Pravěk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
České země v pravěku Zpracovala: Mgr. Jana Jelínková.
Advertisements

Prezentace Powerpoint 1 Předmět:ČESKÝ JAZYK, ČLOVĚK A JEHO SVĚT Ročník:4. Tematický okruh:Zpracování informací, život předků na našem území Název učiva:LOVCI.
Umění v pravěku. Nejstaršími doklady výtvarné činnosti člověka jsou jeskynní malby a rytiny. Proslulou „pravěkou obrazárnou“ jsou jeskyně Altamira ve.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
Doprava ROZMĚRY Který obrázek je největší? Který obrázek je nejmenší?
Anotace Čtení s porozuměním, schopnost vyhledávat informace z vnějších zdrojů a doplnit tak učební látku Autor Dagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup.
AnotacePrezentace pro 5. třídu ZŠ speciální k procvičení čtení s porozuměním a k rozvoji vlastivědných vědomostí o bydlení dříve a dnes. Je určeno pro.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace AUTOR: Pavla Dokoupilová NÁZEV: VY_12_INOVACE_34_ČS TEMA: Manufaktury a první.
POMOCNÉ VĚDY HISTORICKÉ Tematická oblastKartografie Datum vytvoření Ročník5. ročník osmiletého nebo 1. ročník čtyřletého gymnázia Stručný obsahStudent.
 Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/02  Název materiálu: Hudba v období pravěku  Zpracoval: Mgr. Bc. BcA. Michal Jančík.
Dějepis 6. ročníku.  Název: Dějepis 6.ročníku – Člověk dnešního typu  Šablona: III/2  Číslo: 67  Autor: Mgr. Soňa Blažková  ZŠ Choltice „ Učíme se.
Autor:Ing. Pavel Brož Předmět/vzdělávací oblast:Informační a komunikační technologie Tematická oblast:Práce se standardním aplikačním programovým vybavením.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola, Uherský Ostroh, okres Uherské Hradiště, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_08 TÉMA:
Významné hradisko z 8. – 9. stol. Nejrozsáhlejší slovanské archeologické naleziště v ČR Bylo jedním z nejvýznamnějších středisek Velkomoravské říše Pravděpodobně.
Neptun Neptun je osmá a od slunce nejvzdálenější planeta sluneční soustavy řadí se mezi plynné obry. Neptun má pravděpodobně modrou barvu.
Pravěk byl drsná doba, snad všichni měli hlad. Pravěk byl drsná doba, snad všichni měli hlad. Lásko má ! Mám pro tebe růži. Hybaj já chci mamut a!
PRAVĚK. DĚLENÍ PRAVĚKU nejdelší období lidských dějin pravěk dělíme podle materiálu, z jakého lidé dokázali vyrobit nástroje.
VY_32_INOVACE_08_32_NEOBNOVITELNÉ A OBNOVITELNÉ PŘÍRODNÍ ZDROJE
Exkurze z muzea.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Jak se UČIT K MATURITĚ? Motivace, koncentrace, paměť.
Pravěké venuše Venuše jsou figurky převážně nahých žen se zdůrazněním některých pohlavních znaků. Nejde o ojedinělé výtvarné motivy, ale o projevy.
PRAVĚK U NÁS významná naleziště.
VY_32_INOVACE_5/14_ČLOVĚK A PŘÍRODA
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_18
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640
DOBA BRONZOVÁ A ŽELEZNÁ
Výtvarné umění starověku - souhrnný test
Pravěk – doba kamenná a objev kovů
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_3-13_ PALEOLIT Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a příroda, Přírodopis, Nejbližší předkové člověka Autor: Kamil Bujárek,
Lidstvo a jeho dějiny (1) – Časová přímka
Germáni – Evropa v době římské DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Prezentace
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov
Příslovce Mgr. Michal Oblouk.
Základy plošné CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_MA_ZP_05
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
výtvarné vyjadřování od nejstarších dob
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Pravěk - Doba kamenná Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném
Poměr v základním tvaru.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Poloha Jeskyně Býčí skála leží v střední části CHKO Moravský kras severně od města Brna, poblíž města Adamov. Spolu s Rudickým propadáním tvoří druhý.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
LOVCI A SBĚRAČI V DOBĚ KAMENNÉ
PRVNÍ LIDÉ – 6 .třída.
Doba železná VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_4_DOBA ŽELEZNÁ
ENEOLIT.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
PRAVĚK.
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_11
PRAVĚK.
Doba kamenná.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_1-35_Starověká Čína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ČLOVĚK ROZUMNÝ Člověk vyspělý ( Homo sapiens sapiens)
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Poměr v základním tvaru.
ZA VLÁDY PŘEMYSLOVSKÝCH KRÁLŮ
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_25_TROPICKÝ PODNEBNÝ PÁS TÉMA:TROPICKÝ.
Název školy Střední škola obchodně technická s. r. o. Číslo projektu
AUTOR: Mgr. Jitka Křížková, MBA NÁZEV: VY_32_INOVACE_1C_11
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Transkript prezentace:

Pravěk

Pravěk Pravěk začíná vznikem člověka asi před třemi milióny let. Pravěk je nejstarším a nejdelším obdobím v dějinách lidstva. Pravěk je možné rozdělit na dvě etapy podle toho, jakým způsobem si lidé získávali obživu. Pravěk je také možné dělit podle materiálu, z kterého si tehdejší lidé zhotovovali zbraně a nářadí. Podle toho, z jakých materiálů si pravěcí lidé vyráběli zbraně a nástroje, se pravěk dělí na dobu kamennou, bronzovou a železnou. Nejstarší státy vznikly kolem roku 3 000 př. n. l. v Mezopotámii a v Egyptě. Nejrychleji probíhal vývoj na území Asie a Afriky. Konec období pravěku je spojen se vznikem prvních států;státních útvarů. V průběhu pravěku osídlili lidé Evropu, Asii, Ameriku, Afriku a Austrálii.

Doba kamenná  Ve starší době kamenné (paleolit, cca do 11. tisíciletí př.n.l.) je část Evropy ještě pokryta ledovci. Nevznikají žádné stavby a rodovému uspořádání předcházejí tlupy pohybující se za obživou a žijící v jeskyních, na jejichž vnitřních stěnách lze v některých částech Evropy nalézt jeskynní malby s motivy pravěkých zvířat. Mezi hlavní způsoby obživy patří lov zvěře a sběr plodů, rostlin a semen. Příležitost k lovu a sběru poskytovalo zejména okolí vodních toků a ploch, v jejichž blízkosti se paleolitický člověk pohyboval. Převratným objevem je zejména oheň, představující zdroj tepla i světla a sloužící pro přípravu pokrmů i ochranu před zvěří. Kromě nedávných nálezů z počátku čtvrtohor je u nás z paleolitu doložena především proslulá soška Venuše z Dolních Věstonic, symbol matrilinearity (dříve domnělý matriarchát) v době lovců mamutů. Později se život přesouvá pod širé nebe, využívány mohou být skalní převisy, a malby se objevují i na vnějších plochách skalních stěn.

Doba bronzová Asi před 8000 tisíci lety přišli lidé na to, jak zpracovávat kovy. Nejdříve vyráběli předměty z mědi, kterou našli v přírodním stavu, a ze zlatých nugetů. Vykovávali je do požadovaného tvaru pomocí tvrdých kamenů. Ale později se naučili pracovat s kovy zahřátými na vysokou teplotu, nakonec je i tavili a ve formách z nich odlévali různé předměty. Výhody kovů byli obrovské.Daly se odlévat do rozličných tvarů, takže se z nic daly zhotovovat zbraně, nástroje i jiné předměty, a když se polámaly, mohly se roztavit a použít znovu. Lidé asi nejdříve objevili bronz, když náhodou přimíchali do mědi trochu cínu. Brzy zjistili, že bronz je tvrdší než jiné kovy a dá se také lépe nabrousit. Bronzové zbraně a nástroje bylo také možno opakovaně přibrušovat. A tak začala doba bronzová; lidé zpracovávali bronz v dílnách ve vesnicích. Jedním z prvních míst, kde se bronz vyráběl, byl Sumer v Mezopotánii.Zde také vznikla první města. Sumerské pláně byly úrodné, ale suché. Zemědělci kopali příkopy a kanály, jimiž přiváděli vodu z řek a zavlažovali půdu. Dosahovali tak velkých sklizní, někdy i dvakrát do roka.

Doba železná V některých starých jazycích slovo železo znamená " kov z nebe ", zřejmě proto, že první železo, ze kterého se vyráběli nástroje a zbraně, pocházelo z meteoritů, které dopadají na Zemi z vesmíru. Železo se začalo zpracovávat patrně asi před 6000 lety na Středním východě. Lidé nejprve zpracovávali železo kováním zastudena. Později se naučili železo tavit - zahřívali železnou rudu, získávali z ní železo a to zpracovávali. Na rozdíl od bronzu, který naši předkové také používali, se železo neroztékalo. Tavením vznikala houbovitá hmota, která se znovu zahřívala a kováním zpracovávala do požadovaného tvaru. K dosažení správné teploty bylo třeba postavit speciální pece. Kolem roku 1000 př. Kr. se tavení železa rozšířilo. Od tohoto data můžeme tedy mluvit o době železné. V západní Evropě se jako první zabývali výrobou a zpracováním železa Keltové. Keltové si potrpěli na ozdoby. Keltské oděvy byly vlněné, často zdobené kostkou. Bohatší ženy i muži nosili těžké zlaté nebo bronzové náhrdelníky z krouceného kovu a pláště sepnuté ozdobnými brožemi

Stalo se 13. července 1925 v popelišti v horní části pravěkého naleziště mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem. Zprvu to nevypadalo na nález světové úrovně. Nevelká soška byla totiž rozlomená na dva kusy a obě části ležely mezi jinými předměty, například nástroji nebo plastikami. "Tam toho bylo opravdu hodně," říká Martin Oliva, vedoucí Ústavu Anthropos Moravského zemského muzea. Až když dělníci oba kousky očistili a přiložili je k sobě, byl na světě jeden z největších archeologických nálezů v dějinách. Soška nahé ženy s výraznými atributy plodnosti s rozměry 11,5 centimetrů na výšku a 4,3 centimetrů přes boky. Podle odhadů je stará až 29 tisíc let a je to vůbec nejstarší nalezená soška z pálené hlíny. Dokládá, že naši prapředci už v době paleolitu dokázali s keramikou pracovat, a vytvářet dokonce umělecká díla. Obdobné plastiky byly totiž většinou zhotovovány z kostí nebo z kamene. Na sošce Věstonické venuše je několik zajímavostí. Třeba to, že oči jsou naznačeny krátkými šikmými rýhami, figurka nemá krk, má výrazně široké boky, levé ňadro povislého a naddimenzovaného poprsí je větší než pravé a na zadní straně jsou rýhy, které zřejmě znázorňují tukové záhyby, lidově "faldíky". Od počátku nálezu samozřejmě soška vyvolávala spoustu otázek. Z čeho přesně je vyrobená? Jsou součástí materiálu i rozdrobené kousky mamuta? První vědecké zkoumání přišlo ještě před válkou, pak následovaly další. Teď paleolitickou památku prověřili experti v technologickém centru firmy FEI na speciálním mikrotomografu, který dokáže předměty prozkoumat v řádu mikrometrů. Odborníci očekávají, že se jim podaří identifikovat i vnitřní strukturu sošky a její přesné materiálové složení.                                                               Evoluce

Věstonická venuše Stalo se 13. července 1925 v popelišti v horní části pravěkého naleziště mezi Dolními Věstonicemi a Pavlovem. Nevelká soška byla totiž rozlomená na dva kusy a obě části ležely mezi jinými předměty, například nástroji nebo plastikami. Až když dělníci oba kousky očistili a přiložili je k sobě, byl na světě jeden z největších archeologických nálezů v dějinách. Soška nahé ženy s rozměry 11,5 centimetrů na výšku a 4,3 centimetrů přes boky. Podle odhadů je stará až 29 tisíc let a je to vůbec nejstarší nalezená soška z pálené hlíny. Na sošce Věstonické venuše je několik zajímavostí. Třeba to, že oči jsou naznačeny krátkými šikmými rýhami, figurka nemá krk, má výrazně široké boky, levé ňadro povislého a naddimenzovaného poprsí je větší než pravé a na zadní straně jsou rýhy, které zřejmě znázorňují tukové záhyby, lidově "faldíky". Od počátku nálezu samozřejmě soška vyvolávala spoustu otázek. Z čeho přesně je vyrobená? Jsou součástí materiálu i rozdrobené kousky mamuta? První vědecké zkoumání přišlo ještě před válkou, pak následovaly další.