Fotosyntéza je váš kamarád

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_12_INOVACE_Rů_II_12 PRAHA Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Advertisements

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Bc. Naďa Prejzová Název DUM: VY_32_Inovace_4.2.9 Práce a volný čas Název sady: Člověk a jeho svět 3. ročník Číslo.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena BRAZÍLIE A ARGENTINA Vodopády Iguazu na hranici Brazílie a Argentiny.
EU-OPVK-CZ.1.07/1.4.00/ :III/2 VY_32_INOVACE_ ČLOVĚK A PŘÍRODA – ZEMĚPIS - NA II. STUPNI ZV-LMP Téma: VÝCHODNÍ A ZÁPADNÍ AFRIKA Vzdělávací.
Název DUM: VY_32_INOVACE_XVI_1_20_Péče a ochrana ŽP Šablona číslo : XVISada číslo: 1Pořadové číslo DUM: 20 Autor: Mgr.Lenka Dědečková.
A – Z kvíz: Máme na výběr!
Krajinné sféry Země. Vnější vlivy nazýváme jako: EXOGENNÍ ENDOGENNÍ.
Tropický deštný prales je zalesněný biom s trvale teplým a vlhkým podnebím. Tento biom nalezneme zejména v rovníkových oblastech Země. Nejrozsáhlejší.
Konec ochrany zemědělské půdy před zástavbou? Legislativní ochrana půdy před záborem 24. května 2016.
Závěrečné opakování pedosféra a biosféra materiál pro studenty se specifickými vzdělávacími potřebami autor: Tereza Kamenická.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Zeměpis Autor: Mgr. Jan Podlena Afrika – SAHARA, SAHEL.
Přírodověda 5. ročník Mgr. Dana Svobodová
Základní škola Hostěradice, okres Znojmo, příspěvková organizace Název: Zvláště chráněná území ČR Číslo: EU DUM 6_15 ICT Vytvořila: Mgr. Pavlína Kociánová.
ODLESŇOVÁNÍ. Důvody odlesňování člověkem: těžba dřeva využití půdy, na které lesy stojí, pro: - pastviny - zemědělské hospodaření (pole) - sídla - těžbu.
ZŠ a MŠ Kateřinice, okres Vsetín projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu: VY_12_INOVACE_01_24_Člověk a příroda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
Austrálie. Historie: 1606 – objevena Holanďany (Portugalci asi dříve) konec 18.st. – počátek britské kolonizace – trestanecké kolonie 19.st. – „zlatá.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉMy - biodiverzita
Globální problémy lidstva
VY_32_INOVACE_Vac_II_05 Afrika –fauna a flora
VY_32_INOVACE_36_Jihoceske_rybniky Vlastivěda - 4.,5. ročník
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Savci biomů světa 8. ročník.
Test Čtvrtek, 2.3..
VY_32_INOVACE_4/09_ČLOVĚK A PŘÍRODA
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, LOUNY PODĚBRADOVA 640
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Anotace : Prezentace je určena pro výuku předmětu Člověk a příroda
Základní škola, Hradec Králové
Název školy: Základní škola Pardubice – Spořilov
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
ATMOSFÉRA podnebí VY_32_INOVACE_07-10 Ročník: VI. r.
VY_32_INOVACE_19_Z_TROPICKÝ DEŠTNÝ LES
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Název projektu: Moderní škola
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: MGR
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost   
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Základní škola a Praktická škola Dvůr Králové nad Labem
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Biomy.
Věcné učení Ochrana přírody
ENVIROMENTÁLNÍ VÝCHOVA EKOSYSTÉM – les a pole
Přírodní krajiny - test
NORSKO Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
VY_32_Inovace_4.2.9 Práce a volný čas Člověk a jeho svět 3. ročník
Název školy: Základní škola T. G
TROPICKÝ DEŠTNÝ LES. TROPICKÝ DEŠTNÝ LES V rovníkových oblastech Země se rozkládají tropické deštné lesy (tropické pralesy, džungle). Kterými světadíly.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu "EU peníze školám"
NÁZEV: VY_32_INOVACE_23_07_Z7_Skála TÉMA: Tichý oceán
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Zeměpis 7. ročník
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
IRSKO.
PODNEBÍ ROZLOŽENÍ NEJROZSÁHLEJŠÍ Z NICH
Přírodní podmínky na území Slovácka
Atmosféra Země.
DUM_009_ / VYDMUCHOV / ĎURIŠOVÁ/ ČLOVĚK A PŘÍRODA/2012
Název školy: Speciální základní škola, Louny Poděbradova640, příspěvková organizace Autor: Mgr. Erika Pospíšilová Název materiálu: VY__32_INOVACE_20_IV_Z6_Typy_Krajin.
Biodiverzita V. Ochrana biodiverzity.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Neživá příroda - vzduch
Zapomenutá a přitom bohatá část světa
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a mateřská škola Lukavice, okres Ústí nad Orlicí AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV:VY_52_INOVACE_04_05_25_TROPICKÝ PODNEBNÝ PÁS TÉMA:TROPICKÝ.
Mgr. Lenka Nováková – 1.ZŠ Horní Slavkov VY_32_INOVACE_08_Pralesy
DRUHOVÁ ROZMANITOST …neboli biodiverzita. Vztahy mezi druhy jsou důležité viz. potravní řetězec. Vyhynutím některého druhu se přeruší. Červená kniha ohrožených.
Název školy: ZŠ a MŠ Verneřice Autor výukového materiálu: Eduard Šram
ATMOSFÉRA - vzdušný obal Země.
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Fotosyntéza je váš kamarád Kuttová, Chromá, Černá

Tropický deštný prales = zalesněný biom s trvale teplým a vlhkým pod- nebím - nebyl vytvořen působením člověka - největším zdrojem kyslíku - nalezneme je hlavně v oblastech okolo rovníku → Amazonský deštný prales (nejrozsáhlejší) → Konžský deštný prales → menší ostrovní pralesy v Karibiku, Indickém oceánu a Pacifiku Amazonský deštný prales: http://kingofwallpapers.com/amazon-rainforest.html

Konžský deštný prales: https://www.emaze.com/@ACTOOCRT/The-congo-rainforest

důl na těžbu zlata (Nová Guinea): Ničení pralesů dříve tropické deštné lesy pokrývaly přibližně 14 miliónů km² (12% plochy planety), dnes, kvůli kácení a vypalování, sotva 7 miliónů km² ročně ubývá cca 30 mil. ha deštných pralesů důvody odlesňování: - těžba dřeva - těžba nerostných surovin - budování komunikací - budování vodních přehrad (pro výrobu energie) - plochy pro pastvu dobytka důl na těžbu zlata (Nová Guinea): https://commons.wikimedia.org/wiki/File:OkTediMine.jpg

Důsledky ničení globální oteplování ubývání (vymírání) živočišných druhů roztržení ekologického cyklu úbytek kultury lidí žijících v pralesích vliv na zemědělství Makak jávský (ohrožený druh): http://www.digiphoto.estranky.cz/img/mid/424/makak-javsky.jpg

Indiáni v Brazílii střílí šípy po vrtulníku r. 2009: Záchrana vyčlenění ploch (národní parky, rezervace), kde mohou lidé, zvířata i rostliny netušeně žít a růst + zákony na ochranu deštných lesů a vzácných zvířat AMAZONSKÝ (BRAZILSKÝ) PRALES Od r. 1960 zde pracují horníci a stavbaři silnic. Vykáceli již velkou plochu lesa a mnozí Indiáni Yanomami tak přišli o své domovy. Někteří se také od dělníku nakazili nemocemi, např. příušnicemi, a zemřeli. Organizace Survival International zorganizovala kampaň, jíž se snaží lid Yanomami zachránit. V r. 1991 brazilský prezident souhlasil s tím, že se půda kmene Yanomami přemění v národní park. Indiáni v Brazílii střílí šípy po vrtulníku r. 2009: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c4/%C3%8Dndios_isolados_no_Acre_14.jpg

Řešení změna způsobu zemědělství: - místo velkých plantáží nové a moderní techniky - návrat k rotačnímu zemědělství => zvýšení úrodnosti půdy => odlesněné plochy znovu zalesněny omezení oblasti pro kácení vyhranění prostoru původních obyvatel http://ekolist.cz/velkeobrazky/rostliny/lesy/pralesy/prales_mexiko_z.JPG

Otázky Co je to prales a k čemu jej potřebujeme? Jaké je podnebí v deštných pralesech? Proč se pralesy kácí? Co všechno je ohroženo při kácení pralesů? Jak se jmenovala organizace, díky které proběhla kampaň na záchranu lidu Yamomami? Jaké jsou možnosti řešení problematiky kácení pralesů? Jaké (alespoň dva konkrétní) deštné pralesy znáte? Jak se nazývá proces, díky kterému se jim říká „plíce světa“?

ODKAZY https://cs.wikipedia.org/wiki/Tropický_deštný_les http://kingofwallpapers.com/amazon-rainforest.html http://www.ekolog.jsemin.cz/Problematika-kaceni-pralesu.html https://www.emaze.com/@ACTOOCRT/The-congo-rainforest https://commons.wikimedia.org/wiki/File:OkTediMine.jpg https://cs.wikipedia.org/wiki/Amazonsk%C3%BD_prales