DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0124 Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12 _INOVACE_OV18 Název školy SPŠ a SOŠGS Most Předmět ODBORNÝ VÝCVIK Tematická oblast NAUKA O ZBOŽÍ 1 Téma HOUBY Ročník 1. Jméno autora Jaroslava Kapalínová Datum tvorby ÚNOR 2013 Anotace Žáci se seznámí s druhy čerstvých a konzervovaných hub v prodeji, jejich vadami a skladováním. Materiál je určen pro žáky 1.ročníku obor prodavač.
HOUBY
HOUBY Jsou plodnice různých botanických druhů hub. ROZLIŠUJEME: čerstvé houby pěstované lesní houby ze sběru
HOUBY PRODEJ ČERSTVÝCH HUB: Je podřízen přísným zdravotnickým předpisům. Smí se prodávat pouze 54 druhů hub uznaných ČSN 463195.
HOUBY DRUHY V PRODEJI ČERSTVÝCH HUB: ŽAMPIÓNY HLÍVA ÚSTŘIČNÁ
HOUBY PRODEJ: volně na váhu ve spotřebitelském balení
HOUBY POŽADAVKY NA JAKOST PRO PRODEJ: čerstvé, zdravé, pevné, nasucho očištěné, bez nečistot VADY: přestárlé, nepřiměřeně mokré, zapařené, plesnivé, znečištěné
KONZERVACE HUB DRUHY KONZERVACÍ: SUŠENÍ STERILOVÁNÍ
KONZERVACE HUB SUŠENÉ v plátcích: SUŠENÉ mleté: Rozlišujeme: jednodruhové směsi SUŠENÉ mleté: pouze hřiby
KONZERVACE HUB VADY: SKLADOVÁNÍ SUŠENÝCH HUB: v čistých suchých skladech, chráníme před sluncem, cizími pachy a škůdci VADY: rozlámané, špatné druhové složení směsí hub, plíseň, živočišný škůdci (moli, červi), vybledlé…
KONZERVACE HUB STERILOVANÉ v nálevech: kyselém slaném sladkokyselém vinném jednodruhové - ŽAMPIÓNY směsi
KONZERVACE HUB OBALY: sklenice plechovka SKLADOVÁNÍ: v čistých a suchých skladech VADY: promáčklá plechovka nebo víčko, bombáž, špatná velikost hub, zakalený nálev, záměna druhu
OPAKOVÁNÍ Které druhy čerstvých hub se nejčastěji prodávají v obchodech? Na co si dáváte pozor při přejímce čerstvých hub? Které znáte konzervační metody hub? Jak skladujeme sušené houby?
ZDROJE http://apartmaneva.wz.cz/houby7.jpg Josef Kavina, ZBOŽÍZNALSTVÍ potravinářského zboží pro 2. ročník středních odborných učilišť a integrovaných středních škol učebního oboru prodavač – prodavačka, zaměření pro potravinářské zboží a pro smíšené zboží, vydalo nakladatelství a vydavatelství IQ 147, 1996 http://apartmaneva.wz.cz/houby7.jpg http://www.boo.cz/img/houba.jpg http://www.vasobchudek.cz/foto/240-170/522-362-aro-zampiony- krajene-212-ml.jpg http://fotoatlaspr.zs-sychrov5.sweb.cz/.Hliva%20ustricna%202.jpg http://www.toppotraviny.cz/data/USR_001_BOSFOOD_001/10136.jpg http://www.pieczarki-perfekt.pl/images/mini_kubek_250g.jpg http://www.pieczarki-perfekt.pl/images/mini_drobna.jpg http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MH900387891.jpg http://officeimg.vo.msecnd.net/en-us/images/MH900348993.jpg