Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Mgr. Ferdinand Raditsch Aktivita je součástí projektu ‚Podpora.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Mgr. Ferdinand Raditsch Aktivita je součástí projektu ‚Podpora."— Transkript prezentace:

1 Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Mgr. Ferdinand Raditsch Aktivita je součástí projektu ‚Podpora procesu střednědobého plánování rozvoje sociálních služeb v Karlovarském kraji“ číslo CZ /0.0/0.0/15_007/ Tento projekt je spolufinancován Evropskou unií.

2 Cíl setkání Představení vize v oblasti podpory osob sociálně vyloučených (bez determinujícího vlivu zdravotního stavu či věku) a vize rozvoje daných druhů služeb Karlovarského kraje na období připravovaného SPRSS (2018 – 2020) Vytvořit prostor pro diskusi nad jednotlivými body rozvoje

3 Význam vize pro jednotlivé druhy sociálních služeb
Cíle rozvoje jednotlivých druhů sociálních služeb s ohledem na zajištění potřeb cílové skupiny na území Karlovarského kraje Vize reaguje na: - zjištění z analytických podkladů a zjištění v rámci Karlovarského kraje – KÚ KK, Obce, Multidisciplinární setkání, poskytovatelé služeb, výzkumy atd. a dále např. výzkum TAČR

4 Vize Karlovarský kraj prostřednictvím efektivně fungující sítě sociálních služeb a spolupráce s návaznými subjekty včasně identifikuje rizikové společenské jevy a nabízí podporu osobám v nepříznivé sociální situaci při řešení jejich potřeb s ohledem na podporu jejich samostatnosti, soběstačnosti a sociální začlenění. Prvotním smyslem a cílem sociálních služeb je návrat osob k ekonomické aktivitě a nezávislosti na sociálním systému.

5 Základní principy Sociální služby jsou poskytovány osobám v nepříznivé sociální situaci, kterou není možné řešit pomocí veřejných služeb, jiných běžných služeb a přirozených zdrojů. Poskytování musí vést k řešení nepříznivé sociální situace. Sociální služba je poskytována přednostně uživatelům v jejich přirozeném/domácím prostředí Poskytování sociální služby je řízeno potřebami uživatelů. Sociální služby podporují uživatele v samostatném a nezávislém životě s cílem předcházet či zamezit jeho sociálnímu vyloučení, popř. navrátit jej do běžného života.

6 Prioritní oblast osob sociálně vyloučené bez determinujícího vlivu zdravotního stavu či věku- Strategický cíl Zmírňování či zamezování sociálního vyloučení Osobám cílové skupiny je zajištěna podpora při návratu (vstupu, začleňování) do běžného života či zmírňování následků způsobu jejich života.

7 Oblast osob sociálně vyloučené bez determinujícího vlivu zdravotního stavu či věku - Dílčí cíl 1
Pomoc při řešení krizových a ohrožujících situací (akutní krize, domácí násilí atd.) Na území Karlovarského kraje je k dispozici pomoc osobám, které se ocitly v krizové životní situaci, kterou je nezbytné akutně řešit a těmto osobám poskytnout podporu. Podpora se týká i osob s duševním onemocněním a osob ohrožených domácím násilím.

8 Oblast osob sociálně vyloučené bez determinujícího vlivu zdravotního stavu či věku - Dílčí cíl 2
Podpora osob ohrožených chudobou, dluhy a ztrátou bydlení a osob bez přístřeší Ve spolupráci se sociálními pracovníky obcí jsou aktivně vyhledávány a podporovány osoby ohrožené ztrátou bydlení, ke které může docházet např. z důvodu nízkého příjmu, zadlužení, sociální zranitelnosti a dále jsou vyhledávány osoby bez přístřeší. Těmto osobám je nabízena a poskytována podpora při řešení nepříznivé sociální situace včetně podpory při zajištění ubytování a řešení dluhové problematiky. Součástí je také podpora uživatelů vstupujících do nové fáze života (zejména osoby opouštějící školská zařízení pro výkon ústavní péče, pěstounskou péči, děti z nefunkčních rodin, uživatelé opouštějící azylové domy) včetně osob žijících v sociálně vyloučených lokalitách. Při řešení situace těchto osob jsou primárně využívána řešení nepříznivé sociální situace využívající podpory terénních a ambulantních sociálních služeb ve spolupráci s návaznými subjekty obcí, úřadem práce, školami, policií atd.

9 Oblast osob sociálně vyloučené bez determinujícího vlivu zdravotního stavu či věku - Dílčí cíl 3
Podpora osob, které vedou či jsou ohroženy rizikovým způsobem života Podpora osob ohrožených rizikovým životním stylem je zajišťována zejména prostřednictvím přímé práce s uživateli v terénu, nebo prostřednictvím kontaktního pracoviště. Podpora se týká i osob žijících v konfliktu se společností či ohrožených sociálně patologickými jevy včetně závislostí. Těmto osobám je nabízena podpora a řešení jejich nepříznivé sociální situace v rozsahu potřeb běžného života dle Regionální karty Karlovarského kraje.

10 Prioritní oblast osob sociálně vyloučené bez determinujícího vlivu zdravotního stavu či věku- Strategický cíl Sanace rodiny a posilování rodičovských kompetencí Cílem je vytvoření sítě služeb pro práci s dětmi a rodinami, spolupracující s OSPOD, s důrazem na systémovost, provázanost a návaznost služeb a jejich preventivní charakter, včetně zamezení umisťování dětí v ústavních zařízeních zdravotnického a školského typu. Sociální služby tvoří pouze dílčí součást řešení problematiky dětí a rodin, podporují a navazují na činnost OSPOD, spolupracují s dalšími navazujícími subjekty. Nezbytnou součástí je řešení problematiky náhradní rodinné péče.

11 Oblast osob sociálně vyloučené bez determinujícího vlivu zdravotního stavu či věku - Dílčí cíl 1
Podpora rodičovských a dalších kompetencí rodičů pro zajištění života rodiny a výchovy dětí včetně prevence rozpadu rodiny popř. návratu dětí do rodinného prostředí a zdravého vývoje dětí a mladých dospělých do 26 let Je zajištěna pomoc osobám či rodinám, které se ocitly v nepříznivé sociální situaci, která může vést k rozpadu rodiny, ohrožení mezilidských vztahů včetně jejich dopadů na děti. Služby jsou zaměřeny na posilování rodičovských a dalších kompetencí rodičů pro řešení nepříznivé sociální situace rodiny v jejím přirozeném prostředí. Úsilí je směřováno k včasnému zachycení rodiny v nepříznivé sociální situaci (např. neschopnost platit nájemné, selhávání v oblasti péče o děti). Prostřednictvím podpořených sociálních služeb dochází u cílové skupiny k získání nezbytných kompetencí k zajištění fungování rodin a zdravého a zdárného vývoje dětí). Dále je podporován zdravý vývoj dětí skrze podporu využívání běžných volnočasových aktivit a skrze včasné zachycení rizika nebo vzniku nepříznivé sociální situace dítěte. Při práci s rodinou či dítětem je využívána spolupráce s návaznými subjekty OSPOD, středisko výchovné péče, školy, policie, střediska volného času atd. V tomto období bude podporován rozvoj a rozšíření sociálně aktivizačních služeb pro rodiny s dětmi s ohledem na jejich místní a časovou dostupnost a odbornou připravenost k řešení nepříznivé sociální situace rodin s dětmi včetně rozvoje spolupráce s návaznými subjekty např. OSPODem, střediskem výchovné péče, školami, policií, úřadem práce, lékaři. Dále bude podporována dostupnost a odbornou připravenost nízkoprahových zařízení pro děti a mládež k řešení nepříznivé sociální situace dětí a mladých dospělých do 26 let

12 Oblast opatření strukturálních změn - Dílčí cíl
Podpora rozvoje sítě terénních a ambulantních služeb Podpora takových opatření poskytovatelů sociálních služeb, která rozvíjejí terénní a ambulantní služby zejména pro osoby se zdravotním postižením a seniory a která umožní setrvání těchto osob v jejich domovech, v přirozeném prostředí. Jde o vzdělávací a rozvojové aktivity a investiční akce do sítě stávajících či rozvíjejících se služeb, které jim umožní splňovat požadavky pro poskytování takových komunitních služeb (materiální vybavení, zajištění dopravní obslužnosti v rámci služby atd.). Konkrétní podpora služeb je vázána na iniciativu jednotlivých poskytovatelů služeb a zaměření jednotlivých výzev o finanční podporu.

13 Oblast opatření strukturálních změn - Dílčí cíl
Zkvalitňování poskytování služeb v celoročních pobytových zařízeních sociálních služeb včetně úpravy prostředí a zajištění vybavení rehabilitačními a kompenzačními pomůckami Cílem opatření je posilování odborných kompetencí pracovníků celoročních pobytových služeb k podpoře lidí s vysokou mírou závislosti na péči druhé osoby. Úpravy prostředí pro poskytování sociálních služeb v návaznosti na odstranění bariér a podporu samostatnosti a soběstačnosti uživatelů a zajištění kvality jejich života při poskytování péče včetně zajištění potřebných kompenzačních a rehabilitačních pomůcek

14 Oblast opatření strukturálních změn - Dílčí cíl
Transformace celoročních pobytových zařízení Sociálních služeb Realizace transformace pobytových zařízení je vázána na podporu tohoto procesu z národní úrovně.

15 Společné charakteristiky pro všechny druhy sociálních služeb
Poskytovatel informuje veřejnost a zájemce o službu na svých internetových stránkách o své činnosti v souladu s Regionální kartou Karlovarského kraje v rozsahu oblastí potřeb a témat. Témata mohou být vyjádřená např. uvedením příkladů potřeb, které jsou službou podporovány. Poskytovatel zjišťuje potřeby osob v rozsahu Regionální karty Karlovarského kraje, poskytuje poradenství a odpovídající podporu doplňující přirozené zdroje a veřejné služby v rozsahu, který vyplynul ze zjišťování potřeb. Poskytovatel poskytuje základní poradenství žadatelům o službu. Pokud žadatel nesplňuje podmínky pro poskytování služby, nabízí vhodné řešení jeho sociální situace pomocí jiných sociálních nebo veřejných služeb. Návrh/doporučené vhodné řešení zaznamenává v evidenci odmítnutých žadatelů.


Stáhnout ppt "Vize a požadavky Karlovarského kraje SPRSS JUDr. Tatjana Kašlíková, Mgr. Ilona Čtvrtníková, Mgr. Ferdinand Raditsch Aktivita je součástí projektu ‚Podpora."

Podobné prezentace


Reklamy Google