se západním pobřežím Skotska. Kanál Union, mezi.
Krušné hory.
Lanovka na horu Aiguille du Midi
Transkript prezentace:

Ještěd

Ještěd Ještěd je hora na severu Česka, jihozápadně od Liberce Na vrcholu se nachází známý televizní vysílač. V dolní části vysílače je umístěn hotel a restaurace. Na Ještěd vedou lanovky, na svazích je lyžařské středisko.

Vysílač na Ještědu Je vysoká téměř 100 metrů s kruhovým půdorysem o průměru 33 metrů. Jejím autorem je architekt Karel Hubáček. Před vybudováním současného hotelu stával na vrcholu hory od poloviny 19. století hotel, v jehož blízkosti byl na počátku 20. století, s ohledem na zájem turistů vybudován další. Stavby byly ze dřeva a obě v šedesátých letech 20. století shořely.

Historie STARÝ JEŠTĚD NEBOLI NOVÝ JEŠTĚDSKÝ DŮM Pod vžitým názvem „nový ještědský dům“ byla v roce 1906 otevřena nová chata s restaurací a rozhlednou, o kterou dlouho usiloval Německý horský spolek pro Ještědské a Jizerské hory. Chata byla na svou dobu velmi moderní a obliba vrcholu Ještědu tak ještě vzrostla. Budova byla zničena při požáru v lednu roku 1963. Pouhé tři roky na to se začalo se stavbou současné moderní budovy podle plánů architekta Karla Hubáčka a jeho týmu.

Interiér Návrhy interiérů stavby, včetně jeho mobiliáře, pochází od architekta Otakara Binara. Stěny schodiště a hotelových chodeb jsou obloženy keramickými obklady, jejichž autorkou je Děvana Mírová. Vstupní dveře a stěny recepce hotelu pokrývají tepané plechy od Miloše Košky, tapiserii umístěnou na zdi salónku vytvořil Vladimír Křečan.

Zajímavosti ROHANŮV KÁMEN Roku 1820 zakoupil jižní svahy Ještědu a celé českodubské panství kníže Rohan. Právě ten nechal na vrcholu hory umístit špičatý sloup se znakem svého rodu. MALÝ MARŤAN V červenci 2010 přistál na Ještědu Malý Marťan, bronzová, 170 cm vysoká socha výtvarníka Jaroslava Róny.

Zajímavosti LANOVKA NA VRCHOL JEŠTĚDU Jde o jedinou lanovou dráhu v České republice, kterou provozují České dráhy. Lanová dráha na Ještěd se zařadila k lanovkám světové úrovně. Lanovka na své cestě překonává 400 výškových metrů, délka trati je něco málo přes kilometr, který zdolá během 4 minut jízdy.

Děkujeme za pozornost