Místní programy sociálního začleňování – oblast bydlení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
P ODPORA TRANSFORMACE SOCIÁLNÍCH SLUŽEB Ivana Příhonská Praha /
Advertisements

Podpora plánování rozvoje sociálních služeb formou založení odborných partnerství CZ.1.04/3.1.03/
Azylové domy. poskytují pobytové služby na přechodnou dobu osobám v nepříznivé sociální situaci spojené se ztrátou bydlení.
Sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi D.R.A.K., o.s.
Závěrečná konference: „ INDIVIDUÁLNÍHO PROJEKTU MĚSTA CHEBU NA ZMĚNU SITUACE SOCIÁLNĚ VYLOUČENÝCH OBYVATEL MĚSTA, ZEJMÉNA OBYVATEL SÍDLIŠTĚ ZLATÝ VRCH“
Prostupné bydlení Martin Šimáček.
Sociální program RPG Sociální program RPG
Magdaléna Štochlová, Aleš Lang 11. září 2013 Komunitní služby v oblasti bydlení.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
Spolupráce Odboru sociálně-právní ochrany dětí Magistrátu města Karviné s poskytovateli sociálních služeb.
Mgr. Břetislav Košťál, DiS. ambasador projektu "Na vlastní kůži" Deinstitucionalizace a reforma péče o duševní zdraví v ČR Konference Na vlastní kůži 19.4.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Podpora metodických a koordinačních jednání terénních sociálních pracovníků v Litvínově 05/2011 Kateřina Dosoudilová.
Důležitost propojování sociální a zdravotní péče pro duševně nemocné- jak by měl vypadat úspěšný systém začleňování osob s psychiatrickou diagnózou MUDr.Lenka.
Formy a druhy sociálních služeb. Sociální služby Činnost zajišťující pomoc a podporu osobám za účelem sociálního začlenění nebo v rámci prevence před.
2. setkání pracovních skupin „Sociální věci a zdravotnictví“
Mapování potřeb regionů ve vztahu k činnosti středisek výchovné péče a zařízení ústavní a ochranné výchovy POHLEDEM PRACOVNÍKŮ ORGÁNŮ SOCIÁLNĚ PRÁVNÍ OCHRANY.
Plánování sociálních služeb a transformace aneb Systémově, společně a statečně Šárka Hlisnikovská Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – 26.
Fokus Praha o.s. Nová struktura vedení Fokusu Praha – rok 2005.
Psychiatrické nemocnice a jejich role MUDr. Jaromír Mašek Psychiatrická nemocnice Havlíčkův Brod
Centra denních služeb. poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení,
Zahájení tvorby Komunitního plánu sociálních služeb pro město Žatec Mgr. Petr Antoni Dne
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Sociální služby ve zdravotnických zařízeních ústavní péče.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Domov pro osoby se zdravotním postižením Všebo ř ice Z ř izovatel: Ústecký kraj Adresa: Pod Vodojemem 312/3C, Ústí nad Labem Vznik: v roce 1995.
Komunitní plánování sociálních služeb ve městě Brně Bc. Monika GALKO DiS. Odbor sociální péče MMB Konference „Plánování rozvoje sociálních služeb – dobrá.
Projekt Zvyšování kvality života uživatelů sociálních služeb se zdravotním postižením ve Zlínském kraji je spolufinancován Evropským sociálním fondem prostřednictvím.
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Sociální práce na obcích v rámci ORP - Zákon o sociálních službách.
Prostor pro změnu. Historie a poslání  Ponton působí v Plzni od roku 1996 a v Příbrami od roku  Posláním Pontonu je aktivně rozvíjet děti a mladé.
Chráněné bydlení. pobytová služba poskytovaná osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu zdravotního postižení nebo chronického onemocnění, včetně.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
Provázanost zdravotních a sociálních služeb v péči o umírající
Situace na trhu práce v JmK a veřejná služba
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Mgr. Ferdinand Raditsch Aktivita je součástí projektu ‚Podpora.
AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová
Mgr. Radek Jiránek ředitel Agentury pro sociální začleňování
PhDr. Kateřina Kubalčíková, Ph.D.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
MANUÁL VÝPOČTU JEDNOTKY SOCIÁLNÍ SLUŽBY pomocný materiál pro vyplnění
Spolupráce obce a ÚP ČR v Litvínově v SVL
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Mgr. Ferdinand Raditsch Aktivita je součástí projektu ‚Podpora.
Název projektu: Drogové závislosti - násilníci a oběti Bc
Hlavní město praha a integrace cizinců
Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Aktivita je součástí projektu ‚Podpora procesu střednědobého.
Základní informace o poskytovateli
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Svoji životní situaci pociťujete jako nepříznivou, kterou nemůžete zvládnout vlastními silami …
Koordinátor podpory (terénní sociální pracovnice) v ORP Mělník
Regionální seminář na téma Sociální bydlení
Dostupné bydlení v Hradci Králové jako nástroj sociální práce vedoucí k sociální změně PhDr. Marek Šimůnek, MBA Magistrát města Hradec Králové ANNO,
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví Hradec Králové Workshop je pořádán v rámci projektu Systémová podpora sociální.
Bohumínská 152/25 Ostrava - Muglinov
Role sociální práce ve vztahu k výkonu veřejného opatrovnictví ORP Chrudim Podpora sociální práce v obci Chrudim a ve správním obvodu obce s rozšířenou.
PŘIPOJIŠTĚNÍ DLOUHODOBÉ PÉČE
Pravidla řízení o stanovení a přiznání finanční podpory Jihomoravského kraje pro rok 2018 v oblasti podpory poskytování sociálních služeb Filozofie konstrukce.
A co dál - aneb jak spolupracovat a komunikovat spolu i bez projektů
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Koordinovaný přístup a ESIF 2014+
Ing. Stanislava Správková
Cílové skupiny sociálního podnikání
Život bez střeva , Praha.
- ČESKY SEVER Sociální podnik a OPZ •.
Podpora samostatného bydlení
DOPAD NOVÉ DRUHOLOGIE SOCiÁLNÍCH SLUŽEB NA KLASICKÉ SLUŽBY SOCIÁLNÍ PÉČE Daniela Lusková.
dostupné bydlení z pohledu měst a obcí
PRACHATICE VYUŽITÍ DOBROVOLNÍKŮ V SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH
Sociální bydlení – úvod do problematiky
Koncepce dostupného bydlení v Jablonci n/N
Transkript prezentace:

Místní programy sociálního začleňování – oblast bydlení Brno 9. listopad 2010

Bydlení specifických skupin obyvatel Specifickými skupinami obyvatel rozumíme: seniory, jejichž zdravotní stav, věk a finanční situace vyžaduje přiměřené bydlení osoby se zdravotním postižením (s omezením pohybu, s mentálním, duševním a jiným onemocněním) mladí dospělí propuštění z dětských domovů a výchovných ústavů osoby bez přístřeší lidé vracející se z výkonu trestu nízkopříjmové skupiny obyvatel (samoživitelé, rodiny s dětmi, osoby bez příjmu), aj.

Bydlení specifických skupin obyvatel Přístup k adekvátnímu bydlení je jedním z důležitých faktorů, které mají pozitivní vliv na sociální začlenění. Absence vhodného bydlení má negativní dopady a může vést k sociálnímu vyloučení. Město Ostrava se potýká s tzv. skrytým bezdomovectvím, jedná se o obyvatelé města, kteří jsou permanentně ohroženi ztrátou bydlení. Tento problém nemusel být doposud akutně řešen z důvodu vysoké kapacity komerčních ubytoven (kapacita 4800 osob), relativně nízkému nájemnému (deregulace) a kvalitně vykonávané práci NNO. Sociální služby NNO jsou poskytovány na určitou dobu. Cílem sociální práce je poskytnutí podpory a pomoci uživatelům při  zapojení do běžného života. Nejedná se však o faktické zajištění bytů, ale motivaci klientů ke změně způsobu života, znovunabytí soběstačnosti, samostatnosti a nezávislosti. Sociální služby nemohou řešit situaci spojenou pouze s bydlením – povinnost zajistit adekvátní bydlení občanům města je plně v kompetenci samospráv městských obvodů.

Statutární město Ostrava rozloha města 214 km2 počet obyvatel 316 tis. územně a správně je statutární město členěno na 23 městských obvodů – každý obvod je autonomní s vlastní správou

Koncepce bydlení v Ostravě po roce 1989 nebyla zpracována koncepce bydlení v současné době připravují příslušné odbory MMO návrh koncepce bydlení bytový fond v Ostravě byl Statutem města v roce 2 000 svěřen do správy jednotlivých městských obvodů - počet bytů ve vlastnictví města byl 35 034 město nemohlo správu majetku následně ovlivňovat v současné době je počet bytů ve vlastnictví města 16 581 podíl nájemních bytů ve vlastnictví obce na celkovém počtu bytů /128 000/ je 13%

„Bydlení´´ v sociálních službách pobytového charakteru Ubytování je poskytováno dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách Domovy pro seniory - cílovou skupinou jsou senioři, senioři se specifickými poruchami a lidé se zdravotním handicapem - celková kapacita 1922 míst - zřizovateli jsou NNO a příspěvkové organizace SMO Azylové domy - cílovou skupinou jsou lidé ohroženi sociálním vyloučením /bez přístřeší, v krizi, zdravotně postižení, se závislostí na drogách apod./

„Bydlení“ v sociálních službách pobytového charakteru - jedná se azylové domy pro matky s dětmi, pro muže, pro ženy, pro osoby, které se vrátily z výkonu trestu odnětí svobody apod. - kapacita celkem 443 míst + rozšíření kapacity pro zimní období -zřizovateli jsou nestátní neziskové organizace /NNO/ a statutární město Dům na půl cesty - cílová skupina mladých dospělých vracejících se z ústavní a náhradní rodinné péče, rodin v krizové situaci /42 bytových jednotek pro 167/

„Bydlení“ v sociálních službách pobytového charakteru Domov pro osoby se zdravotním postižení - kapacita 243 míst - cílová skupina lidé se zdravotním handicapem - příspěvková organizace SMO Celková kapacita míst k bydlení v sociálních službách je cca 2 775.

Podporované bydlení Bydlení s doprovodnými sociálními službami Domy s pečovatelskou službou - cílovou skupinou jsou senioři a občané se zdravotním handicapem - celkem 1 038 bytů pro 1 496 osob - v domech je poskytována pečovatelská služba dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách spolupráce městských obvodů s nevládními organizacemi /NNO/ - městské obvody vyčlení bytové jednotky a NNO zajistí doprovodný program většinou formou poskytování sociálních služeb spolupráce se soukromými majiteli domů s nevládními organizacemi - forma je totožná

Podporované bydlení obvody nebo fyzické osoby vyčlení v rámci bytového fondu byty, které předají do nájmu NNO nebo uživatelům do těchto bytů NNO dodávají sociální služby sociální služby tvoří podporu bydlení pro tu část občanů, kteří by nebyli schopni si samostatně udržet nebo zajistit bydlení cílové skupiny: - rodiny s dětmi nacházející se v obtížné životní situaci - sociálně slabí občané - romské obyvatelstvo

Podporované bydlení principy podporovaného bydlení - nejedná se o faktické zajištění bytů - jedná se o motivaci uživatelů ke změně způsobu života - znovunabytí soběstačnosti, samostatnosti, nezávislosti - uspokojení základní životní potřeby = bydlení podpora bydlení formou poskytování sociálních služeb v bytech uživatelů dle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách - terénní programy - sociální rehabilitace - sociálně aktivizační služby pro rodiny s dětmi

Podporované bydlení počet bytů s podporovaným bydlením je 147 počet uživatelů 495 NNO - poskytovatelé služeb - Občanské sdružení Vzájemné soužití - Čtyřlístek, příspěvková organ. SMO - Armáda spásy v ČR - Charita Ostrava - Centrom, o.s. - Trigon, o.s.

Podporované bydlení účast uživatelů v podporovaném bydlení je podmíněna časově a podmíněna plněním doprovodného sociálních programu následně je: a) uživatelům nabídnuta standardní nájemní smlouva na daný byt  b) uživatelům hrozí návrat do komerčních ubytoven či azylových domů  snaha o vytvoření třístupňového bydlení: 1. bydlení v rámci sociálních služeb  2. bydlení s podporou  3. samostatné bydlení v sociálních bytech  Pozn. Ze zkušeností vyplývá, že i přes intenzivní sociální práci v programu podporovaného bydlení existuje řada osob, které nejsou schopny samostatného bydlení.

Plánování sociálních služeb na úrovni statutárního města Ostravy Řešení problémů souvisejících s bydlením je také jednou z priorit strategických dokumentů města, schválených zastupitelstvem města jako závazné dokumenty (Strategický plán, Komunitní plán) od roku 2003 započala příprava dokumentu 1. Komunitní plán rozvoje sociálních služeb ve městě Ostrava do roku 2006 /platnost 2005-2006/ v roce 2007 byl schválen zastupitelstvem města dokument 2. Komunitní plán sociálních služeb a souvisejících aktivit ve městě Ostrava do roku 2010 V roce 2010 byl schválen zastupitelstvem města 3. Komunitní plán sociálních služeb a souvisejících aktivit ve městě Ostrava do roku 2014

Řešení na celostátní úrovni Jednoznačně definovat sociální bydlení Zavedení povinností obcí s finančním přispěním státu poskytovat potřebným domácnostem sociální bydlení a pro zbývající byty fungování na tržních principech.

Děkuji Vám za pozornost a přeji pěkný zbytek dne. Mgr. Záviš Pavlas Statutární město Ostrava magistrát odbor sociálních věcí a zdravotnictví