VELKÁ ČÍNSKÁ ZEĎ.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
DŘEVO. LEPENÉ DŘEVO Vzniká slepením vrstev dřeva v plné ploše. Suroviny pro výrobu lepeného dřeva: dýhy, laťe, desky Výrobky: 1. Překližka 2. Laťovka.
Advertisements

Pracovní setkání zástupců mikroregionů Olomouckého kraje 10. setkání středa 8.října 2008 Radniční sál BOUZOV.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Petr Nedbal Název: VY_32_INOVACE_9C_1_Pravěk II.-vznik zemědělství.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.3.9 Starověká Čína Název sady: Staroorientální státy a starověké.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Kožní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_8_Kožní soustava Téma: Přírodověda.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Opakování staroorientálních států Název sady: Staroorientální.
Horská služba ČR NONSTOP SOS
Poznej, kde lyžuji Uhádněte, ve kterých horách lyžař lyžuje dříve, než dorazí do cíle. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Pravěk byl drsná doba, snad všichni měli hlad. Pravěk byl drsná doba, snad všichni měli hlad. Lásko má ! Mám pro tebe růži. Hybaj já chci mamut a!
ANOTACE Materiál je určen k získání informací o tom, kde a jak žijí lidé na Zemi. V úvodní výkladové části se žáci seznámí s rozložením obyvatelstva na.
VY_32_INOVACE_Vac_I_04 Orientujeme se na planetě Zemi - 2 Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro.
PRAVĚK. DĚLENÍ PRAVĚKU nejdelší období lidských dějin pravěk dělíme podle materiálu, z jakého lidé dokázali vyrobit nástroje.
Úhlové brusky Vypracoval: Lukáš Karlík
Technické prostředky v požární ochraně
Mgr. Jitka Vlková VY_32_INOVACE_07_12_vyjmenovaná slova
VY_32_INOVACE_36_Jihoceske_rybniky Vlastivěda - 4.,5. ročník
Ještěd.
Polohová energie, výkon – úlohy 2
Dopravní značení pro chodce VY_32_INOVACE_5A_13
Člověk a jeho svět VY_12_INOVACE_274 Název projektu:
DĚJEPIS – 6. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_18
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Rozbor tematické písně k jarnímu období
VY_32_INOVACE_Z7. 07 ASIE Autor: Mgr
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Lidstvo a jeho dějiny (1) – Časová přímka
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
PRŮMYSLOVÁ REVOLUCE A JEJÍ DŮSLEDKY
Bez vody není život AUTOR: Mgr. Aleš Skála
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Autor: Andrea Kolářová
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Základní škola, Jičín, Soudná 12 Autor: PaedDr. Jan Havlík Název:
Jaroslav Seifert NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV
Nejstarší civilizace. Kořeny evropské kultury
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Větrné mlýny na Slovácku
NÁZEV: VY_32_INOVACE_25_20_Z7_Skála TÉMA: Česko – Test regiony
Název školy: ZŠ a MŠ Unkovice, příspěvková organizace
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Saturn Sluneční soustava Název školy
Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Autor : Mgr. Venuše Nováková Název materiálu:
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
Opakování 3 Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Francová Alena
Přední francouzský teoretik Gérard Gautier uvádí ve své studii (čtvrtletník Entraineur de ski alpin č.98 – červen 2016) zajímavé poznatky o měnící se vzdálenosti.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Vila Tugendhat v Brně.
Oběhová soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Zemní práce a zakládání staveb
Jilemnický Krakonoš
DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_19 Páka
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_1-35_Starověká Čína Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Název školy ZŠ a MŠ, Jilemnice, Komenského 103, příspěvková organizace
Čína Uč
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Skrytý poklad Sibiře Kamenný les na Leně 1.
Skrytý poklad Sibiře Kamenný les na Leně 1.
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
Venuše Základní škola a Mateřská škola Valašské Meziříčí, Poličná 276, okres Vsetín, příspěvková organizace projekt č. CZ.1.07/1.4.00/ Č. DUMu:
Dvacáté století – začátek století a první světová válka
Hra (AZ kvíz) ke zopakování či procvičení učiva:
Skrytý poklad Sibiře Kamenný les na Leně 1.
Transkript prezentace:

VELKÁ ČÍNSKÁ ZEĎ

Základní údaje Celá zeď se táhne 3 460 kilometrů. Zeď je se všemi odbočkami dlouhá 21 196 kilometrů. Výška: 5-8 metrů Šířka: 7-9 metrů u paty a kolem 5 metrů v koruně Počet strážných věží: cca 25 000 Východní konec má ve městě Šan-chaj- kuan při Pochajském zálivu v provincii Che-pej. Západní konec se nachází u Ťia-jü- kuan v provincii  Kan-su na pokraji pouště Gobi. Obr. 2

Důvody stavby Číňané měli odvěký strach z barbarských nájezdníků. Ti říši opakovaně napadali a rabovali. Pohybovali se rychle a zaútočit mohli kdekoliv. Číňané potřebovali také chránit obchodní trasy na svém území, zejména výnosnou Hedvábnou stezku. Prostřednictvím těchto cest se směňovalo zboží s krajinami na západ od Číny. Zeď měla zajistit ochranu pro karavany putující tímto směrem. Obr. 3

Postup stavby Protože bylo třeba stavět rychle a co nejlevněji, používali dělníci vždy materiál dostupný v okruhu stavby. Když byli ve skalistých horách, používali drobné kamení, na kopcích používali hlínu a na poušti rákos s pískem. Mezi dřevěné bednění se po tenkých vrstvách ručně udusávala hlína, dokud nebyla tvrdá jako kámen. Zeď rostla pomalu, centimetru po centimetru, až do výšky pěti metrů. Takové opevnění dokázalo odolat tehdejším ne příliš vyspělým zbraním. Za dynastie Ming (1368–1644 n. l.) došlo k výrazným opravám. Opevnění bylo zesíleno kameny nebo pálenými cihlami, a celá konstrukce se tak stala znatelně odolnější. V této podobě se zeď dochovala až dodnes.

Kamenná Cihlová Obr. 5 Obr. 4

Průběh stavby V první fázi zeď stavěl poddaný lid. Císař Čchin Š'-chuang-ti nahnal na práci údajně až 3,5 milionu obyvatel říše - cca 70% celkové populace.  V dalších fázích šlo o nevolníky a zajatce. Za dynastie Ming už byl tento úkol svěřen vojákům a zručným řemeslníkům, kteří za to dostávali apanáž.  Obr. 6

Zajímavosti Od roku 1987 je Velká čínská zeď zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO. Každý rok v květnu probíhá na Velké čínské zdi jeden z největších maratonů na světě. Zeď se stavělo často za extrémních podmínek – úporného horka i kruté zimy, na poušti i na strmých svazích dalekých hor. Hlad a nemoci decimovaly dělníky po tisících. Odhaduje se, že při stavbě této zdi zahynulo přinejmenším 500 tisíc dělníků. Některé odhady hovoří až o jednom milionu obětí.

Velká čínská zeď z vesmíru Velká čínská zeď NENÍ za běžných podmínek VIDĚT Z VESMÍRU. Někteří odborníci tvrdí, že je zeď viditelná z oběžné dráhy Země (od 160 km výš). Podle americké NASA je zeď z oběžné dráhy stěží vidět a i tak jen za dokonalých podmínek. Z této vzdálenosti je daleko lépe vidět řada jiných objektů vytvořených člověkem. Zeď na obrázku probíhá diagonálně z dolního levého rohu do pravého horního rohu. Obr. 7

Obr. 8 Obr. 9 Obr. 11 Obr. 10

Po kliknutí se zvýrazní správná odpověď Kvíz 1. Na které světové straně se táhne Velká čínská zeď? a) jižní b) severní c) severozápadní 2. Kdy byla vybudována dnešní podoba zdi za dynastie Ming? a) 1-7. století b) 8-10. století c) 14-17. století 3. Jaká je délka zdi se všemi odbočkami? a) 21196 km b) 8600 km c) 5460 km 4. Číňané zeď nazývají Wan-li čchang – čchang. Co to doslova znamená v češtině? a) zeď dlouhá deset tisíc li b) zeď dlouhá padesát tisíc li c) zeď dlouhá dvacet tisíc li 5. Kdo stavěl Velkou čínskou zeď za dynastie Ming? a) zedníci b) obyvatelé c) zajatci 6. Jakou výšku má Velká čínská zeď? a) 8-10 metrů b) 4-5 metrů c) 5-8 metrů Po kliknutí se zvýrazní správná odpověď

Po kliknutí se zvýrazní správná odpověď 7. Patří Velká čínská zeď mezi sedm divů světa? a) Ne, nikdy nepatřila. b) Ano. c) Už ne, ale patřila. 8. Kdy byla Velká čínská zeď zařazena mezi památky UNESCO? a) 1987 b) 1989 c) 1986 9. Jakou šířku má Velká čínská zeď u paty? a) 4-5 metrů b) 5-7 metrů c) 7-9 metrů 10. Za jakého císaře byla Velká čínská zeď postavena? a) Wam-li čchang-čcheng b) ČchinŠ‘-chuang-ti c) Chang-čcheng 11. Je Velká čínská zeď vidět z vesmíru? a) Ano b) Ne c) Není známo 12. Kolik jezdců na koních se vejde na šířku Velké čínské zdi? a) 8 b) 7 c) 6 13. Kolik (přibližně) má Velká čínská zeď strážných věží? a) 20 000 b) 25 000 c) 30 000 14. Jaký stavební materiál se nepoužíval při stavbě Velké čínské zdi? a) hlína, písek, kameny b) mouka, rýže, kosti c) písek, rákos, kameny Po kliknutí se zvýrazní správná odpověď

Po kliknutí se zvýrazní správná odpověď 15. Jak se říkalo vrcholkům hor zdobeným Velkou čínskou zdí? a) Dračí hřbet b) Hadí hřbet c) Tygří hřbet 16. Kdy čínská vláda otevřela turistům méně turisticky výhodné úseky? a) 80. léta 18. století b) 80. léta 19. století c) 80. léta 20. století 17. Jakými signály vojáci posílali zprávy o útoku? a) střelnými b) kouřovými c) výbušnými 18. V jakých rozestupech stály strážné věže? a) několik desítek metrů b) několik set metrů c) několik tisíc metrů 19. Kolik procent zdi je v špatném stavu? a) 60% b) 70% c) 75% 20. Co znamenaly 3 výstražné signály za dynastie Ming? a) přes 1000 nepřátel b) přes 500 nepřátel c) přes 100 nepřátel Po kliknutí se zvýrazní správná odpověď

Vytvořila skupina paní učitelky Janíkové. Děkujeme za pozornost! Vytvořila skupina paní učitelky Janíkové.

Zdroje www.velkacinskazed.cz http://www.epochtimes.cz/2015021522680/Velka-cinska-zed-nejdulezitejsi-fakta-o-svetovem- stavebnim-unikatu.html https://cs.wikipedia.org/wiki/Velk%C3%A1_%C4%8D%C3%ADnsk%C3%A1_ze%C4%8F Obr. 1 (na 1. snímku) - http://www.abicko.cz/clanek/precti-si-zabava-filmy/20779/velka-cinska-zed- nejvetsi-stavba-ve-fantasy.html Obr. 2 - http://www.velkacinskazed.cz/fotogalerie/ Obr. 3 - http://www.velkacinskazed.cz/historie/ Obr. 4 - http://www.asianstyle.cz/kultura/1889-nejvetsi-stavba-sveta-velka-cinska-zed Obr. 5 - http://www.history.com/topics/great-wall-of-china Obr. 6 a Obr. 7- http://www.epochtimes.cz/2015021522680/Velka-cinska-zed-nejdulezitejsi-fakta-o- svetovem-stavebnim-unikatu.html Obr. 8 - http://www.airpano.com/360Degree-VirtualTour.php?3D=china-great-wall Obr. 9 - https://www.chinatours.cz/clanky-tipy/cestovatelske-clanky/velka-cinska-zed/ Obr. 10 - http://magazin.cz/cestovani/10375-podivuhodna-velka-cinska-zed Obr. 11 - http://www.abicko.cz/clanek/precti-si-zabava-filmy/20779/velka-cinska-zed-nejvetsi- stavba-ve-fantasy.html