Základní škola Lednice Břeclavská 510

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
Advertisements

TRVÁNÍ DNE A NOCI.
Země a její okolí Miroslava Maňásková.
POHYBY ZEMĚ.
Slunce, Země, Střídání dne a noci, ročních období
Poledníky rovnoběžky.
Atmosféra 6. ročník. Motivující otázky Co je to atmosféra plynný obal Země Význam atmosféry umožňuje život na Zemi Vrstvy atmosféry Troposféra – Stratosféra.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět Zeměpis.
VY_32_INOVACE_07-44 Ročník:VIII. ročník Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Vzdělávací obor:Zeměpis Tematický okruh:Evropa Téma:Evropa – přírodní poměry.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV: VY_32_INOVACE_21_09_Z6_Skála AUTOR: Mgr. Aleš Skála Základní škola Libina, příspěvková organizace, Libina.
VY_32_INOVACE_ Tomáš Kvasný Atmosféra - podnebí I. – teplotní pásy Tomáš Kvasný Zeměpis Březen ročník Pomocí práce ve dvojicích a výkladu.
Základní škola Frýdlant nad Ostravicí, Komenského 420, příspěvková organizace Název projektu:Učíme obrazem Šablona:III/2 Název výstupu:Počasí a podnebí.
JAKÉ ZNÁŠ PODNEBNÉ PÁSY? 1.TEPLÝ, MÍRNÝ, STUDENÝ 2.TEPLÝ, TROPICKÝ, MÍRNÝ 3.TEPLÝ, SUBTROPICKÝ, STUDENÝ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Diana Jančářová NÁZEV: Trvání dne a noci na Zemi TÉMATICKÝ CELEK:
I. Z á k l a d n í š k o l a Z r u č n a d S á z a v o u
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Lutín příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dostálová Název: EU_32_DOS_PR45_011 Téma: Přírodověda 4. a.
Název školy: Základní škola T. G
VY_32_INOVACE_07_PŘÍRODOVĚDA 5
Témata: Klasifikace podnebí Globální změny klimatu Předpověď počasí
Pohyby Země VIDEO Země vykonává 2 základní pohyby:
2. POHYBY ZEMĚ A JEJICH DŮSLEDKY
Pohyby Země.
Test Čtvrtek, 2.3..
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hnátnice, okres Ústí nad Orlicí
Vlastnosti plynů.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Název školy: ZŠ Netvořice
TRVÁNÍ DNE A NOCI Jak to vlastně funguje ?.
VY_32_INOVACE_03_STRIDANI_ROCNICH_OBDOBI
ATMOSFÉRA podnebí VY_32_INOVACE_07-10 Ročník: VI. r.
atmosféra počasí VY_32_INOVACE_07-08 Ročník: VI. r. Vzdělávací oblast:
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Neživá příroda - voda Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Mgr. Aleš Čech Zeměpis 7. ročník
Léto v přírodě VY_32_INOVACE_18_03
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Zeměpis pro 1. ročník Přírodovědného lycea Ročník 1. říjen 2013
AUTOR: Mgr. Danuše Lebdušková NÁZEV: VY_32_INOVACE_158_Planety
Čas Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s pohyby Země, počítáním času a časovými pásmy.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace
9. ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Atmosféra Anotace: Materiál je určen k výuce zeměpisu v 6. ročníku základní školy. Seznamuje žáky s vlastnostmi a členěním atmosféry.
Atmosféra Země.
9. Atmosféra Vzdušný obal Země
Stín a polostín.
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_03_ZEMĚPIS
11. PODNEBNÉ PÁSY.
Všeobecná cirkulace atmosféry
Vlastnosti plynů.
4. Pohyby Země Planeta Země se pohybuje obrovskou rychlostí, kterou lidé vůbec nevnímají.
NÁZEV ŠKOLY:ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace AUTOR: Mgr
CZ.1.07/1.4.00/ Autor Šárka Jurášová Škola
VY_32_INOVACE_ZE6-05 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Člověk a jeho svět 3. ročník
POČASÍ A PODNEBÍ.
Neživá příroda - vzduch
Proč se střídají roční období
VY_32_INOVACE_
Žákovské práce ZŠ ŠVERMOVA.
4. b I Hraniční dny 21. března: jarní rovnodennost
VY_32_INOVACE_11_Z4 7. POČASÍ ZŠ a MŠ HEJNICE 2011.
Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
12. Skleníkový jev, ozónová vrstva
Transkript prezentace:

Základní škola Lednice Břeclavská 510

Atmosféra

Otázky Jak se v přírodě projevuje přítomnost vzduchu? Má vzduch hmotnost? Je vzduch látka jednoduchá nebo se skládá z několika látek? Jaký význam má kyslík? V jaké podobě se vyskytuje voda ve vzduchu? Jak se dostává voda do vzduchu?

ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Obsahuje: kyslík, dusík, kysličník uhličitý, vodní páru, a jiné látky Význam: rozptyluje sluneční záření Země se nepřehřívá ani nevychladne chrání planetu před škodlivým zářením

POČASÍ Stav ovzduší v určitém okamžiku Měříme: teplotu °C – teploměrem srážky – srážkoměr- v mm – déšť, sníh, kroupy, jinovatka síla větru km/h nebo m/s – anometrem množství oblaků na obloze - oblačnost

Průměrná denní teplota měříme ve stínu 7:00 6 14:00 16 21:00 9 21:00 9 Součet 40 Dělíme počtem měření (40:4) = 10°C Průměrná týdenní teplota Průměrná měsíční teplota Průměrná roční teplota

PODNEBÍ Průměrný stav ovzduší TEPLOTNÍ PÁSY

Teplotní pásy Teplý – tropický – pořád teplo Subtropický Mírný – polární – střídání ročních období Subpolární Studený – arktický - pořád zima

Samostatná práce : 1. Na které rovnoběžce trvá den i noc stejně dlouho? 2. Jak se nazývají rovnoběžky, na kterých je jednou v roce polární den a polární noc? 3. Vytvořte do sešitu nákres zeměkoule a rovnoběžky do něj zakreslete. 4. Jak dlouho trvá polární den a polární noc na pólech? 5. Proč dny a noci netrvají na celé Zemi stejně dlouho?

Trvání dne a noci na Zemi podzimní rovnodennost - 23. 9. Slunce svít kolmo na rovník, den i noc trvá na celé planetě 12 h na S polokouli začíná podzim ( dny se krátí ) zimní slunovrat - 22. 12. Slunce svítí kolmo na obratník Kozoroha, den trvá 8 h a noc 16 h na S polokouli začíná zima ( dny se prodlužují ) jarní rovnodennost - 21. 3. Slunce svítí kolmo na rovník, den i noc trvá 12 h na S polokouli začíná jaro ( dny se prodlužují ) letní slunovrat - 22. 6. Slunce svítí kolmo na obratník Raka, den trvá 16 h a noc 8 h na S polokouli začíná léto ( dny se krátí )   Více zde

Den a noc podle zeměpisné šířky délku trvání ovlivňuje opět sklon zemské osy Polární noc - 22.6. je J pól odvrácen od Slunce (1/2 roku ). Slunce svítí po jižní polární kruh ( 66, 5° j.z.š. ), trvá 24 hod Polární den - 22.6. je S pól přivrácen k Slunci (1/2 roku ). Slunce svítí po severní polární kruh ( 66, 5° s.z.š. ) trvá 24 hod

Literatura a odkazy http://www.zatlanka.cz/vyukove-materialy/zemepis/prirodni_oblasti_zeme.html#Klimaticke_pasy http://demo.dnesni-svet.cz/cs/clovek-a-priroda/zemske-sfery/atmosfera/index.html http://websidepb1.wz.cz/rozcesti/geo.htm http://www.cez.cz/edee/content/microsites/solarni/k21.htm http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=14480d13-bf33-440b-9804-b40012fc00a2 http://tahaky.lam.cz/z04.html