Podnebné pásy – mírný pás

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Smíšené a listnaté lesy
Advertisements

VYPRACOVAL Šimon cigánek, 5.tř.
  CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_530_Př5     Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu                      
Přírodověda – Podnebné pásy ( Mírný pás )
Co je to biom?.
Podnebné pásy 5. ročník.
Cizokrajné ekosystémy
PODNEBNÉ PÁSY.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
ROZMANITOST PŘÍRODY V EVROPĚ
PODNEBNÉ PÁSY – 5. roč. Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu.
Člověk a jeho svět – Rozmanitost přírody – Podnebné pásy – Mírný pás
Sabina Skácelová ZŠ Ilji Hurníka 2010
Za předpokladu použití psacích potřeb
Název školy: ZŠ a MŠ Černčice, Okres Náchod Autor: Mgr
TAJGA Pás jehličnatých lesů.
Lesy mírného pásu Jan Dušek.
MÍRNÝ PÁS.
Lesy mírného pásu Listnaté (J) Smíšené Jehličnaté (S)
LISTNATÉ LESY MÍRNÉHO PÁSU
Mírný pás – smíšené a listnaté lesy, stepi
Základní škola a Mateřská škola Mírová 81, Mimoň, příspěvková organizace Oblast podpory Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních školách OP.
Evropa – vegetace 5. ročník
Podnebné pásy, počasí a nadmořská výška
MÍRNÝ PÁS.
LESY MÍRNÉHO PÁSU Lesy, louky, pole.
Podnebné pásy IV. – 5. ročník / polární podnebný pás /
Podnebné pásy III. – 5. ročník / mírný podnebný pás /
1. ročník technického lycea
Podnebí, podnebné pásy.
ZEMĚPIS VY_32_INOVACE_15_05_mírný pás. Rostliny: Pšenice, žito, ječmen, oves, brambory, cukrová řepa, vinná réva, kukuřice. MÍRNÝ PÁS pšenice žito ječmen.
Podnebné pásy - polární pás. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné.
Podnebné pásy – subtropický pás. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné.
ŠABLONY 32 VY_32_INOVACE_18_22_ROSTLINY A ŽIVOČICHOVÉ EVROPY.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_20_ROZMANITOST_PODMINEK_ZIVOTA_NA_ZEMI
MÍRNÝ PÁS PŘÍRODOVĚDA 5.TŘ. Mgr. Renata Šimková.
Podnebné pásy Mgr. Iveta Vališková
Podnebné pásy listnaté lesy tropy subtropy
Rozmanitost podmínek života na zemi
Třídění přírodnin.
VEGETAČNÍ PÁSY.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
VY_V/2_INOVACE_29_Mírný pás
Název školy: Speciální základní škola,Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_06_IV_Z6_mírný_pás.
Společenstva lesů - stromy
Dýchací soustava.
Lidské tělo - kůže.
Amerika – Podnebí a přírodní krajiny
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Petra MATYÁŠTÍKOVÁ Název materiálu:
VY_32_INOVACE_19_22_Podnebí evropy
Přizpůsobivost živočichů
Cizokrajné suchozemské ekosystémy
Základní škola, Hradec Králové
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek
Přírodní krajiny AUTOR: Mgr. Aleš Skála
BIOSFÉRA stepi, lesy mírného pásu
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Polární pás Co zde roste? Žije? Polární pustiny trvalé zalednění
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
OBSAH PODNEBNÉ PÁSY TROPICKÝ PÁS SUBTROPICKÝ PÁS MÍRNÝ PÁS POLÁRNÍ PÁS
Základní škola, Hradec Králové
AUTOR: Mgr. Hana Vrtělková NÁZEV: VY_32_INOVACE_Př_15_Podnebné pásy
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
14. f Vegetace mírného pásu
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
ZŠP a ZŠS Uherský Brod projekt č. CZ.1.07/1.4.00/
Název projektu Zlepšení podmínek vzdělávání na základních školách
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_21_PODNEBNÉ PÁSY
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Přírodověda Podnebné pásy ( Mírný pás )
Transkript prezentace:

Podnebné pásy – mírný pás

ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, 348 02, příspěvková organizace TÉMA Člověk a jeho svět – Podnebné pásy – mírný pás. NÁZEV MATERIÁLU VY_32_INOVACE_7B_Př5_11_Podnebné pásy – mírný pás. ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.4.00/21.3534 PŘEDMĚT Přírodověda ROČNÍK 5. KLÍČOVÁ SLOVA 4 roční období, tajga, stepi, jehličnaté, listnaté a smíšené lesy, prérie, pampy. DATUM 8.12.2012

Anotace Tato prezentace je určena pro žáky 5. ročníků základní školy, pro vzdělávací obor Člověk a jeho svět – přírodověda. Žáci se seznámí s životem v mírném pásu.

Mírný pás Mírné pásy leží mezi pásy subtropickými a polárními. Střídají s zde 4 roční období: jaro, léto,podzim, zima. Rostliny a živočichové jsou na střídání ročních dob přizpůsobeni ( někteří ptáci na zimu odlétají do teplých krajin).

Lesy mírného pásu Obrázek číslo 1

Podnebí - podnebí mírného pásu se mění se vzdáleností oblasti od moře - ponebí vnitrozemské – kontinentální – vyznačuje se velkými rozdíly mezi teplotami letními a zimními, léta jsou zde suchá a velmi teplá, zimy velmi chladné - podnebí přímořské – oceánské – je mírnější a vlhčí - oblast s podnebím proměnlivým- počasí se zde střídá po několika dnech, do této oblasti patří i Česká republika, leží na rozhraní mezi oceánským a kontinentálním podnebím

3 hlavní rostlinná společenstva mírného pásu V mírném pásu rozlišujeme tři hlavní rostlinná společenstva: - jehličnaté lesy – tajga - smíšené a listnaté lesy - stepi

Jehličnaté lesy - tajga - severní mírný pás - rostliny – smrky, borovice, jedle - živočichové – medvědi, vlci, rysi, v Americe - puma

Tajga Obrázek číslo 2

Medvěd hnědý Obrázek číslo 3

Smíšené a listnaté lesy - na společenstva jehličnatých lesů navazují lesy smíšené, které přecházejí do lesů listnatých - rostou zde opadavé listnaté stromy, které jsou přizpůsobeny rozdílům zimních a letních teplot - rostliny – dub, buk, bříza, javor a jehličnaté stromy - živočichové – srnec, jelen, liška

Liška obecná Obrázek číslo 4

Stepi - stepi jsou rozsáhlé travnaté pláně - v Severní Americe nazývané prérie - v Jižní Americe nazývané pampy - jsou zde velmi suchá, horká léta a velmi studené zimy - rostliny – hlavně trávy - živočichové – divocí koně, osli, antilopy, bizoni

Stepi Obrázek číslo 5

Prérie

Pampy Obrázek číslo 7

Opakovací otázky 1. Kde se rozkládá mírný pás? 2. Stručně charakterizuj mírný pás. 3. Jaká jsou tři hlavní rostlinná společenstva mírného pásu? 4. Kde najdeme prérie a kde pampy? 5. Co jsou to stepi?

Zdroje KHOLOVÁ, Helena a kol. Život na Zemi. Praha: Alter, 2011, ISBN 978-7245-162-3

Zdroje k obrázkům Obr.č.1 NEUVEDEN, Neuveden. komenskeho66.cz [online]. [cit. 8.12.2012]. Dostupný na WWW: http://www.komenskeho66.cz/materialy/zemepis/biosfera.htm#stepi Obr.č.2 BRUBAKER, L.b.. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 8.12.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Picea_glauca_taiga.jpg Obr.č. 3 NEUVEDEN, Neuvedn. cs.wikipedia.org [online]. [cit. 8.12.2012]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Medved_mzoo.jpg Obr.č. 4 NEUVEDEN, Neueden. zdendapapouscipsi.blog.cz [online]. [cit. 8.12.2012]. Dostupný na WWW: http://zdendapapouscipsi.blog.cz/1101/liska-obecna Obr.č. 5 NEUVEDEN, Neuveden. botany.cz [online]. [cit. 8.12.2012]. Dostupný na WWW: http://botany.cz/cs/pouzdranska-step/ Obr.č.6 NEUVEDEN, Neuveden. www1.fs.cvut.cz [online]. [cit. 8.12.2012]. Dostupný na WWW: http://www1.fs.cvut.cz/cz/U218/peoples/hoffman/USA/Wyoming.htm Obr.č. 7 GRYGAR, Jiří. people.cz [online]. [cit. 8.12.2012]. Dostupný na WWW: http://www.people.cz/travel/cs/articles-detail/aid-11479